Kako izlečiti opekotine od sunca uz pomoć „lekova“ koje sigurno imate u kući

Opekotine od sunca nastaju kada UV zraci koje emituje sunčeva svetlost, uzrokuju upalu ćelija kože, usled čega se javljaju bol i svrab. Izlaganje sunčevoj svetlosti menja genetski sastav ćelija kože, povećavajući rizik od karcinoma kože.

Postoji nekoliko kućnih lekova kojima možete da ublažite opekotine od sunca, ali ako je u pitanju teži oblik (javljaju se mehurići na koži), savetujemo pregled kod lekara.

Evo nekoliko saveta za što brže uklanjanje crvenila:

Ohladite kožu tušem ili oblogama

Kada vam je koža vruća, prvo što treba da uradite jeste da je ohladite. Tuširanje hladnom vodom, ili pak stavljanje hladnih obloga može biti od pomoći.

Američka akademija za dermatologiju preporučuje kupke koje će vas rashladiti, a ako na koži ostavite malo vode i nakon toga nanesete hidratantnu kremu, koža će duže vreme ostati hidrirana.

Neki dermatolozi predlažu da se obloge natapaju u mleku ili kockicama leda, umesto u vodi, jer proteini koje mleko sadrži mogu pomoći u zaštiti kože.

Losion sa efektom hlađenja

Losioni za telo koji sadrže aloje veru ili su napravljeni na bazi mentola mogu imati efekat hlađenja, pa su poželjni kada se pojave opekotine od sunca. Osim toga, poznato je da aloja smanju upalu i sprečava ljuštenje kože. Važno je i izbegavati bilo kakve parfimisane kreme za telo jer mogu dodatno da iritiraju kožu.

Losioni sa alojom ili vazelinom idealni su za opekotine od sunca jer se lako razmazuju, bez prevelikog pritiska na kožu. Od ključne je važnosti da nastavite svakodnevno da hidrirate kožu.

Pročitajte i: Ovako se pravilno nanosi krema za sunčanje

Koža izgorela od sunca ima tendenciju da gubi vlagu i lako se isušuje jer je kožna barijera ugrožena. Hidriranjem kože upotrebom nežne kreme ili losiona, pomažete u vlaženju i jačanju kožne barijere, čime i umirujete kožu.

Antiinflamatorne pilule

Ako su opekotine od sunca posebno bolne, možda ćete pomisliti da uzmete aspirin ili paracetamol kako biste lečili opekotine „iznutra“. Ibuprofen je još jedan dobar izbor za smanjenje i ublažavanje bolova od opekotina od sunca, savetuju stručnjaci za Insider.

Pijte vodu i držite se dalje od sunca

Posebno je važno da se u toku „lečenja“ redovno hidrirate. Opekotine izvlače tečnost iz vašeg tela ka površini kože pa bi taj gubitak trebalo da nadoknadite pijenjem vode.

Držite se dalje od Sunca jer ćete tako izbeći dehidrataciju i nove opekotine. Koža je dodatno osetljivija na sunce nakon opekotina, pa ne bi bilo loše da se mažete dodatnim kremama sa zaštitnim faktorom i ostanete u hladu kad god je to moguće.

 

Foto: Alonso Reyes on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka