Kada treba da vas zabrine opadanje kose?

Sezonsko opadanje kose normalna je pojava, i najčešće se javlja s proleća i jeseni. Ipak, kako da znate da li opadanje vaše kose spada u domen normalnog i uobičajenog, ili treba da se zabrinete? Takođe, šta ako primećujete opadanje i tokom ostatka godine?

Od opadanja kose pate i muškarci i žene. Sigurno ste dosad već čuli da je normalno da dnevno opadne do sto vlasi s glave, jer toliko i naraste. Ipak, kako da znate da li ste u okviru stotine? Pre nego što počnete mahnito da brojite opale dlake, udahnite.

Uobičajeno opadanje kose jeste ono koje se ne primećuje. Da nije uobičajeno i da kosa više opada nego što raste, primetićete po tome da je ređa, da vam je rep tanji kad ga vežete, da vam opadaju celi pramenovi i da vam se vidi koža glave. Ne mora da znači da će ovo voditi u ćelavost, posebno ako ste žena.

Zašto kosa opada?

Uzroci opadanja kose mogu biti razni: fizički, psihički, uzrokovani spoljašnjim faktorima, ili kombinacijom nekih od navedenih.

Stres

Jeste li znali da stres može dovesti do opadanja kose? Emotivni stres utiče na hormone, i ako doživite veći emotivni stres – razvod, raskid duge veze, smrt bliske osobe – on može da dovede do opadanja kose.

S druge strane, i fizički stres može da bude uzrok ove pojave. Pod fizičkim stresom mislimo na stanja i pojave koji izazivaju nagle fizičke promene: to mogu biti bolesti, fizičke traume (povrede), operacije, pa čak i naglo mršavljenje ili prekomerno vežbanje.

Stresom izazvano opadanje kose neće se desiti odjednom nego postepeno, te ćete ga najverovatnije primetiti tri do šest meseci nakon promene koju ste pretrpeli. U ovom slučaju opadanje kose najverovatnije će se dovesti u normalu kad se i vaše telo zaceli, ili, ukoliko je u pitanju emotivni stres, počnete da radite na svom procesiranju traume.

Nedostatak vitamina B

Vitamin B važan je za strukturu kože i koren kose – ako ga nema dovoljno, ona će lako opadati. Ukoliko primetite pojačano opadanje kose, može biti da vam fali ovaj kompleks vitamina. Konzumirajte stoga namirnice koje ga sadrže, poput banana, karfiola, šampinjona, ili kao suplement.

Nedostatak minerala

Ukoliko uradite krvnu sliku i ona pokaže nedostatak cinka ili gvožđa, vrlo je verovatno da je to uzročnik prekomernog opadanja kose. Cink igra važnu ulogu u zarastanju rana i povreda na koži, a gvožđe prenosi kiseonik kroz telo. Ako se osećate umorno i slabo bez naročitog razloga, a primetili ste i opadanje kose, sasvim je sigurno da vam fale minerali, koje možete uneti kao suplemente ili kroz hranu.

Višak vitamina A

Kao što nedostatak važnih makro i mikronutrijenata može izazvati problem u organizmu, isto se može desiti i kad nečega ima viška. U slučaju previše vitamina A može doći do opadanja kose. Ovo se uglavnom dešava kod uzimanja suplemenata, gde se višak vitamina A nagomilava u jetri te uzrokuje suvu, perutavu kožu i opadanje kose.

Nedostatak proteina

Ukoliko izbegavate meso i proizvode životinjskog porekla, lako vam se može desiti da vam nedostaju proteini. I vegani i vegetarijanci to znaju, pa konzumiraju biljnu hranu bogatu proteinima a i pored toga suplemente. Kako su proteini gradivni elementi kose, neophodni su za njen normalan rast. Obavezno ih uključite u ishranu!

Hormoni

Disbalans hormona takođe može biti krivac za opadanje hormona. Ako koristite kontraceptivne pilule ili, na primer, dojite, a primećujete opadanje kose, moguće je da vam hormoni trenutno ne rade kao švajcarski sat.

Nasledni faktor

Iako češći kod muškaraca, nekad postoji i kod žena. Ako znate da su žene u vašoj porodici patile od opadanja kose, moguće je da je u pitanju nasledni faktor.

Bolest

Nažalost, nekad je opadanje kose pratilac nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Problemi sa štitnom žlezdom, sindrom policističnih jajnika, dijabetes, lupus… neke su od bolesti koje mogu da rezultuju, između ostalog, opadanjem kose. Nekad čak i neki lekovi mogu kao nuspojavu imati opadanje kose.

Loše navike

Iako ste sigurno pomislili na, na primer, pušenje, i bili u pravu, to nisu jedine loše navike koje mogu dovesti do opadanja kose. Loše navike u samoj nezi i tretiranju vaše kose takođe mogu dovesti do neželjenih ishoda! Svakodnevno feniranje, grejanje, peglanje, uvijanje, vezivanje u čvrst rep… mogu dovesti do slabije kose i njenog ispadanja.

Kako se boriti s opadanjem kose?

Pored izbalansirane ishrane i uopšteno zdravog života koji će omogućiti da vaš organizam ima svega što mu treba baš taman, važno je koristiti odgovarajuće preparate koji će koži glave pomoći da se izbori s iznenadnim gubitkom kose.

Moguće je ponovo imati sjajnu, gustu grivu kao i pre!

Hand photo created by gpointstudio – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka