Mikrodermoabrazija – put do savršene kože

Trenutno jedna od najpopularnijih metoda u svetu kozmetike, mikrodermoabrazija predstavlja poptuno bezbolan mehanički tretman (najčešće primenjiv na kožu lica) koji poboljšava ten i čistoću kože, ali i njeno obnavljanje. Može se primeniti i na druge delove tela, a preporučljiv je kako za mladu, tako i za zrelu kožu, te predstavlja dobru osnovu za druge tretmane, ali je i dobra preventiva kada je u pitanju starenje kože.

Šta je mikrodermoabrazija?

Mikrodermoabrazija ili dijamantski piling / dijamantska mikrodermoabrazija je tretman pri kojem se, pomoću dijamantske glave, pilinguje koža, odnosno mehanički skidaju njeni površinski, izumrli slojevi. Tokom pilinga, istovremeno se vrši i vakuum masaža koja poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu lica, a celokupni rezultat je koža osposobljena da proizvodi novi kolagen, a već na prvi pogled su vidljive i njene fizičke promene – koža je osvežena, zategnuta i blistava.

Mikrodermoabrazija stvara uslove za bolju ćelijsku ishranu, za bolje upijanje aktivnih materija koje dopiru do kolagena i koje tako stvaraju nove ćelije.

Ovaj tretman je specifičan po tome što njegovom primenom ne samo da nestaju suvišne ćelije s površine lica, već i bore postaju ublažene, a pege, ožiljci, pigmentacija od sunca, proširene pore – praktično polako nestaju.

Tretman mikrodermoabrazije je preporučljiv svima – i mladoj i staroj koži, s obzirom na to da se radi o neinvazivnoj metodi koja će poboljšati stanje kože bilo da se radi o problematičnoj, izboranoj, koži sa aknama, ili mladoj koži kojoj je potrebno čišćenje. Mlade devojke se često pred neki važan događaj odlučuju baš za mikrodermoabraziju jer su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a u tom slučaju ga treba sprovesti dva-tri dana ranije.

Aparat za mikrodermoabraziju

Aparat za mikrodermoabraziju poseduje nastavak sa dijamantskim mikrokristalima, a pored toga se sastoji od baze aparata, creva i ručice. Stariji modeli aparata poseduju umesto dijamantskih aluminijumske kristale, odnosno čestice aluminijum oksida. Primena je potpuno bezbolna, iako se nakon tretmana može javiti crvenilo ili blag otok kože zbog pojačane cirkulacije.

Aparat za mikrodermoabraziju deluje tako što blago grebe kožu i na taj način uklanja sloj kože, usput stvarajući vibrirajući osećaj kao prilikom masaže. Kako radi po principu vakuuma, aparat istovremeno vrši i limfnu drenažu. U zavisnosti od toga koji deo lica se tretira, na aparat se stavljaju različiti nastavci – oni veći za čelo i obraze, dok za nos, bradu i manje površine treba koristiti manje i preciznije instrumente. 

Kako se obavlja mikrodermoabrazija?

Mirkodermoabrazija se obavlja u profesionalnim kozmetičkim salonima. U okviru mikrodermoabrazije, piling kristali se pomoću spreja nanose na određeno prodručje i utrljavaju pomoću specijalnog štapića, a zatim se uklanjaju zajedno sa mrtvom kožom iz epidermisa. Sam proces izgleda tako što se uklonjeni sloj kože usisava i otklanja (tako da se sloj kože može videti u posebnom filteru aparata), dok vakuum stimuliše novu proizvodnju kolagena i elastina. Tretman se završava se nanošenjem hidratantne kreme za lice. Tretman mikrodermoabrazije traje u proseku oko pola sata. 

Na kojim regijama se sprovodi?

Mikrodermoabrazija se najčešće sprovodi na licu, a primenjiva je i na koži vrata, dekoltea i na rukama. Takođe, moguće je tretman primeniti i na druge problematične regije na kojima se javljaju strije. 

Mikrodermoabrazija lica

Mikrodermoabrazija lica je nehirurhška i neinvazivna metoda koja ima brojne povoljne efekte, vidljive već nakon prvog tretmana. Ukratko, radi se o idealnom pilingu koji obnavlja kožu u celosti  – pored vidljivih promena koji se javljaju na koži usled spoljašnjih i unutrašnjih faktora, mikrodermoabrazija lica menja i dubinske procese u koži tako što podstiče stvaranje novih ćelija, kolagena i elastina.

Ukoliko imate problematičnu kožu, sklonu aknama, raširenim porama ili sitne ožiljke, pege, fleke, bore na licu, mikrodermoabrazija je pravo rešenje za vas. Takođe, ukoliko se odlučite za primenu nešto invazivnijih metoda, kao što je mezoterapija, mikrodermoabrazija je odličan način da pripremite kožu za prodor korisnih materija

Mikrodermoabrazija i strije

Ukoliko imate strije, naročito ako se radi o lakšem slučaju – belim strijama, mikrodermoabrazija je jedan od načina da ih se rešite. U zavisnosti od stanja strija na koži, mikrodermoabrazija može biti različito efikasna, ali je u svakom slučaju jedna od top pet metoda koje se preporučuju pri uklanjanju strija. Najčešće se kombinuje sa mezoterapijom, tako da su krajnji rezultat pliće, kraće i manje vidljive strije, a mogu i potpuno izbledeti. Osim toga, tretirana regija je regenerisana, hidrirana i vraćena joj je elastičnost.

Priprema lica za mikrodermoabraziju

Pre mikrodermoabrazije, kozmetičar će se pobrinuti da vaše lice bude u potpunosti spremno za tretman. Priprema lica zahteva čišćenje, jer lice ne sme biti ni najmanje masno, tako da iako čišćenje lica možete sami odraditi kod kuće, bolje je prepustiti ga profesionalcu. Pažlivim i detaljnim čišćenjem se otvaraju pore, što doprinosi potpunom efektu tretmana. U nekim salonima se čak primenjuje i lasersko čišćenje lica.

Nakon samog tretmana, pošto je koža osetljiva, treba izbegavati izlaganje suncu minimun 24 sata, izbegavati naporne treninge zbog količine znoja, ne kupati se vrelom vodom, a takođe nije preporučljivo ni korišćenje dekorativne kozmetike 24 sata nakon tretmana. 

Koliko često se sme sprovoditi tretman mikrodermoabrazije?

Tretman mikrodermoabrazije se optimalno sprovodi 4 do 6 puta, jednom nedeljno ili jednom u deset dana, tako da sama procedura, da bi imala željeni efekat, zahteva oko mesec-dva. Nakon ovog prvog kruga tretmana, dovoljno je na svaka tri meseca primeniti ovaj tretman kod kozmetičara. Broj tretmana se utvrđuje nakon što se ustanovi stanje kože, tako da se radi o individualnom prilagođavanju, a jedino važno je da nakon prvobitnog niza od nekoliko tretmana, do drugog kruga procedure prođe barem tri nedelje. U principu, ovo je tretman kojem se možete podvrgavati u neograničenim rokovima, ali naravno, uz kontrolu i savete kozmetičara.

Kućna mikrodermoabrazija

Iako se ne može očekivati jednaki efekat kao u salonu, kućna mikrodermoabrazija je takođe dobar izbor za vašu kožu. Vrši se jednostavnim nanošenjem pripremljenog pilinga i utrljavanjem smese u kožu lica, uz blagu masažu. 

Piling se pravi od smeđeg šećera (pola šolje), maslinovog ulja (pola šolje) i male količine limunovog soka. Sve sastojke dobro promešati drvenom kašičicom, dok se smesa ne sjedini. Zatim je potrebno dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru, kašiku sode bikarbone, prstohvat cimeta i promešati opet sve sastojke tako da nestanu sve grudvice. Rok trajanja ovom pilingu je oko 6 meseci.

Postupak izgleda tako što ćete za jedan tretman uzeti 2-3 kašičice smese i pomešati ih sa jako malo vode kako bi se dobila pasta. Potom se smesa lagano utrlja na lice i ostavi da odstoji 15-ak minuta. Tretman se može ponavljati svaki dan tokom sedam do deset dana, a onda je potrebno napraviti pauzu. Ukoliko je koža lica osetljiva, ne bi trebalo stavljati piling više od dva puta nedeljno.

Mikrodermoabrazija ili hemijski piling

Ukoliko imate dilemu da li je za vašu kožu pogodnija mikrodermoabrazija ili hemijski piling – odgovor je negde između. Oba tretmana imaju isti, odnosno sličan efekat, a to je uklanjanje površinskog sloja kože, ali se razlikuju u pristupu. 

Hemijski piling je baziran na preparatima, a mikrodermoabrazija na mehaničkom tretiranju lica. Hemijski pilng se vrši pomoću različitih kiselina – poput onih voćnih, koje su izuzetno blagotvorne za kožu, tako da pojedini kozmetičari prednost ipak daju hemijskom tretmanu. Međutim, kako je mikrodermoabrazija najpre mehanički postupak, kombinovan sa masažom, njime se jače podstiču unutrašnji procesi u koži.

Kome se ne preporučuje ovaj tretman?

Mikrodermoabrazija se ne preporučuje ukoliko imate duboke ožiljke, ukoliko ste skloni herpesu, rozacei, ukoliko imate psorijazu ili su vam se javile bradavice na mestu na kom koža treba da bude tretirana. 

Takođe, iako mikrodermoabrazija jeste jedna od glavnih metoda kada je u pitanju uklanjanje akni, ako se radi o težim oblicima (tip 3 i tip 4), ovo nije rešenje za vas. Trebalo bi se posavetovati sa kozmetičarom i ako ste u skorijem periodu bili podvrgnuti botoksu ili filerima, jer mikrodermoabrazija može izazvati neke neželjene efekte u ovom slučaju.

Zbog kontraindikacija, trudnice i dojilje takođe ne treba da primenjuju mikrodermoabraziju. Naime, može se desiti da dođe do određenih infekcija kože ako aparat nije sterilisan u potpunosti, kao i ako su kristali upotrebljeni za višestruke tretmane.

 

Foto: Technology photo created by senivpetro – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka