Nadutost stomaka može da bude znak upozorenja

Nadutost stomaka prati savremeni način života – stres, nezdravu ishranu, nedovoljno kretanja i slično i smatra se bolešću modernog čoveka. Iako je najčešće bezazlen problem koji ne ukazuje na veće poremećaje u organizmu, ne treba ga zanemarivati. Upravo u stomaku se najćešće oseti nagomilani stres, koji pogađa sistem za varenje, a onda se odražava kao nadutost, grčevi, bolovi, probadanje i gasovi. To dalje podrazumeva i fizičke i psihološke neprijatnosti, tako da se ovom problemu treba posvetiti.

Šta sve može da izazove nadimanje stomaka?

Uzroci nadimanja stomaka najčešće su stres, starosna dob koja utiče na mogućnost obnove crevne mikroflore, neredovna ishrana, nezdrava hrana, prekomeran unos šećera, belog brašna i mlečnih proizvoda, konzumiranje alkohola, unošenje različitih lekova (npr. antibiotika, koji se često nekontrolisano koriste uz probiotike), infekcije virusima, bakterijama ili gljivicama.

Šta je meteorizam?

Meteorizam je stručni izraz za nadutost stomaka, koji karakteriše višak gasova u crevima. Glavni simptom meteorizma je napetost u stomaku, koje je često posledica nepravilnog, halapljivog konzumiranja hrane kada uz svaki zalogaj u organizam dospe i veća količina vazduha. Napetost u stomaku može se javiti i udružen s drugim simptomima poput dijareje, zatvora, bola u stomaku, gubitka težine i nadimanja.

A šta je to flatulencija?

Flatulencija predstavlja jednu od aktivnosti probavnog sistema, odnosno ispuštanje gasova. Uzrok pojave je akumulacija gasova u crevima, koji je izazvan neodostatkom kiselina koje se inače nalaze u stomaku.

Neka od rešenja koja pomažu pri ovim tegobama jesu konzumiranje vode sa limunovim sokom pre obroka, jer će napitak delovati slično kao hlorovodonična kiselina koja nedostaje stomaku, konzumiranje hrane sa malo masti, unošenje dovoljno vode, sporije žvakanje, unos laktobacila kako bi se obnovila bakterijska flora i digestivnih enzima pred kraj obroka ili pak, konzumiranje tableta aktivnog uglja.

Kakvi sve simptomi mogu da se jave uz nadimanje stomaka?

Nadimanje stomaka je često praćeno i drugim simptomima poput krčenja creva, bola u želucu, podrigivanja, čestih gasova i osećaja pritiska u stomaku.

Najčešći uzroci nadimanja stomaka i pojave gasova?

Nadimanje i gasovi u stomaku imaju mnogo uzroka, a kao najčešći se navode brzo konzumiranje hrane, obroci u kasnim satima, prekomeran unos gaziranih pića, intolerancija na određene namirnice, odnosno njihove sastojke (kao što su recimo gluten ili laktoza), nedovoljan unos B i D vitamina koji imaju značajnu ulogu u rešavanju stomačnih problema, a takođe, veoma često stomak pati usled stresa, nedostatka fizičke aktivnosti i unošenja raznih lekova.

Kada zbog nadimanja stomaka treba da se obratite lekaru?

Koliko god delovalo bezazleno, nadutost stomaka može biti simptom i ozbijnijih stanja, kao što su nervozna creva, a naročito osetljivi su dijabetičari kod kojih funkcija tankog creva postaje sporija tokom vremena. Ako je nadutost praćena povraćanjem, krvlju u stolici, dijarejom i dugotrajnim bolovima, potrebno je obratiti se lekaru.

Štitna žlezda i nadutost stomaka

Nadutost stomaka u nekim slučajevima može ukazati da postoje problemi u radu štitne žlezde koja kontroliše mnoge procese organizma. Hipotireoza je jedan od mogućih problema na koje nam ukazuje nadutost, a radi se o autoimunoj bolesti koja uzrokuje smanjenje hormona štitaste žlezde. Usled hipoterioze metabolizam se usporava, tako da se fizička aktivnost preporučuje svim pacijentima, onda kada se hormoni terapijom dovedu u red.

Nadimanje stomaka i bolovi u leđima

Često se dešava da se nadutost i bol u leđima javljaju istovremeno, što može i ne mora da nagovesti veće probleme, ali ukoliko se javljaju često ili traju duže, potrebno je obratiti se lekaru. Naime, moguće je da se radi o žučnom kamencu koji se iz žučne kese premešta u jedan od žučnih kanala koji vode iz nje.

Ova pojava je često praćena i znojenjem, povraćanjem i povišenom temperaturom. Naročito treba obratiti pažnju na ovaj bol ukoliko se javlja posle obilnih, masnih obroka. Osim ovoga, moguće je da istovremeni bol u stomaku i leđima ukazuje na nervozna creva, ali i na ozbiljnije gastrointestinalne probleme – čir na želucu, upalu pankreasa,kod žena čak i na rak jajnika i drugo. Stoga, ovakav bol ne treba ignorisati na duže staze.

Nadutost stomaka i učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje je uglavnom simptom nagomilanih bakterija u crevima, a nadutost koja ga prati može ukazivati na urinarnu infekciju i druge urinarne probleme. Kod žena, ovo može biti i znak problema sa jajnicima, tako da se obavezno treba obratiti lekaru.

Nadutost stomaka “na nervnoj bazi” – kao posledica stresa

Psihološki stres skoro obavezno utiče na osetljivost creva i želuca, odnosno na sposobnost kretanja hrane kroz probavni trakt, tako da stres zaparvo muči organizam na molekularnom nivou. Creva i mozak su direktno povezani, pa se psihološke promene čak i istovremeno osete u stomaku. Osim smanjenja stresa i njegovog oslobađanja, kod ovog problema nema toliko efikasnih rešenja, a posledice odlaganja problema mogu biti brojne i opasne.

Kako sprečiti nadimanje stomaka?

Nadimanje stomaka najefikasnije se sprečava izbalansiranom ishranom i pravilnom konzumacijom, ali i uopšte, ublaženim životnim tempom koliko je to moguće. Unos tečnosti, kretanje, izbegavanje mahuranki u ishrani, kao i šećera, a naročito veštačkih zaslađivača koji se uopšte ni ne vare, glutena, gaziranih pića i drugih industrijskih proizvoda bogatih natrijumom, pomoći će pri ublažavanju nadutosti.

Korisne namirnice su voće i povrće jer su bogate vodom, pre svega zeleno povrće, a bundeva je jedan od glavnih pomoćnika kada je nadutost u pitanju. Kafa takođe utiče na nadutost, naročito u kombinaciji sa mlekom, kao i alkohol. Postoje biljni čajevi koji se preporučuju protiv nadutosti i utiču na dobro varenje.

Radi se o čaju od đumbira, aloje vere, komorača, maslačka, a preporučuje se i zeleni čaj. Čak i neki začini deluju blagotvorno na stomak, među njima kim, origano, cimet, peršun, a kim i peršun mogu se konzumirati i kao čajevi.

Da li probiotik pomaže za nadutost stomaka?

Opštepoznato je da se probiotici preporučuju za pravilan rad organa za varenje, a mogu se koristiti kao tablete, kapsule, ali i kroz namirnice – jogurt i kefir. Uloga probiotika je da povećaju broj dobrih bakterija u stomaku, te da uspostave balans u sistemu za varenje, čime se ujedno uklanja i nadutost. Na tržištu su dostupni brojni probiotici različitih proizvođača, a cena im je uglavnom vrlo pristupačna.

 

Foto: cottonbro from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka