5 rutina koje vam mogu pomoći da ublažite migrenu

Migrena je mnogo više od glavobolje. To je složen proces koji započinje u mozgu i sa sobom nosi brojne simptome, a glavobolja je samo jedan od njih.

Migrena može da bude posebno iscrpljujuća vrsta bola. Pojavljuje se niotkuda, a nekada traje i po nekoliko dana. Do migrene dolazi zbog disbalansa normalne ravnoteže mozga i nervnog sistema. Na primer, osobe koje pate od migrena mogu da budu osetljivije na zvuk i svetlost nego osobe koje nemaju ovaj problem.

Iako je bol toliko jak da onemogućava normalno funkcionisanje, dobra vest je da lečenje migrene ne zahteva potpunu promenu načina života. Samo nekoliko korisnih promena dovoljno je da olakšate bol.

1. Kupite budilnik.

Dobra rutina spavanje je veoma važna što znači odlazak u krevet u isto vreme svake večeri i buđenje svakog jutra u isto vreme. Doslednost će vam pomoći da lakše odredite da li kršenje rutina izaziva migrene.

Iako većina nas koristi alarm na mobilnom telefonu, razmislite o kupovini tradicionalnog časovnika jer svetlost telefona može takođe biti okidač za glavobolju.

2. Nabavite prečišćivač vazduha.

Alergeni koji se nalaze u domaćinstvu i štetne materije poput parfema, biljaka, osveživača vazduha i plesni uobičajeni su pokretači migrene. Paljenje mirisnih sveća, štapića ili prskanje osveživača u istoj prostoriji u kojoj spavate, jedete ili radite mogu da stvaraju iritanse koji uzrokuju migrenu.
Identifikacija i uklanjanje alergena od vitalnog je značaja, a stvaranje mirnog i opuštajućeg okruženja za spavanje može biti nešto najbolje što ćete učiniti, ne samo za sprečavanje migrene već i za celokupno zdravlje.

3. Koristitite tamnije zavese

Osetljivost na svetlost može da bude neželjeni efekat ili čak okidač migrene. Pokušajte da uredite svoj životni ili poslovni zavesama u tamnijim nijansama i ako je moguće, nemojte biti izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

4. Pišite dnevnik.

Ovo je možda poslednje što želite da uradite kada vam glava pulsira, ali prema stručnjacima vođenje dnevnika glavobolje je prvi važan korak u lečenju. Pažljivo beležite detalje o svom provedenom danu kako biste stekli uvid u napade migrene. Svakodnevno beležite simptome, ishranu, treninge, stresore i rutinu spavanja.

5. Držite flašu s vodom pri ruci.

Dehidratacija je jedan od najčešćih pokretača migrene. Iako ne postoji čarobna formula koliko vode nam je neophodno da bismo sprečili migrenu, trebalo bi da obratimo pažnju da unosimo dovoljno tečnosti u organizam. Ako redovno trenirate, imajte na umu da će vam trebati više vode nego što je uobičajeno kako biste ostali hidrirani.

 

Foto: Liza Summer from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka