Matične ćelije u kozmetologiji: mitovi i istine

O matičnim ćelijama i njihovoj funkciji u različitim granama medicine i kozmetologije godinama unazad priča se sa velikim žarom. Od toga da donose novi život našem organizmu, do upravo suprotnih tvrdnji, matične ćelije su tema o kojoj će se i u budućnosti mnogo govoriti. Jedna od zanimljivijih primena jeste i ona u kozmetičkim tretmanima i proizvodima, međutim, postavlja se pitanje na koji način su matične ćelije uopšte u mogućnosti da vrše svoju funkciju u tim slučajevima, i da li pojedine kozmetičke kuće obećavaju više nego što mogu da ponude.

Poreklo

Najpre, šta su matične ćelije? Kao što smo odavno učili da je ćelija osnovna jedinica građe i funkcije svakog živog bića osim virusa, tako matičnu ćeliju možemo predstaviti kao građu „običnih ćelija” ili kao „majku svih ćelija”. Odnosno, matične ćelije imaju sposobnost da se razviju u različite vrste ćelija u organizmu (ćelije krvi, mišića, kostiju, kože, nerava, jetre, krvnih sudova itd.). I, upravo zbog toga što nisu diferencirane, nazivaju se matičnim, i odgovorne su za razvoj organa, tkiva, imunog sistema i od njih zavisi obnavljanje pojedinih tkiva tokom života. Međutim, funkcija matičnih ćelija opada vremenom, one  stare i gube svoje odbrambene moći, a nakon tridesete godine telo ih više ne stvara. Kako je njihov potencijal zaista velik – u smislu sveopšte mogućnosti regeneracije, tako su matične ćelije veoma interesantne za medicinska proučavanja i primenu. Stoga je uobičajeno da se matične ćelije smatraju izvorom zdravlja, no i u vezi sa ovom tvrdnjom postoji niz pratećih činjenica te upotrebu ovih mladih ćelija ne možemo uzimati zdravo za gotovo.

Postoje tri tipa matičnih ćelija. Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce imaju veliku sposobnost da se neograničeno dele i pretvaraju u bilo koju ćeliju u organizmu. Upravo o ovom tipu ćelija se u poslednje vreme najviše govori, naročito s obzirom na to da je njihovo prikupljanje moguće isključivo na samom porođaju. Adultne matične ćelije nalaze se u koštanoj srži i perifernoj krvi odraslih ljudi, te su stare koliko i sam domaćin. Njihovo prikupljanje je znatno komplikovanije od prethodnog slučaja, ekstrahuju se iz kičmene moždine, i postoji mogućnost da ne budu prihvaćene od strane primaoca, iako takođe imaju moć da se pretvore u bilo koju ćeliju organizma. Embrionalni tip matičnih ćelija ima jednaku sposobnost diferencijacije, ali njihova upotreba nije etički prihvatljiva.

Matične ćelije u kozmetici?

Kada se proizvod reklamira kao proizvod sa matičnim ćelijama – znajte da su u pitanju biljne matične ćelije, a ne one iz ljudskog organizma. Ova činjenica uglavnom nije naglašena u marketinškim kampanjama, niti na samim ambalažama proizvoda, i zato možemo doći u zabludu. U ove proizvode implementiraju se matične ćelije uzete pre početka faze regeneracije sa stabla ili cveta biljke, odnosno biljka se u fazi rasta oštećuje (kasnije sama nadomesti ove nedostatke), a dobijaju se ćelije koje još uvek nemaju izraženu funkciju.

Na našoj koži matične ćelije se nalaze u epidermisu, u bulbusu dlake (najnižem delu folikule), lojnim žlezdama i interfolikularnom epidermisu, ali i u dubljem dermalnom sloju. Njihova uloga jeste da regulišu unutrašnje faktore, signale iz mikrosredine i spoljašnje uticaje, a ove funkcije usled godina, izloženosti raznim stresorima i drugih uticaja, opadaju. Brojni preparati i tretmani zato priskaču u pomoć, a među njima i oni sa biljnim matičnim ćelijama, koji u ovim slučajevima imaju ulogu antioksidansa, aktivnih supstanci, koje smiruju kožu, štite od UV zračenja, stimulišu sintezu proteina i slično.

Njihova primena i blagotvorno dejstvo naročito se ističu u antiejdžing medicini i kozmetologiji. Kada biljne matične ćelije dođu u kontakt sa kožom, one bi trebalo da popunjavaju pore, čime se posredno izglađuju i fine linije i bore, kao i ožiljci, dok se licu vraća volumen – to je ono što najčešće obećavaju proizvodi sa matičnim ćelijama. Kao dodatna prednost biljnih matičnih ćelija ističe se zaštita od teških metala, koji se nalaze svuda oko nas, u prirodi, ali i u kozmetičkim proizvodima. Naime, biljke same po sebi imaju izgrađen odbrambeni mehanizam od teških metala, te primena njihovih ćelija može pomoći koži da se odbrani od zagađenja koja stvaraju alergije, iritacije, pa i teža oboljenja.

Neke od najzastupljenijih biljnih vrsta kada je u pitanju izdvajanje matičnih ćelija jesu jabuka, paradajz, vinova loza, ruža, argan i drugi, a koriste ih poznati brendovi kao što su Yves Rocher, Lancome, La prairie, koji i inače spadaju u viši cenovni rang.

Pro & Contra

Dostupno nam je mnogo oprečnih informacija u vezi sa matičnim ćelijama u kozmetologiji. Neka istraživanja govore da biljne matične ćelije hrane ljudske matične ćelije, prema tome efikasno deluju na neke od pomenutih za kožu ugrožavajućih faktora. Pojedini kozmetološki centri nude tretmane na bazi biljnih matičnih ćelija u svrhu dubinske regeneracije, mladolikosti i vitalnosti kože, pri čemu se matične ćelije kombinuju sa drugim supstancama poput hijalurona, aminokiselina i sličnih. S druge strane, čuju se i ona mišljenja koja nisu toliko blagonaklona kada je u pitanju dejstvo biljnih matičnih ćelija kod ljudi. Neki od stavova govore u prilog tome da matične ćelije veoma teško mogu da prodru kroz kožnu barijeru, kao i da, s obzirom na to da pripadaju biljkama, ove ćelije prosto ne mogu da doprinesu bilo kakvim procesima unutar ljudskog organizma jer bi u suprotnom svoju primarnu primenu trebalo da pronađu u dermatologiji, koja se bavi različitim stanjima i oboljenjima kože.

Ipak, nema sumnje da su biljne matične ćelije u proizvodima imaju ulogu aktivnih supstanci, koje zahvaljujući načinu na koji su dobijeni, čuvaju korisne elemente kao što su aminokiseline, polifenoli, mineralne materije i druge. Činjenica je, isto tako, da ove ćelije ne mogu da promene sudbinu humanih matičnih ćelija, iako mogu da je zaštite od štetnih faktora kao što su oni iz spoljašnje sredine. Tako će biljne matične ćelije u proizvodima moći da smire iritacije kože, da deluju kao antioksidans, i da, u najširem, pozitivno utiču na vitalnost ljudskih matičnih ćelija.

Jedan od proverenih načina da stimulišete sopstvene matične ćelije svakako su ustaljeni i dobro ispitani sastojci, odnosno preparati i tretmani. Retinol, kiseline, različiti pilinzi, laserski i slični tretmani – rade u korist uklanjanja površinskog sloja kože, čime se stvara novi sloj ćelija na površini, odnosno matične ćelije u koži stvaraju nove i dolazi do većeg prometa ćelija.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka