Izborite se sa masnom kosom na prirodan način

Imate problem sa masnom kosom i dosadilo vam je da je gotovo svaki dan perete, sušite i fenirate? Verujte da niste jedini s ovim problemom. Većina žena vodi bitku s ovim neprijatnim problemom, na koji utiču razni faktori.

Najčešće je to nedovoljna nega kose, korišćenje ekstremnih preparata, često češljanje i prolaženje rukom kroz kosu, zatim hormonski poremećaj, stres, nepravilna ishrana (povećan unos masne hrane), vremenske prilike…

Ukoliko i vi imate masnu kosu, pokušajte da rešite ovaj problem pomoću ovih nekoliko saveta.

Prinuđeni ste da svaki dan perete kosu, ali nažalost to vam neće pomoći jer šampon koji koristite verovatno još više iritira vlasište i dolazi do jačeg lučenja lojnih žlezda. Perite kosu ređe i koristite blage šampone koji nemaju puno hemije.

Možete staviti trajnu ili minival jer se na kovrdžavoj kosi manje primećuje kada je masna. Koristite što manje regeneratora stavljajući ga samo na krajev, a kosu ispirajte mlakom vodom jer vruća povećava mogućnost da se izmasti.

Pročitajte i: Posvetlite kosu na prirodan način

Izaberite šampon za masnu kosu i volumen jer oni sadrže manje hemikalija koji iritiraju vlasište. Izbegavajte šiške jer se obično prvo na njima vidi da je kosa masna.

Bebi puder isto tako može da vam pomogne. Nanesite malu količinu pudera na kosu i on će upiti masnoću. Jedite što manje masnu hranu i unosite u organizam što više voća i povrća.
Izbegavajte šampone za decu jer oni iako su blagi ipak još više podstiču da se kosa masti. Ne sušite kosu na jakoj temperaturi i izbegavajte ulja koja se koriste za sjaj kose.

Pored ovih navedenih saveta možete da probate i neki od narodnih recepata.

Umesto regeneratora upotrebite limunov sok i jabukovo sirće. Napravite prirodan losion tako što ćete u čašu vode staviti malo soli i dve kašičice zaslađenog sirćeta. Pripremljenu mešavinu umasirajte u teme, sačekajte da odstoji sat vremena a zatim isperite toplom vodom.

Uzmite sapun koji je napravljen na prirodnoj bazi. Izlomite ga na komadiće i ostavite preko noći da odstoji. Zatim ga zgnječite i ocedite vodeni deo a u sapun umešajte bebi puder i time operite kosu.

 

Foto: Mauro Lima on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka