Kako telo reaguje na nedostatak vitamina i minerala

Naše telo daje nam gomilu signala i informacija o tome kako se oseća, a mi „samo“ treba da obratimo pažnju na simptome. Slabi krvni sudovi, grčevi u nogama, perut i ispucala kosa su samo neki od faktora koji signaliziraju na nedostatak vitamina i minerala u vašem organizmu.

Vitamin C

Ukoliko vam se na nogama ili nekom drugom delu tela pojavi velika modrica, a niste se udarili, moguće je da u organizmu nemate dovoljnu količinu vitamina C. Ovaj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je ključan za stvaranje krvnih sudova.

Često dobijanje modrica može da ukaže na oslabljene kapilare. Osim toga, stres i pušenje smanjuju nivo vitamina C u telu, pa je važno da ga unosite u dovoljnoj količini.

Vitamin B12

U tom slučaju je moguće pojavljivanje lezija nalik na afte u ustima ili pukotina sa strane usana. U tom slučaju u ishranu uvrstite više živinskog mesa, nemasno crveno meso i jaja.

Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali može da bude od pomoći konzumiranje mleka biljnog porekla, poput bademovog, pirinčanog, sojinog ili kokosovog, ali i žitarice.

Masne kiseline

Ako primete da vam se koža peruta nakon češanja po glavi, nemojte odmah pomisliti da imate perut. To može da se događa i kada ne unosite dovoljno zdravih masnih kiselina u organizam.

Esencijalne masne kiseline, poput omega-3, su lubrikant za naše telo. Bez toga će se ono “osušiti”. Konzumirajte ribu barem dva puta nedeljno kako biste dobili dovoljno omega-3. Druge masne kiseline, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), takođe su važne. Naći ćete ih u orasima i semenkama lana.

Vitamini grupe B

Biotin, jedan od vitamina B grupe važan je za zdravu i jaku kosu, ali važna je i folna kiselina, vitamin B9. Njen nedostatak prouzrokuje tanku i lomljivu kosu.

Cink i vitamin A

Ukoliko vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine koje ne svrbe, moguće je da vam u ishrani nedostaje cinka i vitamina A. Radi se o keratozi pilaris koja zahvata unutrašnju stranu ruku.

Cinka najviše ima u živinskom mesu, humusu i semenkama bundeve. Dinja, između ostalog, sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C, i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lep, svež izgled.

Vitamin D

Konstantan umor uprkos dovoljnoj količini sna, može da bude znak da je nivo vitamina D u telu hronično nizak. Ako želite da obezbedite dovoljnu količinu ovog vitamina, posegnite za mlečnim proizvodima, poput mleka i jogurta ili mlekom koje nije životinjskog porekla, kao što su bademovo i sojino mleko.

Magnezijum i kalcijum

Magnezijum i kalcijum igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića. Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma ima veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva. Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi i mišićima.

Odličan izvor magnezijuma su semenke bundeve, banane i avokado. Dovoljno kalcijuma dobićete iz mlečnih proizvoda, suvih smokvi, a ima ga i u kelju i soji.

Vlakna

Preporučena prosečna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često može da dođe do pojave zatvora.

Celovite žitarice su odličan izvor i svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Takođe, zatvor može prouzrokovati i manjak magnezijuma u telu, pa se pobrinite da ga unosite dovoljno, savetuje Reader’s Digest.

 

Foto: Laura Chouette on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka