6 alternativa zdravijih od maslaca

Ako iz bilo kog razloga treba da pazite na unos masnoća, umesto upotrebe maslaca u ishrani, koji slovi za nezdravu namirnicu, postoji nekoliko alternativa koje možete da koristite.

Malomasni sveži sir ili kremasti sir

Ako volite da mažete maslac na hleb, isprobajte sveži sir sa malo kalorija i visokim udelom proteina. Osim toga, sirevi su pogodni i za slatke kombinacije poput one s džemom, kao i za slane poput povrća, sira ili salame.

Takođe se može koristiti na razne načine tokom kuvanja, na primer za davanje kremastog ukusa sosevima. Jednako se dobro mogu koristiti i za pečenje, ali u zavisnosti od recepta i konzistencije, možda ćete morati da ga zgusnete uz pomoć griza ili skroba.

Avokado

Popularni avokado pun je vitamina, minerala i folne kiseline, a ima i manje kalorija i masti od uporedive količine maslaca. Stoga ne čudi što se već dugo koristi kao biljna i zdrava alternativa maslacu na hlebu. Kremasto voće, koje se botanički zapravo smatra bobicom, možete koristiti i za pečenje.

Orašasti maslaci: Indijski orah, badem, kikiriki

Razni maslaci od orašastih plodova takođe su dobri za pečenje, kao i za namaz za hleb. Oni celoj stvari daju nešto posebno, a takođe su puni belančevina i nezasićenih masnih kiselina. Kašika maslaca od orašastih plodova takođe je vrlo dobra u kašama.

Svileni tofu

Tofu umesto maslaca u početku zvuči neobično, ali svileni tofu će vas uveriti svojim posebno neutralnim ukusom i mekom konzistencijom. Stoga nije pogodan samo za pečenje, nego i kao namaz. Dodatni plus je što je siromašan kalorijama i bogat belančevinama. Vegani koriste svileni tofu kao zamjenu za jaja.

Razna ulja

Prilikom pečenja maslac se često može zameniti uljem. Mnogi ga koriste u kombinaciji sa nezaslađenim sosom od jabuka kako bi smanjili sadržaj masti. Na primer, palačinke se mogu pržiti na kokosovom ili orahovom ulju, jer se njihov blagi ukus dobro slaže sa slatkim palačinkama. Kada pržite izdašna jela, najbolje je koristiti neutralno ulje poput suncokretovog ili uljane repice.

Gi puter

Gi puter (ghee) je oblik bistrog maslaca koji se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji. Poput običnog maslaca, gi puter se obično proizvodi od kravljeg mleka, a nastaje topljenjem običnog maslaca. Maslac se razdvaja na tečne masti i krupne čestice mleka. Jednom odvojene čestice mleka se uklanjaju, što znači da gi puter sadrži manje laktoze od maslaca. Tradicionalno se gi puter koristi za kuvanje, sastojak jela i u ajurvedskim terapijama. Gi ima višu temperaturu sagorevanja od standardnog maslaca, što znači da je idealan za prženje ili dinstanje hrane.

 

Foto: KWON JUNHO on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka