Ovo je ubedljivo najnezdraviji način pripreme jaja

Jaja pripremljena pripremljena na razne načine često se mogu videti na trpezi, pogotovo kada je reč o prvom jutarnjem obroku. Osim što se brzo i lako pripremaju, odličan su izvor esencijalnih hranljivih sastojaka.

Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor proteina, a žumana obiluju vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein“ kaže dijetetičarka Lindzi Vengler za Eat This, Not That.

Ako želite da izvučete maksimalnu korist iz ove namirnice, razmislite o tome na koji način ćete je pripremiti. Mada ne postoji pogrešan način pripreme, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih.

Dijetetičari se slažu da je najnezdraviji način pripreme – prženje na ulju. Iako je ova metoda jedna od najpopularnijih, nije nužno i najbolja jer su pržena jaja prepuna zasićenih masti i kalorija.

Pročitajte i: 5 znakova da keto dijeta nije za vas

Jaja su prirodno bogata proteinima i ne sadrže mnogo zasićenih masti, ali kada im dodate ulje, svinjsku masti ili maslac, dodajete im upravo zasićene masti, a prekomerna količina ovih masti u ishrani usko je povezana sa bolestima srca.

Još nezdraviji korak je ako jaja pržite na visokoj temperaturi. Naime, visoka temperatura oksidira ulja, te može da dovede do upalnih procesa.

Kako način pripreme utiče na kalorijsku i nutritivnu vrednost jaja, tako utiče i odabir namirnica uz koje ih servirate.

Za zdraviju varijatnu, uz jaja obilno sevirajte povrće poput kelja, spanaća, rukole, šparoga, brokolija, paprike ili luka. Kombinovanje jaja s povrćem povećava količinu hranljivih sastojaka u vašem obroku, apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima koji se nalaze u povrću i održava vas sitima duže vreme.

 

Foto: Priscilla Du Preez on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka