Određivanje pola bebe – Kada i kako najranije možete saznati pol deteta?

Verovatno nema budućih roditelja koji ne žele unapred da saznaju pol deteta. Na ovu temu raspredali su se brojni mitovi, od kojih mnogi i danas žive, tako da je čuveno pitanje – dečak, odavno intrigiralo i buduće roditelje, i njihovu okolinu. 

Roditeljima je od višestruke koristi da saznaju pol bebe kako bi se na određeni način s njom povezali i pre rođenja, kao i iz praktičnih razloga koji se tiču priprema za njen dolazak. Za određivanje pola deteta koje je medicnski osnovano, postoji nekoliko načina i od metode zavisi i vreme kada ćete moći da odredite pol, a ako ste privrženi starim verovanjima, donosimo i neke od opštepoznatih strategija”. 

 Na koje sve načine možete saznati pol bebe?

Pol deteta se danas skoro 100 odsto pouzdano može utvrditi putem nekoliko metoda, koje su zasnovane na različitim analizama. Ultrazvuk, neinvazivni prenatalni testovi ili invazivne metode kao što su amniocenteza i CVS su načini na koji možete videti da li nosite dečaka ili devojčicu.

Prenatalni testovi su jedan od najsigurnijih i trenutno najaktuelnijih načina da se utvrde i pol i zdravlje ploda, pre ultrazvučnog pregleda. Radi se o genetskim testovima iz krvi, koji sa velikim procentom sigurnosti utvrđuju pol, potencijalno prisustvo Daunovog sindroma ili nekog drugog poremećaja na hromozomima. Ove testove možete uraditi već od desete nedelje trudnoće. Njihova poreciznost se pokazala na skoro sto odsto ispitanih rezultata.

CVS i amniocenteza utvrđuju najpre eventualno postojanje genetskih poremećaja, ali pošto se radi o invazivnim metodama, nose i rizik od pobačaja (doduše, taj procenat iznosi oko 1 odsto). Ove metode takođe utvrđuju i pol bebe. CVS se radi u periodu između 10. i 13. nedelje, a amniocenteza između 16. i 20. nedelje

 Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je najčešći izbor trudnica, jer je potpuno neinvazivan i, ukoliko se beba namesti kako treba, sasvim pouzdan

Ultrazvuk može utvrditi pol deteta negde između 16. i 20. nedelje trudnoće i retko dolazi do grešaka u proceni. Za ispravnost određivanja pola je od najvećeg značaja položaj deteta. Od njegove 6. nedelje počinju da se razvijaju polni organi, a sve do 14. nedelje, dečaci i devojčice izgledaju isto. Ukoliko i ne uspete iz prve” da saznate pol deteta, to će biti moguće na nekom od narednih pregleda kada beba promeni položaj. 


 Kako saznati pol deteta pomoću nekonvecionalnih metoda?

Ako ste se ikada interesovali za ovu temu, znate da postoji mnogo bapskih” priča u vezi sa polom deteta, a koliko god u njih (ne) verovali, teško im se odupiremo. Nekonvencionalne metode određivanja pola deteta su uzele maha, tako da ste za neke od njih sigurno i čuli, a mi prenosimo one najinteresantnije.

 Određivanje pola deteta po datumu rođenja roditelja

Jedna od popularnih metoda jeste određivanje pola deteta prema datumu rođenja roditelja, gde je potrebno uporediti tačne datume rođenja oba roditelja, odnosno dan, mesec i godinu

Godina igra najveću ulogu. Ova metoda se još zove i evropska” i zasnovana je na teoriji obnove krvi, a u prilog joj idu i neka istraživanja koja su utvrdila da se krv zaista obnavlja u ljudskom organizmu nekoliko puta tokom života, ali koja nisu čvrsto naučno zasnovana. Kod muškaraca je ovaj proces sporiji i odvija se na 4 godine, a kod žena na 3 godine. 

Za preciznije određivanje pola, treba imati na umu da ova metoda važi” samo ukoliko niste imali operacije, veća krvarenja i slično, što remeti prirodan tok obnavljanja krvi.

Metodu primenjujete tako što godine muškarca podelite sa 4, a ženine sa 3. Na primer, ako muškarac ima 28 godina (28/4=7), a žena 24 (24/3=8), ispostavlja se da se poslednje ,,ažuriranje” dogodilo kod muškarca, dakle beba je najverovatnije muškog pola. U slučaju da su postojale operacije, donacije krvi i slično godinu dana pre začeća kod žene, ženska krv se na istom broju (na ovom primeru, to je 8) poslednja obnovila, tako da je u tom slučaju veća verovatnoća da je dete ženskog pla. Ako je muškarac prošao kroz promene ove vrste tri godine pre začeća, onda se opet njegova krv mlađa” i moguće je da je dete muškog pola.

 Određivanje pola bebe po kineskom kalendaru

Ova metoda pripada drevnoj civilizaciji Kine i važi za jednu od najpopularnijih kada je reč o alternativnim metodama određivanja pola deteta. Radi se o upoređivanju starosti majke u trenutku začeća i datumu samog začeća. U horizontalnim kolonama nalaze se godine starosti majke, a u vertikalnim period začeća deteta, kada ukrstite ove dve kolone dobićete plavi ili rozi kvadratić (plavi-dečak, rozi-devojčica).

Određivanje pola deteta uz pomoć burme

Jedna prava bapska metoda kaže sledeće – burmu treba okačiti na dugačak konac. Konac sa prstenom žena drži u desnoj ruci, iznad levog dlana. Ako se burma kladi levo-desno, biće dečak, a ako se vrti u krug, na putu je devojčica.

 Bata ili seka – kaže položaj stomaka

Na brojnim forumima koji se bave roditeljstvom, istaknuta je baš ova metoda kojom se određuje pol deteta prema veličini i obliku stomaka. Ipak, i ovde se radi o medicinski neproverenoj metodi. Naime, kaže se da ako je stomak izrazito loptastog oblika, ako stoji visoko i ako je upadljivo ispupčen – to znači da nosite dečaka. Ako je, pak, stomak širok i spušten, rodićete devojčicu.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka