Nosiljke za bebe – Da li su preporučljive

Više se ni ne dovodi u pitanje neophodnost upotrebe nosiljki za bebe iako postoje oprečna mišljenja na ovu temu. Ipak, nosiljke su zaista praktične, a s obzirom na ponudu, odabir ume da bude težak. Nošenje deteta u rukama prilično je zamorno i otežava sve druge radnje, a pritom položaj deteta nije skroz odgovarajući. Nosiljke za bebe su tu da ovaj proces olakšaju dok dete ne prohoda i pravljene su tako da u potpunosti odgovaraju bebećoj građi, odnosno, pre svega kičmi. Važno je da beba bude u pravilnom položaju tokom dana, a kako je nezaobilazno da budete uz nju većinu svog vremena, nosiljke za bebe stvarno mogu da utiču na kvalitet i vašeg i bebinog života.

 Ergonomske nosiljke za bebe – Šta to zapravo znači?

Ergonomske nosiljke za bebe pravljene su tako da pozitivno utiču na razvoj kukova i kičme kod bebe, jer omogućavaju bolji položaj tela, pri kom su kolena uvek iznad kukova, a kičma blago savijena. To znači da ni kukuovi ni kučma nisu opterećeni. Ovakve nosiljke su veoma udobne za bebe, ali i za roditelje, jer osim pravilnog bebinog položaja i potpore koju daje nosiljka, uspostavlja se bliskost između deteta i roditelja. Uglavnom se mogu podešavati prema rastu bebe, a veoma su praktične za pakovanje jer ne zauzimaju mnogo mesta.

 Kako nosiljke za bebe utiču na Vašu kičmu?

Nosiljke za bebe ne moraju biti veliko opterećenje za kičmu roditelja ako je pravilno postavite. Ne treba ostavljati previše mesta za dete, dovoljno je da beba ima mesta tek da se smesti, a onda ćete postepeno zatezati nosiljku. Kada je reč o ergonomskim nosiljkama, one su dizajnirane tako da raspoređuju bebinu težinu na ramena, donji deo leđa i struk, što znači da je nositelj opterećen trećinom težine bebe. Stoga, nosiljke ne moraju biti nikakvo opterećenje za roditelja, štaviše nosiljka je mnogo bolja opcija od nošenja u rukama. 

 Vrste nosiljki za bebe

Postoji više modela nosiljki za bebe, a još više brendova koji ih proizvode. Tako da, kada krenete u potragu za nosiljkama, susrešćete se sa maramama, tzv. ring sling nosiljkama, kengur nosiljka, nosiljke sa naramenicama ili različitim kopčama i brojne druge. 

Pravu ćete odabrati na osnovu starosti bebe, njene težine i novca koji možete da izdvojite za nosiljku.

 Kengur nosiljke za bebe

Čuveni kengur za bebe odnosi se na nosiljke koje obuhvataju nekoliko različitih tipova, prilagođenih veličini i uzrastu dece, a ne moraju biti namenjene samo bebama, nego i nešto starijoj deci. Kengur služi za nošenje napred, ali i na leđima, tako da je ovaj tip nosiljke prilagodljiv različitim namenama i obuhvata širok spektar nosiljki. Iako se ovaj izraz odomaćio za maltene sve tipove nosiljki, a ovaj se razlikuje od, na primer, marama za nošenje deteta, tako da kengur nije baš svaka nosiljka za bebe. 

 Marame za nošenje bebe

Marame za nošenje bebe su sve popularnije među roditeljima, jer su elastične, tanke i praktične za pakovanje i nošenje. Marame, iako drugačije i naizgled slabije od kengura, i te kako pomažu detetovom pravilnom položaju i raspoređuju njegovu težinu tako da ne osetite preveliko opterećenje. Još jedna prednost ovih nosiljki je u njihovom potpunom prilagođavanju telu bebe, ali i roditelja. Marame mogu biti elastične, ring-sling ili tkane. 

 Nosiljke za nošenje bebe na leđima

Sa nošenjem bebe na leđima ne možete početi baš odmah, treba da prođe oko pola godine od detetovog rođenja, odnosno da ono dođe u fazu sedenja ili čak, prohodavanja. Uglavnom se preporučuje da bebe od godinu dana i više budu nošene na leđima jer su postigle visinu koja može smetati roditelju ako bebu nosi napred, a deci je svakako zanimljivije dok su na leđima jer imaju drugačiji pogled i novu perspektivu – više ne gledaju samo u roditelja. 

 Nosiljke za bebe za planinarenje

Ovo je specifičan tip nosiljke jer je prilagođen specifičnim uslovima, odnosno boravku u prirodi i planinarenju. Nosiljka za bebe za planinarenje pravljena je uglavnom od čvršćeg materijala, otpornog na vodu. Razlika u odnosu na obične nosiljke za decu, jeste u tome što u ovakvoj nosiljci dete nije pritisnuto kaiševima, nego pojasevima koji su uglavnom ,,na klik” i u tome što daje naizgled nezavisan položaj deteta dok ga nosite. Neki od modela imaju i svoje nožice, tako da kada nosiljku spustite na zemlju, ona ima svoju funkciju, a neki su obogaćeni i montažnom zaštitom od kiše i sunca, džepovima za bebine stvari i slično. 

 Zimske nosiljke za bebe

Nošenje beba zimi (ali i leti), kada su temperature ekstremnije u odnosu na optimalne, otežava stvar i može delovati kao veliki problem. To ne znači da zimsko vreme zahteva posebnu nosiljku, radi se o tome da bebu samo treba adekvatno obući, a ako vaša nosiljka poseduje određenu zaštitu, možete je iskoristiti. Možete nabaviti zimske navlake napravljene od posebnog materijala koji ne propušta kišu, sneg niti vetar, a ove navlake su jednostavne za upotrebu. Ako je dete adekvatno obučeno, s obzirom na to da su nosiljke tako dizajnirane da ne ostavljaju prostora između vašeg i tela bebe, neće joj biti hladno i nemate razloga za brigu. Ukoliko posedujete neku veću dečju jaknu, postoji opcija i da detetu preko nosiljke obučete jaknu i zakopčate je tako da se pokriju njegova leđa, a isto možete uraditi i sa običnim ćebencetom kojim ćete pokriti bebina leđa, a krajeve ugurati unutar nosiljke.

 Cene nosiljki za bebe 

Cene nosiljki za bebe znatno variraju u zavisnosti od modela i proizvođača. 

Ergonomske nosiljke i marame možete nabaviti po ceni već od oko 2000 dinara, što je otprilike najniža cena,  dok kenguri i druge čvršće nosiljke koštaju od oko 3000 do oko 10 000 dinara, a neki proizvođači prave i znatno skuplje varijante. 

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka