Pedikir kod kuće: Pripremite stopala za leto

Topli dani su konačno stigli i vreme je da u modne kombinacije uvrstimo sandale i papuče. Da bi otvorena obuća lepo izgledala na nogama, posebnu pažnju trebalo bi posvetiti nezi stopala.

Ako nemate mogućnosti ili jednostavno nemate vremena da posetite kozmetički salon, pedikir možete da uradite kod kuće, uz nekoliko jednostavnih koraka.

Pripremite kupku za stopala tako što ćete da u vruću vodu dodati morsku so koja će omekšati tvrdu kožu. Dodajte po želji i neka eterična ulja poput ulja lavande, ruzmarina ili čajevca. Uronite noge u vodu na 15 do 20 minuta, a zatim pređite na sledeću fazu: odstranjivanje tvrde kože. Najbolje rezultate postići ćete korišćenjem velike (ali ne grube) turpije ili kamena za pete.

Osušite noge peškirom i pređite na sređivanje noktiju koje bi trebalo seći ravno, ali i ne preduboko da ne bi došlo do neprijatnog urastanja nokta. Ivice ublažite i oblikujte turpijom, a nokatnu ploču lagano ispolirajte blok turpijom kako biste uklonili brazde. Kožicu nokta pogurajte drvenim štapićem.

Sledeći korak je lakiranje. Za početak nanesite podlogu, a onda lak u boji i nemojte da se plašite jarkih boja koje će odlično izgledati na lepo uređenim noktima. Lak nanesite u dva sloja s tim da morate da pripazite da se prvi sloj dobro osuši.

Kad ste sigurni da su oba sloja dobro osušena, počnite sa hidratacijom. Stopala vole masne i hidratantne kreme i slobodno stavite izdašan sloj.

Naravno, ovaj postupak ćete morati da ponavljate, ali da biste pri svakom sledećem pedikiru imali što manje posla, održavajte stopala tako da izbegavate sandale sa neudobnim i tvrdim đonovima, a po potrebi pri tuširanju turpijom ili kamenom odstranite zadebljalu kožu u nastajanju. Takođe, nemojte da zaboravite na hidrataciju, ali i zaštitu od sunca kad nosite otvorene cipele.

 

Foto: Juja Han on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka