5 signala kojima vas telo upozorava da mu fale vitamini i minerali

Gotovo da nema procesa u našem telu u kojem ne učestvuju vitamini, minerali i drugi mikroelementi. Oni su nam neophodni, doduše u malim količinama, i zato hronični nedostatak samo jednog od njih narušava metabolizam.

Često se taj nedostatak vrlo brzo „vidi“, odnosno oseti jer dolazi do jasno vidljivih, fizičkih promena na telu. Na primer, hronično smo umorni, imamo glavobolje, probleme sa probavom i slično. Srećom, vrlo brzo ćete videti da vam nedostaje neki od ovih pet važnih elemenata pa možete u skladu s tim i da reagujete. Evo kako ćete prepoznati simptome:

Nedostatak joda

Jod se najvećim delom ugrađuje u hormone štitne žlezde. Iako nam je potreban u malim količinama, jod je esencijalan za naš organizam koji bez njega jednostavno ne može da funkcioniše. Pravilan rad štitne žlezde direktno povezujemo s uzimanjem i apsorpcijom joda.

Ako konzumirate namirnice koje sadrže premalo joda, to će se videti na vašim očima, odnosno oko njih. Ako su duže vreme stalno natečene, to može da bude znak da vam nedostaje jod. Drugi simptomi su umor, suva koža, gubitak kose, gojenje. Šta pomaže protiv toga?

Najbolji izvori joda u ishrani su namirnice iz mora: riba, plodovi mora, alge i morske trave. Joda ima i u jajima, mesu, mleku i mlečnim proizvodima, gljivama, pšeničnim klicama, lisnatom povrću, mahunarkama, cvekli i bobičastom voću.

Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 je naziv za grupu jedinjenja topivih u vodi koji su važni za metabolizam – aminokiseline, proteini i masti. Vitamin B12 štiti nervne i moždane ćelije, stimuliše proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podržava imuni sistem. Nedostatak vitamina B12 vidljiv je na koži, a simptomi mogu biti i konstipacija i gubitak apetita.

Nedostatak gvožđa

Gvožđe u hrani važno je za pravilno funkcionisanje našeg organizma jer zbog njegovog nedostatka u organizmu nastaje anemija. Namirnice životinjskog porekla, poput mesa i ribe, značajan su izvor gvožđa u našoj ishrani. U njima je gvožđe u obliku koji organizam lako apsorbuje.

Nasuprot tome, povrće kao što su kelj i blitva sadrže gvožđe u obliku koji je teže iskoristiti. Zato je za apsorpciju gvožđa važna raznolika ishrana, prisutnost i mesa, i povrća, i voća, i ribe i celovitih žitarica.

Na primer, vitamin C pomaže da se to „lošije“ gvožđe ipak apsorbuje. Bledi ten i usne znak su da vam nedostaje gvožđe. Generalno, njegov nedostatak loše utiče na opšte zdravstveno stanje, a rezultat je hronični umor.

Nedostatak vitamina C

Vitamin C je od životne važnosti. Deluje kao antioksidans, neophodan je u sintezi kolagena, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, utiče na čvrstinu naših zglobova i kostiju, pomaže pri apsorpciji gvožđa.

Naše telo ne može samo da proizvede taj vitamin, niti da ga skladišti ako ga konzumiramo u većim količinama. Stoga je veoma važno njegovo redovno unošenje kroz ishranu – preporučuje se konzumiranje spanaća, paprike, agruma i raznog drugog povrća i voća.

Nedostatak vitamina C izaziva krvarenje desni i klimanje zuba. Umor i lako zadobijanje modrica su rani znaci nedostatka ovog vitamina u ishrani.

Nedostatak vitamina B7

Biotin ili vitamin B7 važan je deo grupe vitamina B kompleksa potrebnih za održavanje zdravog metabolizama, nerava i zdrave probavne i kardiovaskularne funkcije. Suvi i lomljivi nokti rezultat su nedostatka biotina. Drugi simptomi su perutanje kože, osip, akne, piše Miss7.

 

Foto: Apostolos Vamvouras on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka