„Trening“ za odvikavanje od pelena

Veoma je važno na koji način pričate sa svojim detetom u periodu kad se odvikava od pelena – u tome se krije ključ uspeha. Pitate se postoji li tajna uspešnog i brzog prilagođavanja na nošu? Postoji i vrlo je jednostavna. Amanda Džener, osnivačica Akademije za uspešno odvikavanje od pelena, tvrdi da je ključ u sposobnosti gledanja na svet kroz oči vašeg deteta.

Ukoliko odvikavanju od pelena pristupite na način koji će vašem detetu biti zabavan i koji će ga držati motivisanim, ceo proces će mu biti kao igra i rezultati neće izostati. Amanda smatra da je nagrađivanje od presudnog značaja u navikavanju na nošu, jer svi mi volimo da budemo hvaljeni i da dobijemo nešto kao nagradu za dobro obavljen posao.

Međutim, kako vaše dete bude raslo, tako mu tapšanje i izgovaranje fraza poput: „Bravo“ i „Odlično si to uradio!“ više neće biti dovoljno. Tada je vreme da uvedete nedeljnu tabelu nagrada, s nalepnicama za svakodnevne pobede. Takođe je važno da što češće koristite podsticajne fraze i da motivišete dete – trudite se da uvek zvučite pozitivno (bez obzira na vrstu „podviga“ ili na vaše raspoloženje) i da ga gledate u oči. Jezik kojim ga hvalite mora biti jednostavan i efektan.

Ppre nego što počnete

Nađite slikovnicu koja se bavi odvikavanjem od pelena i pročitajte je detetu bar nedelju dana pre početka „treninga“. To će ga donekle upoznati s temom i stvoriti mu uzbudljivu platformu i pripremu za „veliki dan“. Najbolja motivacija za dete biće želja da postane „veliko“ i da konačno nauči da ide u toalet kao što to rade veliki dečaci i devojčice. Kad primetite da vaše dete piški ili kaki u pelenu, otvoreno ga pitajte: „Da li si piškio/kakio u pelenu?“. To će mu pomoći da shvati – i da počne da prepoznaje – sopstvene telesne funkcije.

Kako da počnete

Tog jutra kad odlučite da počnete s treningom, dajte detetu da samo skine svoju noćnu pelenu i da je baci u kantu. Kažite: „Odlično si to uradio! Sada si veliki dečak/devojčica koji sam može da baci svoju pelenu. Hvala ti.“ Zatim mu dajte da odabere gaćice koje će nositi tog dana i podsetite ga da je odraslo pošto nosi gaće i da je to baš uzbudljivo.

Podstaknite svog mališana da samostalno obuče gaćice – prethodne nedelje vežbajte preko pantalona, kako biste osigurali uspeh. Zatim ga pozovite da vam pokaže gde je njegova noša i pitajte ga da li želi da sedne na nju. Ukoliko odbije, podsetite ga na tabelu s nalepnicama ili mu ponovo pročitajte knjigu. Kad konačno sedne, dajte mu nalepnicu i mnogo ga pohvalite. Na početku, polovina „bitke“ je dobijena kad vaš mališan uspe da sedne na nošu i zato je važno da ga nagradite za to veliko delo – on će nakon toga sedenje na noši povezivati s pozitivnim emocijama.

Kad počnete s treningom, vaše oči stalno moraju biti na vašem „učeniku“ kako biste mogli prepoznati kad „zagusti“ – ukoliko počne da skakuće ili se hvata za pantalonice, verovatno mu se piški, a ako se sakrije i umiri – možda je vreme za kakenje. Svakih 20–30 minuta pitajte dete da li bi da sedne na nošu, odnosno da li mu se piški ili kaki, a ako primetite neki od jasnih znakova, što pre ga stavite na nošu.

Šta raditi u slučaju nezgoda

Nezgode su sasvim normalne i očekivane, a kad se dese, veoma je važno da ostanete smireni. Od pomoći može biti ako smirenim i jasnim tonom (nikako strogo ili agresivno) kažete: „Kaka i ono što ispiškiš ne ide u tvoje gaćice. Gde to ide?“. Kad vašem detetu stavite do znanja da je uredu da se nezgode dese, ali i da sledeći put treba da obrati pažnju, vi mu ističete koja su vaša očekivanja i kako treba da se ponaša.

Pročitajte i: Najčešći razlozi zbog kojih dete neće da spava

Neki mališani se veoma uzbude kad im se dese nezgode. Ako primetite da se vaše dete neprijatno oseća ili da se previše uzbudilo, pomazite ga i jednostavno mu objasnite: „Nezgode se ponekad dešavaju, hajde sledeći put da probamo da to što ispiškiš ili iskakiš ode u nošu (ili u WC šolju)“. Važno je da dete ne poveže odlazak na nošu s emocijom straha, jer se to veoma negativno može odraziti na dalji tok treninga.

Nagradite uspeh

Kad vaše dete prvi put uspešno piški u nošu, mnogo ga pohvalite, tapšite mu i recite: „Ej, pogledaj šta si uradio! Bravo. Sad je mama veoma srećna.“ Dajte detetu nalepnicu, ispraznite sadržaj noše u toalet i pokažite mu gde to sve ide, pa zajedno mahnite „pa-pa“ i pustite vodu. Istu situaciju ponovite i kad mališan prvi put uspe da se iskaki, iako je ovo nešto veći korak i biće potrebno više vremena da nauči kako da kaki.

Šta možete da kažete kada se dete potrudi, a uspeh izostane

  • Kakav si ti superheroj što si se danas toliko trudio!
  • Nema veze. Sutra ćemo opet probati. Sigurno ćeš uspeti.
  • Hvala ti što si se toliko trudio. Baš sam ponosna na tebe.
  • Svaka čast što se trudiš da to sam uradiš.
  • Ups! Kaka ne ide u tvoje gaće! Hajde da je prebacimo u nošu, gde joj je mesto.

Prebrojavanje medalja

Na kraju dana na pod poređajte sve nagrade koje je vaše dete osvojilo tokom treninga i recite mu da ste veoma ponosni i uzbuđeni što je uspelo da sakupi toliko mnogo nalepnica. Zatim ga izazovite da narednog dana pokuša da ih sakupi još više.
Pohvalite ga za trud i onda kad ne uspe da osvoji nagradu i objasnite mu: “Sutra, ako se potrudiš, sigurno ćeš osvojiti bar jednu nalepnicu”. Narednog jutra, čim se probudi, pričajte o tome kako se oseća povodom treninga. Stavite mu do znanja da je njegov dotadašnji trud zaista vredan i da se vidi da je napredovao i da ste ponosni na njega. Dete će uskoro početi da razume sistem nagrađivanja i to će ga držati motivisanim.

Nakon pet dana redovnog nagrađivanja i hvaljenja velika je verovatnoća da će dete samo doći kod vas i zatražiti da mu date nošu pošto mu se piški. Ukoliko se to i ne desi, nastavite da ga motivišete. Ključ uspeha je u doslednosti i upornosti, a ako se budete držali „plana i programa“, trening će sigurno uroditi plodom. Najvažnije je da ne posustajete i, ako je potrebno, da pohvale i nagrade praktikujete i nekoliko nedelja. Jedino će tako dete biti uključeno, a navikavanje na nošu biće mu zabavno i samim tim efikasno, piše Mama i beba.

Šta možete da kažete detetu kad postigne uspeh

  • Kako si ti pametan/pametna! Divno je što si uspeo/uspela da piškiš u nošu.
  • Imaš toliko mnogo nalepnica. Svaka čast na uspehu!
  • Triput ura: ura-ura-ura! Uspeo/uspela si da kakiš!
  • Bravo! Sad si veliki/velika dečak/devojčica.
  • Uspeo/uspela si! Ti si naš/naša pobednik/pobednica!

 

Foto: Charles Deluvio on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka