Mogu li nam vitamini pomoći da lakše „preguramo“ menopauzu?

Menopauza je sastavni deo života svake žene i pojavljuje se obično posle 50. godine života. Menopauza nastupa kada žene prestanu da dobijaju menstruaciju, a vreme pre menopauze, kada žene postepeno proizvode manje estrogena, naziva se perimenopauza.

U razdoblju kada žena prelazi iz perimenopauze u menopauzu obično se javljaju sledeći simptomi: valunzi, nesanica, suvoća vagine, noćno znojenje, dobijanje na težini, promene raspoloženja i promene u libidu.

Neke žene imaju samo blaže simptome, dok drugima menopauza predstavlja teško životno razdoblje. Kako se nivo estrogena u telu smanjuje, povećava se rizik od bolesti kao što su osteoporoza, bolesti srca i urinarna inkontinencija.

Kako bi lakše podneli i „pregurali“ ovaj period, ženama koje imaju teže simptome mogu pomći sledeći vitamini. Možete ih uzimati kroz ishranu, ili u obliku suplemenata.

Vitamin A

Vitamin A je naziv za grupu jedinjenja koja se nazivaju retinoidi. Pripremljeni vitamin A, poznat kao i retinol, skladišti se u vašoj jetri i previše ovog vitamina može stvoriti kontraefekat. Možete ga dobiti konzumacijom proizvoda životinjskog porekla ili uzimanjem dodataka ishrani.

Drugi način da dobijete vitamin A je da jedete voće i povrće bogato beta-karotenom jer vaše telo pretvara beta-karoten u vitamin A po potrebi. Ako uzimate suplemente, držite se preporučene doze od 5000 IU. Preporučuju se suplementi koji sadrže najmanje 20 odsto vitamina A dobijenog iz beta-karotena.

Vitamin B-12

Ovaj vitamin lako se rastvara u vodi i nalazi se u mnogim namirnicama. Neophodan je za zdravlje kostiju, proizvodnju DNK, poboljšanje neuroloških funkcija i stvaranje eritrocita.

Kako starimo, naše telo gubi sposobnost da apsorbuje vitamin B-12. Simptomi koji ukazuju na nedostatak ovog vitamina mogu uključivati umor, slabost, zatvor, gubitak apetita, trnce u rukama i nogama, probleme sa ravnotežom, depresiju, pa i demenciju.

U kasnijim fazama nedostatak vitamina B-12 može prouzrokovati anemiju. Preporučeni dodatak ishrani je 2,4 mikrograma dnevno za žene starije od 14 godina.

Vitamin B-6

Vitamin B-6 pomaže u stvaranju serotonina, a kako starimo nivo serotonina opada što utiče na promene raspoloženja i dovodi do depresije tokom menopauze.

Preporučena dnevna doza vitamina B-6 je 10 miligrama dnevno za žene strarije od 19 godina. Uzimanje suplemenata vitamina B-6 tokom i posle menopauze može pomoći u sprečavanju simptoma uzrokovanim nedostatkom serotonina.

Vitamin D

Glavni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, a nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od preloma kostiju, bolova u kostima i osteomalacije (omekšavanje kostiju). Starije žene, posebno one koje previše vremena provode u kući, odnosno nisu izložene sunčevoj svetlosti, imaju veći rizik od nedostatka vitamina D.

Pročitajte i: Zašto nam je vitamin D neophodan u borbi protiv koronavirusa

Žene uzrasta 19 – 50 godina trebalo bi da unose 15 mikrograma (600 IU) dnevno, dok je starijima od 50 godina potrebno 20 mikrograma (800 IU) ovog vitamina na dnevnom nivou. Pošto vitamina D ima malo u namirnicama, obično se uzimaju dodaci ishrani kako bi se osigurao odgovarajući unos.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans koji deluje protivupalno i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u telu. Stres takođe može prouzrokovati ošteženje ćelija i povećati rizik od depresije, srčanih bolesti i dobijanja na težini. To su uobičajeni simptomi menopauze.

Studije su pokazale da vitamin E pomaže u ublažavanju stresa, smanjuje oksidativni stres i rizik od depresije. Stoga obogatite svoju ishranu vitaminom E, namirnicama ili suplementima. Preporučena minimalna dnevna doza je 15 miligrama. Neke namirnice koje sadrže vitamin E su: pšenične klice, badem, lešnik, avokado, brokoli, školjke, tikvice, suncokret i spanać.

Faktori rizika

Velike količine vitamina A mogu biti toksične. Ljudi koji imaju problema sa jetrom ili piju alkohol u velikim količinama ne bi trebalo da uzimaju dodate vitamina A. Vitamin A može dovesti i do snižavanja krvnog pritiska, stoga ga ne uzimajte ako već imate nizak pritisak ili uzimate lekove koji snižavaju pritisak. Takođe, budite oprezni ako: uzimate oralnu kontracepciju, tetracikline, medikamente protiv raka, lekove koji razređuju krv ili utiču na krvarenje ili zgrušavanje krvi, te ako imate slabu apsorpciju masti.

Vitamin E trebalo bi s oprezom da koriste osobe koje imaju Alchajmerovu bolest ili slična stanja konitivnog opadanja, zatim oštećenje oka, probleme sa bubrezima, srcem ili kožom.

Vitamini D, B-6 i B-12 mogu uticati na nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Stoga ih korisitite oprezno ako imate dijabetes, nizak šećer ili nizak pritisak, kao i ako koristite lekove koji utiču na nivo šećera ili krvni pritisak.

Vitamin B-6 povećava rizik od krvarenja, te ga koristiti oprezno ako imate poremećaj u krvarenju ili uzimate lekove za razređivanje krvi.

Osobe koje imaju srčane probleme, visok pritisak, karcinom, probleme sa kožom, gastrointestinalne problme, giht ili nizak nivo kalijuma trebalo bi oprezno da koriste vitamin B-12.

 

Foto: Diana Polekhina on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka