Čudo staro 800 godina koje se nalazi blizu Srbije

Iznad kanjona reke Kalaritikos na planini Džumerka sakriven je manastir grčke pravoslavne crkve posvećen Bogorodici. U pitanju je manastir Kipina – jedan od najlepših i najimpresivnijih kompleksa ove vrste u Grčkoj.

Manastir Kipina nalazi se u oblasti Epir, a datira još iz 1212. godine. Izgrađen je na ulazu u pećinu unutar stene. Na ovo mesto slučajno je naišla grupa sveštenika iz obližnjeg manastira Vilisa, koja je želela da uspostavi novi crkveni poredak.

Tražeći savršenu lokaciju ugledali su rupu u planini, a popevši se na strmu padinu shvatili su da je reč o pećini ispunjenoj stalaktitima i stalagmitima ispred koje se nalazio ponor od šest metara. Posluživši se dugim štapovima, prešli su na drugu stranu i započeli sa planovima za budućnost.

Jedna od najvećih opasnosti u ono doba bili su pljačkaški napadi. Da bi se od njih odbranili sveštenici su izgradili visok zid, teška vrata i pokretni drveni most koji je premošćivao ponor. Svaki put kad bi im se približili opasni razbojnici, sveštenici bi podigli most i tako se spasli od napada.

Pročitajte i: Šta sve treba da znate pre nego što ove godine krenete u Grčku

Iako u njemu više niko ne živi, manastir Kipina je dostupan za turiste, a drveni most je i dalje u funkciji. U manastiru se mogu videti crkva, neprocenjive freske, biblioteka s nekolicinom originalnih dokumenata starih osam vekova, nekoliko svešteničkih odaja i zajednički prostori za molitvu i druženje, piše Pun kufer.

Svakako, tu je i spektakularni pogled na čudesnu okolinu iz manastira koji privlači turiste iz celog sveta.

 

Foto: YouTube / Epirus Treasures

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka