Veoma je važno na vreme prepoznati nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 je esencijalni vitamin koji je našem telu neophodan za normalno i pravilno funkcionisanje – ali organizam ne može sam da ga stvara. Primarni izvori ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla, tako da B12 često nedostaje veganima i vegetarijancima. Nedostatak vitamina B12 tokom dužeg vremenskog perioda može da izazove niz problema sa fizičkim i mentalnim zdravljem.

Zašto nam je potreban vitamin B12?

Poznat i kao kobalamin, vitamin B12 nam je neophodan za mnoge telesne funkcije, uključujući i rad nervnog sistema.

Osim toga, važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik kroz telo, zahvaljujući proteinu hemoglobinu koji sadrže. Zajedno sa folatima i vitaminom B6, B12 je „odgovoran“ za zdrave crvene krvne ćelije.

Ključan je u prevenciji anemije i za održavanje zdravog nervnog sistema. Jedna od posledica manjka ovog vitamina je i stvaranje abnormalno velikih crvenih krvnih zrnaca koja onda ne mogu dovoljno efikasno da „transportuju“ kiseonik po telu. Kao posledica ovog stanja mogu se javiti izuzetan umor, manjak energije, ranice u usnoj duplji, slabost u mišićima, ali i poremećaji vida.

Pročitajte i: Ukočenost može ukazivati na nedostatak magnezijuma u telu

Studije su pokazale da nedostatak vitamina B12 može da utiče i na mentalno zdravlje, izazivajući probleme sa pamćenjem i rasuđivanjem, a u nekim slučajevima i depresiju. Osim toga, ako ne unosite dovoljno vitamina B12 smanjuje se gustina kostiju, što povećava rizik od osteoporoze.

U težim slučajevima, nedostatak vitamina B12 može da izazove komplikacije kao što su privremeni infertilitet, tegobe u trudnoći i problemi u radu srca. Vitamin B12 naročito je važan u trudnoći jer nizak nivo ovog vitamina povećava rizik od deformiteta ploda.

Zbog svega ovoga je važno da se nedostatak vitamina B12 prepozna na vreme i tretira što je moguće brže.

Iako mnogi od ovih problema nestaju čim se pojača unos ovog vitamina, neka stanja mogu postati hronična ukoliko se manjak ne nadoknadi što je pre moguće.

Vitamin B12 nalazi se pre svega u namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, mleko, sirevi i jaja. Ukoliko niste ljubitelj ove vrste proizvoda, preporučuje se uzimanje suplemenata koji sadrže B12.

Šta još može da izazove nedostatak vitamina B12?

Ukoliko je vaša ishrana uravnotežena i raznovrsna, ipak se može dogoditi da vam fali vitamina B12 ukoliko uzimate određene lekove. Apsorpciju ovog vitamina snižavaju određeni medikamenti kao što su inhibitori protonske pumpe (koriste se za lečenje pojačanog lučenja želudačne kiseline), ili antikonvulzanti (za lečenje konvulzivnih napada različitih vrsta).

 

Foto: Ryanniel Masucol from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka