Micelarna voda – u čemu je tajna?

Verovatno većina žena zna šta je micelarna voda i izvesno je da je postala neophodan proizvod za svakodnevnu negu lica, a da li znamo i koje su sve prednosti koje nam pruža? Micelarna voda se koristi za čišćenje lica i uklanjanje šminke, ali njeni benefiti su daleko brojniji. Donosimo vam sve tajne ove magične tečnosti.

 Šta su micele?

Micele su jedna vrsta tečnih kristala koji privlače vodu, kao i masnoće i štetne molekule, koji mogu agresivno delovati na kožu. Micele nastaju udruživanjem velikih količina surfektanata, koji su osnovni sastojak svih sredstava za čišćenje (sapuna, šampona, deterdženata) i ta čudna moć micelarne vode da ukloni i najtežu šminku i najdublje nečistoće, a da koža to ne oseti, leži upravo u tome što ovi rastvarači, kojih u micelarnoj vodi ima izuzetno mnogo i koji su u drugim sredstvima prilično agresivni za kožu, ovde postaju micele i zapravo je neguju.

Koji je osnovni sastav micelarne vode?

Micelarna voda je po svojoj prirodi rastvor koji sadrži micele. Osnovni sastav micelarne vode čine voda, određeni glikol koji pomaže rastvaranju šminke, rastvarač ili surfektant i konzervans. Dakle, sastav je više nego jednostavan za jedan kozmetički proizvod, a njegov efekat je izuzetan. 

 Kako deluje micelarna voda na kožu?

Osim što je ubedljivo najefikasniji proizvod kojim možete skinuti šminku, micelarna voda ima tu prednost da neguje kožu lica zbog sposobnosti da prodre duboko u pore, te ukloni sve nečistoće koje su nedostupne mleku, gelu i drugim sredstvima za čišćenje lica. Na tržištu postoje brojni proizvođači koji su micelarnu vodu obogatili hijaluronom, glicerinom i sličnim sastojcima, koji dodatno neguju kožu lica, ali i prave barijeru od isušivanja i spoljnjih uticaja. Stoga micelarna voda, kada je koristite svakodnevno, doprinosi zdravlju kože i zapravo predstavlja prvi korak kojim započinje nega kože. Nakon korišćenja micelarne vode, vašu kožu neće pratiti osećaj zatezanja niti peckanja, a ono što je naročito važno jeste da micelarna voda ne šteti i ne iritira oči, tako da je slobodno možete nanositi u ovoj regiji.

Da li je micelarna voda dobra za svaki tip kože?

Micelarna voda pogoduje apsolutno svim tipovima kože zbog svoje blage formule. Štaviše, micelarna voda je jedini proizvod za čišćenje lica koji sasvim sigurno neće izazvati kontraefekte jer štiti i jača prirodnu barijeru lica, što je važno za suvu kožu jer ne dolazi do dodatnog isušivanja, ali i za masnu kožu jer neće podstaći pojačano lučenje sebuma. 

 Kako se pravilno koristi micelarna voda?

Micelarna voda je veoma jednostavna za korišćenje i sve što treba da uradite je da nakapate malu količinu tečnosti na tufer, a potom pređete njime preko celog lica, vrata i dekoltea. Osim pri skidanju šminke, micelarnu vodu možete koristiti i pre samog šminkanja, kako biste pročistili lice u potpunosti, ali njome možete čistiti i lice bez šminke, pre nanošenja seruma, maske, kreme i bilo kog proizvoda koji koristite za svakodnevnu negu. 

Koje su najpopularnije micelarne vode?

Micelarne vode na tržištu nikad nisu bile brojnije – skoro svaka kozmetička kuća u svom asortimanu ima i micelarnu vodu, i to mahom nekoliko tipova ovog proizvoda. Neke od najpopularnijih micelarnih voda jesu Mixa, Nivea, Garnier, Alverde, Bioderma, Byphasse, Eucerin, La Roshe.

Ovo je svakako samo mali deo koji je u ponudi, neki su specijalno prilagođeni određenim tipovima kože, tako da je na vama samo da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. U svakom slučaju, bez obzira na proizvođača, micelarna voda je najbolji izbor kada je u pitanju čišćenje lica, tako da nema prostora da se razočarate u njen efekat.

 Cene micelarne vode 

Cene micelarne vode se kreću u veoma širokom rasponu, u zavisnosti od proizvođača, tako da neke od njih kao što su Mixa, Garnier ili Nivea koštaju između 500 i 700 dinara, dok Bioderma, Eucerin i druge micelarne vode koje spadaju u medicinsku kozmetiku koštaju oko 2000 dinara.

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka