Mikrodermoabrazija: dijamantima do savršenog lica

Da su dijamanti ženini najbolji prijatelji, kako je tvrdila slavna Merilin Monro, potvrđuje i trenutno jedan od najakutelnijih tretmana u svetu kozmetologije – mikrodermoabrazija. Radi se o jedinstvenom pilingu, koji se razlikuje od onih na koje smo navikli jer se primenjuje putem specijalnog aparata koji na vrhu sadrži dijamantsku sondu i kao takav daje posebne efekte. Mikrodermoabrazija je primenjiva na različitim delovima tela, ali je najpopularnija kada su u pitanju tretmani lica, a osim što pomaže pri određenim problemima sa kožom, odlična je preventiva za starenje kože. O čemu se zapravo radi?

Zašto je mikrodermoabrazija dobar izbor za vašu kožu?

Najpre, radi se o potpuno bezbolnom mehaničkom tretmanu prilagođenom i mladoj i zreloj koži. Naziva se još i dijamantskim piligom jer se uz pomoć aparata sa dijamantskom glavom vrši ljušćenje površinskog sloja kože, koji je izgrađen od izumrlih ćelija. Ono što čini samu proceduru posebnom, jeste istovremena vakuum masaža koja poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu lica, dok je krajnji rezultat koža osposobljena da proizvodi novi kolagen, dok estetski dobijamo efekat zategnute, sveže i blistave kože.

Ovakav piling omogućava bolju ćelijsku ishranu, jer hranljive materije koje se apliciraju tokom pilinga lakše dopiru do dubljih slojeva kože i do kolagena, što rezultira stvaranjem novih ćelija kože. Pored toga, bore postaju ublažene, dok pege, ožiljci, različiti oblici hiperpigmentacije, proširene pore i druge nepravilnosti koje se manifestuju na površini kože – praktično nestaju nakon serije tretmana, u zavisnosti, naravno, od individualnog stanja kože lica i stepena ovih promena.

Kako se sprovodi tretman?

Aparat za mikrodermoabraziju poseduje nastavak sa dijamantskim mikrokristalima, dok neke starije verzije aparata umesto dijamantskih, poseduju aluminijumske kristale. Primena je potpuno bezbolna, a jedina nuspojava su, kao i kod drugih oblika pilinga, blag otok kože ili crvenilo, zbog pojačane cirkulacije. Aparat za mikrodermoabraziju blago grebe kožu i na taj način uklanja slojeve odumrlih ćelija koji mogu dovesti do različitih tegoba na koži, stvarajući vibrirajući osećaj nalik masaži. Radeći po principu vakuuma, aparat istovremeno vrši i limfnu drenažu. U zavisnosti od toga koji deo lica se tretira, na aparaturu se stavljaju različiti nastavci – veći za čelo i obraze, i manji za nos i bradu.

Pre početka procedure, na lice se nanose piling kristali pomoću spreja i utrljavaju u kožu pomoću specijalnog štapića. Kristali se tokom procesa uklanjaju, zajedno sa odumrlim ćelijama, i to pomoću posebnog filtera povezanog sa aparatom, tako da se uklonjeni viškovi mogu jasno videti. Vakuum za to vreme stimuliše novu proizvodnju kolagena i elastina zahvaljujući masaži.

Nakon tretmana, uobičajeno sledi nanošenje adekvatnih proizvoda u vidu maske ili kreme, koji umiruju i hrane kožu.

Da li je ovo tretman za vas?

Ako primećujete da je vašoj koži potrebna promena u vidu hidratacije, osveženja, uklanjanja nesavršenosti, ako je koža počela da se opušta i pokazuje znake starenjaovo je tretman za vas. Takođe, važno je napomenuti i to da se mikrodermoabrazija može primenjivati i na vrat i dekolte, kao i na ruke, odnosno na sve problematične regije koje pokazuju znakove starenja, pa čak i na onim delovima tela gde se javljaju strije.

Osim toga, ako ste se odlučili za neki dubinski tretman lica ili vam je preporučena neka druga serija kozmetičkih procedura, poput mezoterapije, mikrodermoabrazija je odlična za pripremu kože, tako da se kod svog kozmetologa možete raspitati o seriji tretmana mikrodermoabrazije pre dubinske ishrane koju dobijate putem određenih tretmana. Dokazano, svi preparati i tretmani će delovati efikasnije nakon primene ovog pilinga.

Zanimljivo je da mikrodermoabrazija može pomoći i pri uklanjanju strija, a naročito ako se radi o lakšim oblicima kao što su bele strije. Ovaj piling čak spada u top pet tretmana koji se preporučuju kod ovog problema, i to najčešće u kombinaciji sa mezotarepaijom. Bonus efekat kod ovakve kombinacije, osim toga što su strije neutralisane, jeste zategnutija i elastičnija koža na tretiranim regijama.

Koliko tretmana je potrebno do željenog efekta?

Na ovo pitanje će najbolji odgovor dati stručno lice, profesionalac koji primenjuje tretman, ali je optimalan broj procedura od 4 do 6, jednom nedeljno, ili jednom u deset dana. To znači da, u zavisnosti od individualnog problema i samog pristupa kozmetologa ili dermatologa vašem problemu, za kompletan efekat morate biti strpljivi u periodu od mesec – dva, dok nakon serije uzastopnih tretmana treba napraviti pauzu u periodu od oko tri nedelje do mesec dana. Nakon toga, dovoljno je da se vratite mikrodermoabraziji jednom u tri meseca.

Ako ste u dilemi da li da odaberete mikrodermoabraziju…

…ili neki drugi popularan piling, poput hemijskog, koji je sa pravom postao klasik među kozmetičkim tretmanima, odgovor je negde na pola puta između ova dva hit tretmana. Oba imaju isti, odnosno sličan efekat, ali je razlika u pristupu, a za koji da se odlučite najbolje će proceniti vaš kozmetolog kada odredi tip i stanje kože. Naravno, i vaše želje, odnosno cilj koji želite da postignete tretmanom, određuju tip pilinga – da li je polazna ideja da osvežite lice, da li želite antiejdž efekat, da li postoje ožiljci kojih želite da se rešite i slično. Hemijski piling sadrži kiseline koje imaju blagotvoran efekat i putem kiselina, bez mehaničkih procedura, postiže efekat, dok mikrodermoabrazija zbog mehaničkog tretiranja, bolje podstiče unutrašnje procese u koži. Individualni pristup je ključ uspešnog tretmana, i to zna svaki profesionalac koji se bavi negom kože.

Ipak, postoje osetljive grupe kada je u pitanju mikrodermoabrazija (kao i u slučaju brojnih drugih tretmana), tako da osobe sa dubokim ožiljcima, rozaceom, psorijazom, ili one sklone herpesu, ne bi trebalo da primenjuju ovaj tretman. Kada su akne u pitanju, mikrodermoabrazija je rešenje u ranijim stadijumima, dok bi je trebalo izbegavati ukoliko imate teži oblik ovog oboljenja. Takođe, ukoliko ste se prethodno podvrgli tretmanima poput botoksa ili filera, morate se pažljivo posavetovati sa svojim kozmetologom. I, naravno, trudnice treba da budu jako oprezne, te da u periodu trudnoće zaobilaze ovaj i slične tretmane, jer postoji rizik od infekcija.

Pravi odgovor za vaše dileme imaće vaš dermatolog ili estetičar, tako da ne zaboravite da se dobro raspitate o tome ko vrši tretman, da li je baš vama preporučljiv i kakav efekat možete da očekujete.

 

 

Foto: Freepik

 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka