Nedostatak vitamina D utiče na slabost kostiju

Postoji mnogo zdravstvenih prednosti uzimanja vitamina D, poput boljeg raspoloženja, jačeg imunog sistema, pa čak i smanjenja rizika od jakih napada astme. 

Iako su sve ove stvari važne, postoji jedno ključno pitanje povezano sa nedovoljnim unosom vitamina D, ato je gubitak koštane mase.

Jedna od glavnih uloga vitamina D je maksimalna apsorpcija i korišćenje kalcijuma, koji je važan mineral za koštani sistem, uključujući i zube„, kaže za Eat This, Not That neuronaučnica Nikol Avena.

Kako bi dobili dovoljnu dnevnu količinu vitamina D, osobama starosti od do 70 godina potrebno je 600 međunarodnih jedinica (IU), dok je osobam starijim od 70 godina potrebno 800 IU.

Neunošenje dovoljne količine ovog vitamina svakog dana može da rezultira većim rizikom od osteoporoze kasnije u životu. Osteoporoza se karakteriše kao stanjivanje i slabljenje kostiju i često se naziva bolest krhkih kostiju.

Pročitajte i: Zašto nam je vitamin D neophodan u borbi protiv koronavirusa

Žene koje prolaze kroz menopauzu najverovatnije će razviti osteoporozu jer je smanjenje estrogena veliki faktor rizika. Nedavno istraživanje ukazuje na to da žene starosti između 50 i 80 godina imaju čak 80 odsto veći rizik od razvoja srčanih bolesti. Međutim, rutinskim konzumiranjem kalcijuma i vitamina D može se efikasno usporiti gubitak minerala u kostima, a delom i smanjiti rizik od osteoporoze i preloma kostiju.

Iako redak, ozbiljan nedostatak vitamina D kod dece može da prouzrokuje rahitis, bolest zbog koje kosti postaju mekane i savijaju se. Kod odraslih, ozbiljan nedostatak ovog ključnog vitamina može da rezultira osteomalacijom, stanjem koje obuhvata omekšavanje kostiju, bolove u kostima i slabost mišića.

Srećom, sve ovo se može sprečiti sve dok jedete hranu bogatu vitaminom D, poput masne ribe i jaja. Međutim, ovaj vitamina takođe može da bude i odličan dodatak vašoj ishrani.

 

Foto: Nataliya Vaitkevich from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka