Odmor sa decom – Kako se organizovati?

Odmor i deca u isto vreme – moguće je, uz malo truda i dobru procenu vremena i destinacije. Za one roditelje koji se prvi put susreću sa ovim iskustvom, odmor s decom može biti naizgled zastrašujuć, ali nema potrebe za panikom, naprotiv. Odmor s decom je iskusktvo korisno i za roditelje i za mališane, tako da savetujemo da se upustite u avanturu bez predrasuda. Mi vam donosimo neke od praktičnih saveta kako da ova vrsta odmora bude što praktičnija i što prijatnija i za decu i za roditelje.

 Šta obavezno poneti na odmor sa decom?

U zavisnosti od uzrasta deteta, razlikuju se i potrepštine koje nosite na odmor, ali jedno je sigurno – vaš prtljag će biti ogroman.

Prvo i osnovno, bez obzira na pol i uzrast deteta, morate poneti sve lekove koji pomažu u situacijama poput dijareje, glavobolje, prehlade usled promene klime, temperature i slično. Osim toga, kapi za nos, masti za ublažavanje ujeda insekata i modrica, hanzaplast, takođe moraju da budu deo vašeg nesesera.

Kolica i sling marama su neophodna pomoć, a naročito je u tom smislu pogodna marama koja staje svuda i ne zauzima puno mesta.

Kako biste animirali decu tokom putovanja, ali i boravka u drugom mestu, treba poneti ono čime se zanimaju i kod kuće – slikovnice, knjige, igračke, a verovatno će biti neophodno da se poslužite i elektronskim uređajima koji će sasvim sigurno držati dečju pažnju.

Kako odabrati destinaciju za odmor sa decom?

Za odmor sa decom uglavnom se preporučuju mesta koja nisu previše udaljena od mesta stanovanja, iz praktičnih razloga, zbog dužine puta, a roditeljima je važno i da odabrana destinacija poseduje kvalitetne sadržaje za decu. Takođe, treba uzeti u obzir i samo trajanje odmora. Letovanje i zimovanje su verovatno najzahtevniji kada je u pitanju odabir destinacije, jer se ne radi o klasičnom izletu, tako da bi bilo dobro da se posavetujete sa onima koji su već iskusili ovakva putovanja sa decom ili sa turističkim agentom koji će vam preporučiti pravu destinaciju za odmor. 

Poželjno je da destinacija koju odaberete poseduje prodavnice i apoteke, kako ne biste morali da idete u nabavku u drugo mesto, što ume da bude veoma naporno. Ukoliko odsedate u hotelu, gledajte da to bude u all inclusive varijanti, kako ne biste morali da se brinete o obrocima.

 Aktivnosti na odmoru sa decom

Kada pomislimo na aktivnosti na odmoru s decom, najčešće pomislimo na beskonačno trčanje za detetom i brigu. Međutim, popularne turističke destinacije, hoteli i drugi smeštajni objekti, poseduju i osoblje i prostor kojima slobodno možete prepustiti brigu o detetu na nekoliko sati

Parkovi, igrališta, igraonice, akvaparkovi, zoo-vrtovi, neki su od sadržaja na koje bi trebalo da obratite pažnju kada birate destinaciju i smeštaj za odmor.

Na kraju krajeva, šetnja u prirodi i po čistijem vazduhu mogu biti sasvim dovoljan preduslov za dečje aktivnosti.

Deci možete ponuditi i društvene igre, bojanke, puzle, koje će ih podstaći na interakciju sa drugom decom.

 Najbolje destinacije za odmor sa decom u Srbiji

Ako ste zainteresovani za vikend-odmor u Srbiji, neke od najboljih destinacija su:

 Palić

Tradicionalno jedna od najprivlačnijih destinacija kod nas, Palić sa svojim jezerom i zoološkim vrtom predstavlja pravi izbor za beg na vikend. Osim lepog pejzaža, decu će sigurno privući zoološki vrt koji se proteže na 15 hektara okruženih šumom i koji broji blizu 2000 životinjskih vrsta. 

Divčibare

Poznato turističko mesto nudi planinski vazduh privlačan i tokom leta i tokom zime, a idealan je za odmor s decom jer nudi raznovrsne dečije sadržaje. Ovde je nedavno napravljeno i igralište u samom centru planine, koje predstavlja pravi mali grad sa kućicama, planinarskim zidom i spravama za igru.

Svilajnac

Nedaleko od Beograda nalazi se ovo malo mesto koje nudi bogat turistički sadržaj. Ako želite da se vratite u doba Jure, a mališane upoznate sa davno nestalim svetom, Svilajnac i njegov Prirodnjački centar će vas sigurno oduševiti. Edukacija i zabava su idealan spoj kojim ćete okupirati pažnju dece.

 Letovanje sa decom 2022

Ako planirate ovogodišnje letovanje naše preporuke za letovanje sa decom su:

 Turska

Poznata po svojim all inclusive varijantama, Turska je idealan izbor ukoliko krećete na odmor sa bebom. Toplo more i dobro opremljeni hoteli su glavne prednosti letovanja u Turskoj. S obzirom na to da se radi o udaljenoj destinaciji, preporuka je da na ovakvo letovanje putujete avionom.

 Grčka 

Ako na letovanje idete sa tinejdžerima, Grčka nudi provod kakav im treba. Kafići koji se ređaju ulicama privući će im pažnju, kao i predusretljivost osoblja, tako da nemate mnogo razloga za brigu.

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka