Šta je mikrobiom kože i zašto je važno očuvati ga?

Sve češće možemo naići na termin mikrobiom kože, a prema nekim istraživanjima, kao globalni trend ove godine u kozmetološkim i dermatološkim krugovima nameće se upravo ova tema. I, zaista, mikrobiom je veoma važan aspekt zdravlja kože kojem verovatno niste posvećivali dovoljno pažnje, a baš zato se dešava da vam proizvodi koji mnogo obećavaju nikako ne prijaju ili se često susrećete sa iritacijama, alergijama i oboljenjima kože. Osim mikrobioma, usko povezan termin o kom se sve češće govori jeste i barijerna funkcija kože, odnosno njeno oštećenje, koje dolazi kao posledica remećenja mikrobioma i negativno utiče na stanje i izgled kože. Kako i samo ime kaže, radi se o oštećenom odbrambenom sloju kože zbog čega osećamo peckanje, zatezanje, toplinu u predelu lica i druge simptome.

Kako biste upoznali svoj tip i stanje kože, odnosno utvrdili da li je mikrobiom vaše kože u izbalansiranom stanju, potrebno je da posetite svog dermatologa koji će znati da ih odredi, ali i preporuči adekvatnu negu i, eventualno, prepiše terapiju. Stoga, ako uočite da se na vašoj koži javljaju učestale promene (bile one sezonske ili ne), pre nego što pokušate da budete sami svoj majstor i izguglate simptome, obratite se stručnom licu i vaš problem će sasvim sigurno brže biti rešen.

Da li vam je poznat termin mikrobiom kože?

Kako je koža najveći i spoljašnjim uticajima najizloženiji čovekov organ, zaštitna barijera koja se nalazi na njenoj površini igra značajnu ulogu u zdravlju kože, pa i čitavog organizma. Ta prirodna zaštitna barijera je, između ostalog, izgrađena i od bakterija, virusa i gljivica, odnosno od mikrobioma koji se se nalazi na koži. Iako ove mikoorganizme uglavnom vezujemo za negativno dejstvo, oni imaju značajnu ulogu u funkcionisanju kože i drugih organa, pa otuda i podela na one dobre i loše (npr. bakterije). U slučaju mikrobioma, govorimo o onim dobrim, koji imaju odbrambenu ulogu i brane, u ovom slučaju, kožu od loših uticaja iz spoljašnje sredine i unutrašnjih faktora. Osim toga, mikrobiom je specifičan za svaku osobu ponaosob, tako da je jedinstven kod svakog čoveka, a u najvećoj meri uslovljava i način na koji treba negovati kožu.

Dakle, mikrobiom je skup mikroorganizama koji ima zaštitnu ulogu i nalazi se u najvećoj meri na površini kože, dok se neki od mikroorganizama mogu naći i u dubljim slojevima, kao i u folikulima dlaka. O tome koliki je značaj mikrobioma kože, govori i podatak da se ovaj odbrambeni mehanizam formira odmah po rođenju deteta gde igra značajnu ulogu u zaštiti novorođenčeta koje se prvi put sreće sa spoljašnjom sredinom.

Ako vas buni što bakterije, virusi i gljivice za koje vezujemo negativna iskustva zapravo imaju zaštitnu ulogu u organizmu, setite se da je slično i sa mikrobiomom creva – sigurno vam je poznato da postoje dobre i loše bakterije i sigurno ste nekada bili u (ne)prilici da pijete probiotike. Slično je i sa mikrobiomom kože, kod kog se razlikuju rezidentni virusi, bakterije i gljivice koji štite organizam od onih prolaznih, koji ugrožavaju kožu. Kada se ovi prolazni mirkoorganizmi zadrže duže na koži, dolazi do iritacija, upala, infekcija i drugih problema.

Svaki deo tela poseduje specifičan mikrobiom, pa tako na seboroičnim predelima poput lica, grudi i leđa dominira jedan tip bakterija, u vlažnim regijama (pregibi laktova, kolena i prepone) drugi tip i tako dalje.

S obzirom na zaštitnu ulogu koju ima prirodni mikrobiom, moramo se truditi ga održimo u izbalansiranom stanju. U suprotnom, koža će početi da šalje različite signale koje treba shvatiti kao znak da našoj koži nešto ne prija – bilo da se radi o spoljašnjem ili unutrašnjem faktoru remećenja mikrobioma.

Koja je konkretna uloga mikrobioma u zaštiti kože?

Najprostije rečeno, mikrobiom učestvuje u stvaranju kiselog omotača oko kože, odnosno gradi čuvenu pH vrednost kože. Ova vrednost (pH – lat. potentia hydrogeni) predstavlja koncentraciju vodonikovih jona i pomoću nje se razlikuju kisele i bazne sredine. Sve što sadrži vodu poseduje svoju pH vrednost, pa tako i naša koža, koja čuva vodu u unutrašnjim slojevima, ali i na površini – u vidu hidrolipidnog sloja. Uravnotežena pH vrednost kože je oko 5,5, a ako dođe do remećenja ove vrednosti, javljaju se i problemi sa kožom.

Zahvaljujući pH omotaču, naša koža može da odbija štetne mikroorganizme, ali i sve druge uticaje iz spoljašnje sredine, odnosno igra ključnu ulogu u zaštiti kože od alergija, isušivanja, infekcija, iritacija i tako dalje. Kada se poremeti pH, remeti se i mikrobiom kože, a posledično i čitava njena struktura, pa tako dolazi do pojave suvog tipa kože, prekomerne osetljivosti i slično.

Imunološki omotač oko naše kože u čijoj izgradnji učestvuje mikrobiom podrazumeva prirodni imunitet, ali i stečeni, tako da mikrobiom ovde igra važnu ulogu i stvara imunološki odgovor pri interakciji sa gostujućim mikroorganizmima.

Prema nekim istraživanjima, poremećaj mikrobioma kože može dovesti do imunoloških poremećaja čitavog organizma, a onda i do upalnih procesa, što znači da naizgled predstavlja uzrok zdravstvenih tegoba mada je i dalje nejasno da li kožne bolesti nastaju direktno uzrokovane poremećajem mikrobioma ili nakon pojave kožne bolesti dolazi i do promene mikrobioma. Zato je za dermatologe od velikog značaja da tokom akutnog stanja kožnog oboljenja upoznaju mikrobiom kože i time doprinesu novim mogućnostima lečenja određenog kožnog problema.

Šta se dešava kada dođe do disbalansa mikrobioma?

Najpre, na disbalans mikrobioma utiču brojni faktori, oni koji dolaze iz spoljašnje sredine, ali i oni koji potiču iz samog organizma. Mikrobiom je sklon  promenama, pa menja svoj sastav u zavisnosti od godina pojedinca, zanimanja kojim se bavi i slično. UV zraci, starosna dob, neadekvatna nega, odnosno kozmetika, hormonski disbalans, loša crevna mikroflora, određena terapija, zagađenost okoline, psihološke tegobe samo su neki od faktora koji mogu negativno uticati na stanje kože. Kada se usled nekog faktora poremeti mikrobiom, dolazi do različitih vrsta iritacija i oboljenja kože ili, jednostavnije, promena mikrobioma određuje trenutno stanje naše kože.

Sada kada nastupa hladnije vreme, spoljašnji faktori remećenja su naročito istaknuti, tako da iako već očekujete tradicionalno ispucale ruke i lice – možda je vreme da upoznate svoj tip kože i održite mikrobiom u povoljnom stanju i tokom ovog perioda.

Neki od učestalijih problema koji se javljaju na koži kao posledica disbalansiranog mikrobioma su ekcem, rozacea, psorijaza, perutanje kože, svrab i drugi problemi, od kojih neki mogu postati hronični te za njihovo lečenje morate da se naoružate strpljenjem i – adekvatnim proizvodima za negu, a neretko i da promenite životne navike. Jedan od trenutno veoma aktuelnih problema su i akne, o kojima u poslednje vreme mnogo slušamo, a upravo su akne znak značajnog remećenja mikrobioma kože.

 

Kako da zaštite mikrobiom?

Poremećen mikrobiom kože reguliše se najčešće uz pomoć medicinske kozmetike ili adekvatne terapije, na primer, kortikosteroidi su jedan od često korišćenih medikamenata u ove svrhe. Medicinska kozmetika koja se koristi pri oštećenom mikrobiomu uglavnom je pravljena na bazi prebiotika, probiotika, postbiotika i antibiotika, a tu su i ceramidi koji potpomažu obnavljanju barijerne funkcije kože, kao i neki prirodni sastojci poput aloje, nevena, hijalurona i drugih, poznatih po hidrirajućim i umirujućim svojstvima. Osim toga, ovakva kozmetika najčešće podrazumeva i odsustvo jakih mirisa, koji dodatno iritiraju kožu.

Prebiotici imaju ulogu da stimulišu razvoj raznovrsnih bakterija na koži, probiotici podrazumevaju uvođenje drugih bakterija koje su potrebne koži, postbiotici stimulišu rast mikroorganizama, dok antibiotici uništavaju određeni soj loših bakterija.

Ukoliko primetite da vam neki od kozmetičkih preparata izazivaju crvenilo, peckanje, svrab, alergijske reakcije – to sasvim izvesno upućuje na poremećenu ravnotežu u mikrobiomu kože, vrlo verovatno izazvanu neadekvatnim izborom preparata, o poremećaju pH vrednosti, odnosno na oštećenu barijernu funkciju kože, što zahteva pravovremeno reagovanje kako se tegobe ne bi zakomplikovale. Na primer, toliko popularni retinol, vitamin C i AHA kiseline, koji su nam dostupni u antiejdž proizvodima i koji su poslednjih godina doživeli ekspanziju na tržištu u vidu najrazličitijih proizvoda, često umeju da budu neprijatelji kože jer se ne koriste na adekvatan način, ne kombinuju se sa pravim preparatima, ili naprosto – ne odgovaraju trenutnom stanju kože.

Isto je i sa sapunima i tzv. kućnom hemijom, pa ako primećujete hroničnu iritaciju na rukama, obavezno izbacite sapun i parfimisane gelove za kupanje iz upotrebe, a zamenite ih uljima i blagim kupkama koji održavaju optimalnu pH vrednost kože, dok prilikom kućnih poslova obavezno koristite rukavice zbog jakih hemikalija iz sredstava za čišćenje, od kojih su mnogi i doslovno – otrovni za vašu kožu.

Izbor adekvatne nege i zaštita kože od jakih hemikalija su veoma važan faktor u očuvanju njenog zdravlja, a dovoljno je reći da, nakon što izazovu privremene reakcije kože, mogu dovesti i do hroničnog oboljenja.

I za kraj….

…ne zaboravite da vaša koža sve pamti. Zato pratite njene signale i omogućite joj pravilnu negu, a vratiće vam se višestruko.

 

Foto: Freepik

 

 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka