Nega lica: oporavak nakon leta i priprema za jesen

Možda ste primetili određene promene na svom licu nakon letovanja – i to ne bi trebalo da vas čudi. Koliko god poštovali dnevnu rutinu nege i na odmoru, sunce, so i kreme za sunčanje ostavljaju trag na koži. Nakon što preplanulost nestane, koža lica neretko je umorna, perutava, sa pokojom tamnijom mrljom, ali i novim borama. Tu su i nezaobilazne bubuljice, koje su posledica kombinacije SPF proizvoda i znoja, te zapušavanja pora, pa i popucali kapilari koji dugo mogu ostati vidljivi. Ipak, nema razloga za preteranu brigu, potrebno je samo da što pre uvedete određene novine u svoju negu i odaberete proizvode koji odgovaraju vašem trenutnom stanju i tipu kože.

Već izmenjena struktura kože nakon letnjih dana, dodatno može biti iritirana promenom godišnjeg doba i hladnijim vremenom, tako da će vam definitivno biti potrebni neki novi proizvodi u neseseru. Iako je uvreženo mišljenje da bi trebalo uvoditi masnije kreme, agresivnije serume i, uopšte, teže strukture uobičajenih proizvoda, najvažnije je da dobro proverite sastav kozmetike koju koristite i odaberete je u skladu sa individualnim stanjem lica. Najrelevantniji savet svakako možete dobiti od odabranog kozmetičara, a u narednim redovima donosimo neke od osnovnih koraka i proizvoda koji vam mogu pomoći da osvežite kožu lica i pripremite je za jesenje dane i drugačije vremenske prilike.

Kao i uvek – hidratacija: ovo je osnovni korak u nezi kože tokom cele godine, pa iako nam se čini da već sve znamo o ovoj temi, nekako se uvek ispostavi da hidrataciji ne pristupamo dovoljno ozbiljno. Za one sa suvom kožom i problemima poput ekcema, psorijaze, rozacee i drugih, naročito je važno da obrate pažnju na dodatnu hidriranost u prelaznim periodima i da se fokusiraju na jačanje kožne barijere, jer upravo promenljivi spoljašnji uslovi mogu pogoršati stanje ovih oboljenja. Hijaluronska kiselina, glicerin, propilen glikol, butilen glikol, sorbitol, spadaju u grupu humektanata koji sakupljaju vlagu i privlače vodu u epiderms, tj. u površinske slojeve kože. Pored ovih, i neki prirodni sastojci kao što su aloja, urea, aminokiseline, predstavljaju bazične sastojke za hidratantne proizvode. Ne zaboravite da i kiseline, koje imaju piling-efekat, poput glikolne, laktične i mandelične, imaju hidrirajuće dejstvo. Pored navedenih sastojaka, obratite pažnju na emolijente u proizvodima, koji se ponašaju poput lubrikanta i služe kao barijera za gubitak vlage. U emolijente spadaju keramidi i masne kiseline (vitamin E, ulje skvalana, silikoni).

Piling: ovo je nezaobilazan postupak nakon izlaganja suncu i najbolji saveznik u pripremi kože za novu rutinu. Osim u kozmetičkim salonima, možete ga primenjivati i kod kuće, ali uz poseban oprez. Okruženi smo savetima za pravljenje prirodnih pilinga, od sastojaka iz kuhinje, i to je jedna od najčešćih grešaka. Hrana, prosto, nije za lice i neće imati ni približan efekat kakav bi trebalo. Kiseline u serumima za svakondevnu upotrebu, s druge strane, vrše piling površinskog sloja kože i veoma su korisne, a među njima se posebno ističu AHA kiseline. Alfa-hidroksilne kiseline služe kao eksfolijatori površinskog sloja kože, imaju antioksidativna i hidrirajuća svojstva, a usput stimulišu proizvodnju kolagena. U AHA kiseline spadaju glikolna, mlečna (laktična), limunska i jabučna kiselina. Najpre birajte manje koncentracije kiselina u proizvodima (serumima, pre svega) kako ne biste izazvali iritaciju. Ovaj tip proizvoda najbolje je koristiti kao deo noćne rutine, uz prethodno čišćenje lica, a nakon primene, obavezno je nanošenje hidratantne kreme. Serumi sa AHA kiselinama deluju tako što uklanjaju mrtve ćelije s površine kože, te čine kožu glatkom, sjajnom i nežnom. Ova vrsta pilinga naročito pogoduje onima sa osetljivom kožom, kod kojih fizički piling može izazvati iritacije.

Uklanjanje hiperpigmentacija: najviše se bojimo fleka na licu nakon sunčanja, a dešava se da se, uprkos visokoj zaštiti, ipak pojave. Mrlje na licu rezultat su prekomerne produkcije melanina. Pored obaveznih dermatoloških tretamana, u kućnu negu bi trebalo da uključite proizvode namenjene ublažavanju hiperpigmentacija, a dobra vest je da skoro svaki brend dermokozmetike nudi liniju posvećenu ovom problemu. Neki od aktivnih sastojaka koji se moraju naći u ovakvim proizvodima su hidrohinon (u koncentraciji manjoj od 2%), arbutin, kojična kiselina, vitamin C, derivati retinske kiseline i azelaična kiselina.

SPF zaštita – ne smemo je zaobići ni onda kada nema sunca. Kreme sa zaštitnim faktorom obavezno koristite pre izlaska iz kuće jer sunčevi zraci vrebaju tokom čitave godine iako ih ne osetimo. Sada su dostupne kreme koje su veoma hidratantne i čak zaglađuju pore te se koriste kao podloga za šminku, tako da nema izgovora za izostanak SPF-a iz dnevne rutine.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka