Odlaganje menstruacije – Isključivo uz dogovor sa lekarom

Žene znaju kroz koje muke prolaze tokom menstrualnog ciklusa i koliko često ona može da upropasti odmor, letovanje ili neki važan događaj. Nije redak slučaj da se žene zato odlučuju da menstruaciju odlože, ali isto tako postoji i mnogo dilema u vezi s pitanjem da li je to opasno po zdravlje. Na prvom mestu, nemojte odlagati menstruaciju bez konsultacije sa ginekologom, a dobra vest je da vam povremeno odlaganje menstruacije neće naškoditi na duže staze. Donosimo neke od važnih saveta u vezi s ovom, uvek aktuelnom, temom među damama.

 Da li odlaganje menstrualnog ciklusa može biti opasno?

Odlaganje menstrualnog ciklusa nije opasno, ali morate biti oprezni i nikako ne smete isprobavati neke od metoda na svoju ruku. U većini slučajeva, žene mogu odložiti menstruaciju bez ikakvih posledica po  zdravlje i naredne cikluse, tako da, s te strane, nemate razloga za brigu.

Ipak, morate obaviti razgovor sa lekarom i ginekologom jer postoje slučajevi kada se odlaganje menstruacije ne preporučuje, o čemu će dalje biti reči.

 Kakvi problemi mogu da nastanu?

Problemi koji mogu nastati usled odlaganja menstruacije tiču se efekta tableta koje koristite, pa se može dogoditi da osećate nadutost celog tela, da primetite oticanje nogu i slično,veću osetljivost na sunce i toplotu (naročito ako prvi put uzimate tablete za odlaganje menstruacije), ali se suštinski radi o blagim simptomima koji vam neće praviti veći problem. Kada nakon odloženog, započne novi ciklus, uobičajeno je da dođe do nešto  obilnijeg krvarenja od uobičajenog,  glavobolje ili osećaja napetosti u grudima, ali se i ovde radi o blagim simptomima. Na duže staze, odlaganje menstruacije može dovesti do hormonskih promena i poremećaja, zato ono mora biti kontrolisano i ne smete ga praktikovati često.

 Koji načini za odlaganje menstruacije postoje?

Menstruaciju možete odložiti korišćenjem kontraceptivnih pilula ili specijalnih tableta za odlaganje menstruacije. Ovo su medicinski ispitani načini da se ciklus odloži, a sve bapske savete i metode u vezi sa odlaganjem menstruacije zanemarite kako ne bi došlo do drugih zdravstvenih tegoba.

 Tablete za odlaganje menstruacije

Tablete za odlaganje menstruacije nazivaju se još i gestageni preparati i koriste se u slučajevima kada žena nije konzument kontraceptivnih pilula, a lekar će vam preporučiti Primolut Nor ili Orgametril. I jedne i druge sadrže aktivnu supstancu noretisteron. Koriste se tako što ih pijete najmanje tri dana pre očekivanog početka ciklusa, dva puta dnevno i uzimaju se onoliko dana koliko želite da odložite menstruaciju, a to ne sme biti duže od dve nedelje. 

Naredni početak ciklusa možete očekivati nekoliko dana nakon što ste prestali da koristite ove tablete.

Ove tablete nemojte koristiti u kombinaciji sa preparatima na bazi kantariona, uz lekove za hipertenziju, holesterol i druge. 

 Kako deluju ove tablete?

Tablete za odlaganje menstruacije deluju tako što, zbog visokog, sintetizovanog oblika progesterona, polnog hormona, odlažu ovulaciju i početak menstruacije. Ove tablete nisu kontraceptivne i to morate imati na umu, te ne štite od neželjene trudnoće. Morate ih uzimati na propisan način, jer svako preskakanje umanjuje njihovu efikasnost.

 Kada nikako ne treba odlagati menstruaciju?

Ženama starijim od 35 godina, onima koje puše ili imaju visok krvni pritisak, kao i vensku trombozu, nikako se ne preporučuje odlaganje menstruacije bilo kakvim metodama jer može doći do raznih problema. Takođe, ako imate neredovan ciklus, odlaganje menstruacije mora biti dobro isplanirano.

 Koliko često se sme odlagati menstrualni ciklus?

Odlaganje menstruacije treba shvatiti kao bezbedan potez, ali sa velikim oprezom, tako da ono nikako ne bi smelo da postane praksa. Zadovoljite se time da jednom godišnje u hitnim situacijama odložite ciklus.

 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka