Kućna apoteka: Maska za kosu od jaja

Prirodne maske za kosu napravljene u vašem domu od sastojaka koje imate u svojoj kuhinji obično su najefikasniji i najjednostavniji način da vam kosa izgleda negovano i zdravo.

Baš kao i koži, vašoj kosi je neophodna redovna hidratacija kako bi imala sjaj, punoću i lepršavost. Koža glave svojim prirodnim funkcijama luči ulja koja pomažu zaštitu sva tri sloja dlake, a posebno onog spoljeg koji je izložen svakodnevnim uticajima iz okruženja.

Pročitajte i: Drevni kineski trik za lakše raščešljavanje kose

Ukoliko, iz bilo kog razloga, ova funkcija bude poremećena, folikula dlake postaje nezaštićena i postepeno počinje da se oštećuje. Poremećaj u lučenju pomenutih prirodnih ulja ćete primetiti tako što će kosa izgubiti sjaj i postati beživotna.

Maska za suvu i oštećenu kosu od jaja

Potrebno vam je do tri jajeta (zavisno od dužine kose), maslinovo ulje, keramička posuda i mikser ili ručna mutilica.

Razdvojte belance od žumanca. Žumance stavite u keramičku činiju i dobro umutite mikserom. Polako dodajte maslinovo ulje, jednu do tri kašike, količina zavisi od broja jaja. Stavite ulja toliko da dobijete lepu kompaktnu smesu, ne previše retku. Tekstura treba da je malo gušća od šampona i malo ređa od regeneratora.

Operite kosu blagim šamponom. Nakon toga, na vlažnu kosu nanesite unapred pripremljenu masku od jaja i maslinovog ulja. Kada ste završili sa nanošenjem maske, vežite kosu gumicom i upakujte je u običnu najlon kesu. Ostavite pakovanje na kosi 20 minuta.

Kosu isperite mlakom, nikako vrelom vodom. Nanesite blagi šampon i isperite. Nakon ovog tretmana kosa će dobiti novi sjaj i potrebnu vlažnost.

 

Foto: Tania Melnyczuk on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka