Novopečeni očevi mogu da pate od postnatalne depresije

Trudnoća i porođaj sa sobom nose brojne fizičke i psihološke promene koje najpre osete majke, ali pokazalo se da i muškarci mogu doživeti širok spektar fizičkih i mentalnih promena kad postanu očevi.

Između ostalog, i kod njih se mogu javiti hormonske i emocionalne oscilacije, snažna naklonost prema bebi, anksioznost i depresija, pa čak i neki simptomi trudnoće. Zvuči neverovatno, ali kroz to prolaze mnogi novopečeni očevi.

Nekoliko studija istraživalo je kako se muško telo i um menjaju posle dolaska deteta.

Nivo testosterona opada

Visok nivo testosterona odgovoran je za osobine poput agresije, takmičarskog duha i privlačenja novog partnera. No kad muškarac postane otac, čini se da nivo testosterona pada, što sugeriše da bi njegova pažnja trebalo da bude usmerena na brigu prema porodici, a ne prema spoljnom svetu.

Nivo oksitocina i dopamina raste

Oksitocin i dopamin su dva jedinjenja koja su odgovorna za vezu između roditelja i deteta. Dok nivo testosterona opada, pozitivni učinci oksitocina i dopamina rastu, zbog čega novopečeni očevi više uživaju u igranju i maženju sa svojom bebom.

Promena nivoa hormona može dovesti do postnatalne depresije kod muškaraca

Iako mnogi znaju šta je postporođajna depresija kod žena, malo je njih čulo za postnatalnu depresiju kod muškaraca. Osim ostalih funkcija, testosteron igra veliku ulogu i u zaštiti od depresije, pa kad njegov nivo opadne, mladi očevi mogu postati skloniji depresiji.
Hormonske promene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju oseća novopečeni otac mogu predstavljati iskušenje za mentalno zdravlje.

Promene na mozgu

Naučnici su zaključili da se tokom prva četiri meseca od rođenja deteta mozak novopečenih očeva menja. Te promene pomažu im da razviju roditeljske veštine i stvore čvrstu vezu sa svojim bebama. Ova rana interakcija oca i deteta gradi snažnu osnovu za budući odnos roditelja i deteta te igra veliku ulogu u kognitivnom i socijalnom razvoju dece.

Konkretno, mozak novopečenog oca može pokazati više aktivnosti na područjima odgovornim za planiranje, rešavanje problema i otkrivanje rizika, to su područja koja pomažu ocu da njegovo dete bude sigurno i zdravo.

Muškarci mogu razviti simptome trudnoće

Tokom trudnoće partnerke, muškarci mogu imati simptome povezane s trudnoćom, poput mučnine, promene apetita, nadutosti i bolova u leđima. Ovo stanje nije službeno priznato kao zdravstveno stanje, ali ovi simptomi mogu biti uobičajeni za buduće očeve.

Emocionalni stres

Roditeljske odgovornosti mogu rezultirati visokim nivoom stresa i anksioznosti kod novopečenih očeva, a najopasniji deo toga je to što muškarci retko traže pomoć. Oni često misle da njihov vapaj za podrškom i pomoći može odvratiti pažnju od potreba njihove partnerke i majke, za koje se veruje da su u prvim mesecima života presudnije za brigu oko deteta.

Muškarci koji su tek postali očevi mogu doživeti ogroman fizički i emocionalni stres, ali fokus pažnje preusmeravaju na svoje partnerke. Zbog toga je važno da oba roditelja provode vreme zajedno, razgovarajući o onome što preživljavaju sad kad je beba stigla. Razgovor s partnerom ponekad može učiniti čuda!

 

Foto: Felipe Salgado on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka