Mikrobilje za početnike

Mikrobilje je zdrava, super-brza kultura koja se može gajiti tokom cele godine. To su biljke koje se beru dok su još mlade, faktički klice i zbog toga su nutritivno bogatije nego odrasle bilje.

Za uzgajanje mikrobilja u stanu nephodne su vam plitke posudice za setvu (saksijice ili plastične posude), zatim zemlja (to može biti obična zemlja za cveće a možete nabaviti i kvalitetan supstrat) i semena koja možete kupiti u biljnim apotekama ili poručiti preko interneta.

Idealno mesto za gajenje je ono koje je neposredno izloženo direktnoj ili veštačkoj svetlosti, kako bi mikrobilje brže raslo, bilo gušće i hranljivije.

Mikrobilje se relativno lako uzgaja, ali ako ste početnik, neke vrste su pouzdanije od drugih. Iako je izbor ogroman, ovih pet jednostavnih sorti preporučuju se za uzgajanje početnicima.

Za vas smo odabrali pet sorti koje su lake za uzgoj i daju bogatstvo ukusa.

1. Crna slačica

Karakterističnog ukusa, popularna među ljubiteljima ljute i začinjene hrane. Može se koristiti u salatama, sendvičima, hamburgerima. Ne preporučuje se osobama alergičnim na senf. Bogata je vitaminima A, C i E, ugljenim-hidratima, proteinima, vlaknima, kao i mineralima, poput gvožđa, kalijuma, kalcijuma, cinka i magnezijuma. Potrebno je oko 3 – 4 dana da seme proklija, a posle 8 – 12 dana ova mikrobiljka može da se bere.

2. Japanska rotkvica

Postoji više vrsta, od ljubičaste do žute, ali su najpoznatije kineska i japanska rotkvica. Koriste se u čorbama, potažima, salatama, sendvičima i burgerima. Od svih vrsta mikrobilja, rotkvica je najbogatija vitaminom E, ali i vitaminima B, C i K, kao i različitim vrstama minerala (poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa), vlaknima i ugljenim-hidratima. Spada među mikrobiljke koje se najlakše gaje. Potrebno je 1 – 2 dana da seme proklija, a već nakon 7 – 10 dana može da se bere.

3. Brokoli

Koristi se u ishrani, jelima daje pomalo gorak ukus. Može se koristiti za pravljenje zdravih napitaka, kako bi se neutralisao gorak ukus. Bogat je najviše vitaminima C i K, vlaknima, kao i različitim vrstama minerala, a posebno je značajan sulforafan, jedinjenje koje ima sposobnost da mapira ćelije kancera. Kao i većina, i ovo mikropovrće klija nakon 2 – 3 dana, a bere se posle 8 – 12 dana.

4. Rukola

Kao i odrasla biljka, i mikrobiljka je po ukusu pomalo ljuta, za nečiji ukus čak i gorka. Zbog toga se najčešće koristi u dekorativne svrhe, ili kao salata ili dodatak u sendvičima i burgerima. Od svih vrsta mikrobiljaka rukola je najbogatija mineralima, i to posebno kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Osim toga, sadrži vitamine A, C i K. Prosečno, kao i semenima ostalih biljaka, i ovom je potrebno 2 – 3 dana da proklija, a mikrobiljka je zrela za branje već posle 7 – 10 dana.

5. Suncokret

Ukus koji pruža ova mikrobiljka je svež i oseti se hrskavost, zbog teksture lišća. Ima široku primenu u ishrani, od smutija, preko salata, do sendviča i burgera. Zbog blagog ukusa može se konzumirati kao zdrava užina, bez upotrebe drugih namirnica. Pogodan je za različite dijete, jer sadrži nizak nivo kalorija, a bogat je nutritivnim vrednostima. Dobar je izvor proteina, enzima i minerala, a ponajviše gvožđa. Sadrži kompleks vitamina D i E, kao i vitamine A i C. Potrebno je 2 – 3 dana da seme proklija, a posle 8 – 12 dana je biljka spremna za berbu, piše Zeleni zalogaj.

 

Foto: Devi Puspita Amartha YahyaUnsplash 

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka