Nehirurška korekcija nosa: da ili ne?

Nos je, za mnoge, najupečatljiviji deo lica i kao takav često je izvor nezadovoljstva usled i najmanjih nepravilnosti. Sigurno ste mnogo puta čuli da u vašem okruženju neko priželjkuje drugačiji oblik nosa, ali ono što se najviše ističe kao prepreka jeste strah od same procedure, odnosno od operacije i perioda oporavka, koji zaista nisu jednostavni. Rinoplastika je oblast hirurgije koja se bavi upravo ovim problemom, međutim, sa ekspanzijom filera u estetskoj medicini, na red su došle  nehirurške metode koje imaju sličan efekat kao i neke operativne. Kada je u pitanju korekcija nosa, koji zauzima centralni deo srednje regije lica te utiče na celokupan njegov izgled, fileri su se, zahvaljujući svojim svojstvima i bezbrojnim mogućnostima primene, pokazali kao pristupačnije rešenje od operacije (pritom ne mislimo samo na cenu zahvata). Iako ne možemo reći da su fileri postali broj jedan kada je u pitanju korekcija nosa, kao što je to slučaj sa usnama, ovaj zahvat definitivno zavređuje našu pažnju. U narednim redovima donosimo prednosti i mane ove procedure, koje će vam možda pomoći da donesete pravu odluku i odlučite se za najadekvatnije rešenje.

Hijaluronski fileri vs. rinoplastika

Iako hijaluron nije jedina supstanca koja se može koristiti u nehirurškim procedurama korekcije nosa (tu su još i botoks i druge supstance), već desetak godina unazad važi za broj jedan kada su u pitanju neinvazivni estetski zahvati, tako da ni korekcija nosa nije izuzetak po pitanju mogućnosti primene ove magične supstance. Hijaluron ispravlja nedostatke u vidu asimetrije i oblika nosa, u skladu sa izgledom lica, uz pomoć injektivne metode i pod lokalnom anestezijom, što znači i odsustvo perioda oporavka (uz pridržavanje određenih mera).

Šta se tačno postiže hijaluronskim filerima kada je u pitanju ova regija? Najpre, filerima se najjednostavnije ispravlja asimetrija nosa, potom nepravilnosti na mostu ili na vrhu nosa, podiže se vrh nosa ili se ispravljaju neravnine koje čine da nos deluje manji. Ipak, hijaluronski fileri ne mogu učiniti nemoguće – ukoliko se radi o nešto izraženijim nedostacima, ne mogu se očekivati jednako vidljivi rezultati kao kada su u pitanju manje nepravilnosti. Takođe, fileri ne mogu doslovno smanjiti vaš nos za razliku od rinoplastike, nego se radi o vizuelnom utisku manjeg i pravilnijeg nosa. Zbog svega navedenog, izbor adekvatnog stručnog lica je prvi korak, ključan za uspeh procedure i vaše zadovoljstvo, koji mora otvoreno govoriti o prednostima, manama i (ne)adekvatnosti primene filera kada je vaš slučaj u pitanju.  Osim toga, ukoliko postoji devijacija nosa, koja otežava disanje i druge procese – nehirurška korekcija nosa nije adekvatno rešenje, jer se radi isključivo o estetskim promenama koje može da pruži, ali se pokazalo da može da olakša stanje devijacije usled promene oblika nosa (pre svega kada je reč o podizanju), koji direktno utiče na proces disanja.

Stoga, u zavisnosti od individualnog problema, zavisi i metoda koja bi trebalo da bude primenjena. Ukoliko stručno lice preporuči hijaluronske filere, trebalo bi da znate da je ova procedura veoma kratka (traje od 10 do 30 minuta), bezbolna, vidljiva odmah nakon završetka, ne zahteva nikakvu pripremu, dok su šanse za komplikacije i alergijske reakcije veoma male. Efekat je uglavnom dugotrajan, ali ne i trajan u potpunosti, tako da će biti potrebno ponoviti postupak u periodu od 6 meseci do dve godine nakon prve procedure, što je takođe individualno. U zavisnosti od toga koji deo nosa se tretira i šta je željeni rezultat, koristi se okvirno između 0,3 i 1,5 ml filera.

Fileri su odlično rešenje u slučajevima kada je nakon rinoplastike, odnosno hirurške korekcije nosa, došlo do određenih problema, tj. ako su se pojavile nepravilnosti nakon odrađene operacije ili, prosto, nisu u potpunosti ispunjene želje pacijenta. Tada fileri, kao bezbedno i najbezbolnije rešenje može dati fantastične rezultate i praktično upotpuniti rinoplastički zahvat.

Potencijalni rizici nehirurške korekcije nosa

Naravno, svaki estetski zahvat sa sobom nosi i određene rizike i mogućnosti komplikacije, naročito ako procedure sprovodi nedovoljno stručno lice. Kvalitet materijala koji se ubrzigva takođe je od velike važnosti, tako da, pre nego što se odlučite da bilo šta ispravljate na svom licu, dobro se raspitajte i budite uporni u traganju za sigurnim rukama. Kada je u pitanju korekcija nosa filerima, procedura je svakako zahtevnija nego što je to slučaj kod, na primer, usana. Kada je u pitanju sama estetika nosa, mora se imati na umu to da se filerima nos, zapravo, povećava. Već smo napomenuli da ubrizgavanje filera i uvećanje volumena nekih regija daju vizuelno skladniji izgled, pa čak i utisak manjeg nosa – ali reč je samo o vizuelnom efektu. S druge strane, ako postoji manja grba na nosu koja bi trebalo da se izniveliše, tada se koren nosa praktično mora proširiti, što neće dati zadovoljavajuć krajnji rezultat.

U pogledu bezbednosti, sama regija nosa je veoma osetljiva zbog brojnih krvnih sudova, tako da kao posledica neadekvatnog vršenja procedure ubrizgavanja filera u ređim slučajevima može doći do težih komplikacija, poput odumiranja dela nosa, pa čak i gubitka vida usled pritiska na arterije i njihovog zapušenja. Ipak, komplikacije su uvek potencijalni rizik bilo kog zahvata, tako da nije relevantno govoriti o najgorim mogućim scenarijima, nego bi se trebalo odlučiti za proverene stručnjake, ostvariti dobru komunikaciju sa njima i biti realan u željama i očekivanjima.

Da zaključimo…

Drastična promena izgleda lica uz pomoć nehirurške korekcije nosa nije moguća, ali je ovo svakako dobar način da se otklone sitne nepravilnosti koje kvare vaše samopouzdanje. Takođe, zdravstveni problemi uzrokovani nepravilnim nosem nisu indikacija za neinvazivne metode i jedino pravo rešenje u tom slučaju jeste operacija nosa. Ako ste pak, znatiželjni i želite da svom licu date nešto drugačiji izraz, nehirurška metoda korigovanja nosa je neuporedivo manje zahtevan proces od rinoplastike, sa mnogo kraćim periodom oporavka, dok sama procedura ne traži nikakvu specijalnu organizaciju vaše svakodnevice i dopušta vam da se vrlo brzo vratite redovnim aktivnostima. Tako da, ukoliko želite da osvežite svoje lice, a nos je vaša bolna tačka – onda ovo jeste izbor za vas. Uprkos rizicima, ubrizgavanje filera u ovu regiju je mahom veoma bezbedno i ostavlja minimalne posledice (manje podlive ili crvenilo, koji prolaze kroz nekoliko dana od procedure).

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka