„Mamini sinovi“ više zarađuju, uspešniji su i srećniji u životu

Ako ste u strahu da ste od svog dečaka napravili pravog „maminog sina“, zastanite na trenutak i pročitajte ovaj tekst. Stručnjaci su otkrili zanimljivu prednost prisnog odnosa između majke i sina. 

Univerzitet na Harvardu sproveo je veliku studiju o tome šta muškarce čini srećnijim. Došli su do zaključka da su „mamini sinovi“ daleko uspešniji u svom poslu i zarađuju više od muškaraca koji nisu imali toliko prisan odnos sa svojim mamama u detinjstvu.

Studija je započeta još 1938. godine i pratila je 268 studenata muškog pola u od ranog detinjstva do starijih godina. Testiranja su se radila svake dve godine i ovo je bez sumnje jedna od najdetaljnijih studija ljudskog razvoja u istoriji.

Pročitajte i: Šta je afektivna vezanost i kako utiče na dete

Razlika u plati maminih maza i drugih studenata je u proseku nekih 87.000 dolara godišnje. Takođe, studija je pokazala da muškarci koji su imali prisan odnos sa svojom majkom sve uspešniji u karijeri kako godine prolaze. Uz to, oni koji su imali loš odnos s majkom u detinjstvu imaju veći rizik od demencije u kasnijim godinama.

S druge strane, povezanost između odnosa muškarca sa ocem i poslovnog uspeha ne postoji. Dobra veza sina i oca kasnije u životu se manifestuje višim stepenom zadovoljstva životom i manjim rizikom od anksioznosti.

 

Foto: Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka