5 mitova o bebama u koje novopečeni roditelji i dalje veruju

Tek kada postanete roditelj shvatate koliko zapravo postoji oprečnih saveta. Veoma je lako izgubiti se u ludilu „savršenog roditeljstva“ (naročito ako vam je prvo dete) i zamarati se tvrdnjama za koje u suštini ne postoji potkrepljenje nauke.

Zato, zbog ovih pet stvari ne morate da brinete kada postanete roditelj.

Bebama je neophodna tišina za miran san

San je dragocen, posebno kada ste roditelj hronično vam nedostaje sna. Zbog toga je i prekidanje bebinog sna nešto čega se užasavate te pokušavate da stvorite potpunu tišinu oko bebe kako bi njen san bio što duži i kvalitetniji. Međutim, bebe su naviknute da spavaju kraj buke. Zapamtite da su provele devet meseci u maminom stomaku u kojem su se navikle na zvukove. Poznati pedijatar dr Harvi Karp tvrdi kako bebe ne samo da su naviknute na zvukove već ih i vole.

Bebe moramo stalno da animiramo

Mnogi novopečeni roditelji osećaju se kao da stalno moraju da zabavljaju svoju bebu. Međutim, ono što bebi treba nije animacija već samo vaše društvo. Roditelji ne moraju da daju sve od sebe kako bi okupirali svoju bebu, dovoljno je da provode vreme i povezuju se s njom. Uz to, podsticanje na samostalnu igru, čak i od najranijeg doba, važna je veština koju dete može naučiti.

Bebe treba svaki dan kupati

Roditelji se pitaju koliko često bi trebalo da kupaju svoje novorođenče. Imajte na umu da se bebe ne znoje kao odrasli i nemaju neprijatan miris, tako da je njima potrebno kupanje na svaka dva do tri dana. Ako je to ipak deo vaše svakodnevne rutine, ne zaboravite da hidrirate bebinu kožu odgovarajućim preparatima.

Bebu ćemo razmaziti ako je previše grlimo i ljubimo

Ne postoji „previše maženja“! Šta više, grljenje ima velike prednosti za razvoj bebinog mozga, a jedno istraživanje otkrilo je i da mažene bebe odrastaju u zdraviju decu koja su manje depresivna, ljubaznija su i imaju više saosećanja prema drugima.

Ako su bebi ruke i noge hladne – prehladiće se

Iako neka istraživanja čak sugerišu da kratkotrajno izlaganje hladnijem vremenu može promeniti imuni sistem pojedinca, mnogo je više dokaza koji podržavaju dobro odevanje i provođenje vremena na svežem vazduhu. Zato, ako su napolju niske temperature, dobro umotajte svog mališana i uživajte bezbrižno, piše Babyology.

 

Foto: Anna Shvets from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka