Njihovo veličanstvo – trešnje!

Ako ste među onima koji jedva čekaju leto da bi uživali u sočnim plodovima trešanja i višanja, imamo odlične vesti za vas! Trešnje spadaju u najzdravije namirnice.

One su sveže, lepe i ukusne, ali sigurno ste se nekada zapitali koliko su dobre za vas. Odgovor je – 100 odsto! Trešnje nisu samo „obična“ zdrava namirnica već imaju i protektivno dejstvo. Samo jedna šolja ovog voća (otprilike 20 – 21 trešnja), sadrži manje od 100 kalorija i zadovoljava 15 odsto dnevne doze vitamina C.

Obiluju antioksidansima

Trešnje su moćan izvor antioksidanasa i protivupalnih jedinjenja. Nazivaju ih i „čuvarima ćelija“ jer usporavaju proces starenja i nastanak hroničnih bolesti poput bolesti srca, karcinom, Alchajmerovu bolest, gojaznost i dijabetes.

Štite od dijabetesa

Protivupalno dejstvo koje trešnje imaju pomaže našem telu da ostane zdravo. Prema glikemijskom indeksu, trešnje se rangiraju niže u odnosu na većinu voća što znači da ne izazivaju skokove i padove insulina i nivoa šećera u krvi. To ih čini odličnom namirnicom za dijabetičare.

Za zdrav san

Trešnje i višnje su jedan od retkih nutritivnih izvora melatonina, hormona koji je odgovoran za kontrolu cirkadijalnog ritma. Jedno istraživanje, u kojem su učestvovale odrasle osobe koje pate od nesanice, pokazalo je da je da konzumacija soka od višanja ujutro i uveče, sat ili dva pre odlaska u krevet, povećava vreme spavanja za jedan sat i 24 minuta.

Dobre i za artritis

Nekoliko studija pokazalo je da su trešnje korisne i za obolele od osteoartritisa. Zato, ako redovno konzumirate ovo voće u sirovom obliku, ili pak svakodnevno pijete domaći sok od višanja, to vam može pomoći da umanjite bol u zglobovima.

Umanjuju rizik od gihta

U jednom istraživanju, pacijenti sa gihtom koji su konzumirali trešnje samo dva dana (sveže ili kao sok), imali su za 35 odsto manji rizik od napada gihta u poređenju sa onima koji nisu jeli ovo dragoceno voće.

Suzbijaju holesterol

Pijenje domaćeg soka od višanja može smanjiti ukupan holesterol, uključujući i LDL, odnosno „loš“ holesterol. Ovo je od velike važnosti je na svakih 1% smanjenog nivoa holesterola smanjujete rizik od srčanih bolesti za 2%. Takođe, poznato je da visok LDL holesterol često povezan sa rizikom od srčanog udara.

Umanjuju bol posle treninga

Trešnje mogu ublažiti intenzitet bola posle HIIT treninga. Pored toga, one štite ćelije i pomažu u oporavku mišića. Iz tog razloga sok od višanja je veoma popularan među profesionalnim sportistima.

 

Foto: Kolby Milton on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka