Današnje majke mnogo manje spavaju, ali ne iz razloga na koji svi prvo pomislimo

Biti majka oduvek je podrazumevalo ćeste noćne podoje, ili pak rano ustajanje da biste decu pripremili za vrtić ili školu. Nova studija, u kojoj su učestvovale 2022 majke dece mlađe od dve godine, pokazala je iznenađujuće podatke, a to je da današnje mame usred pandemije proživljavaju neke od najstresnijih godina svog života.

Naime, čak 62 odsto anketiranih majki reklo je da su, u proseku, imale pet neprospavanih noći mesečno.

Mame pokušavaju da uravnoteže mentalno zdravlje i roditeljske obaveze

Osnovne emocije tokom 2020. godine su bile stres, iscrpljenost, depresija i anksioznost. Mame često pate u tišini, ne želeći da im lična osećanja budu prepreka na putu da budu tu za svoju decu. Ali, s obzirom na to da se 68 odsto majki složilo sa tim da je 2020. godina bila najstresnija u njihovom životu, dugoročni efekti mogli bi biti štetni za brojne porodice, ako majke ne dobiju veću podršku.

Finansijske brige utiču na nesanicu

Većina mama (64%) reklo je da su se žrtvovale iz finansijskih razloga, pri čemu je dve od tri majke smanjilo svoje troškove, od rekreacije do ličnih potreba, samo da bi prehranile porodicu.

Pročitajte i: Koje su to teme o kojima majke ne žele da razgovaraju (a trebalo bi)

Pandemija, i sve što ona nosi sa sobom, „načela“ je ušteđevinu mnogih porodica. Majke se sve teže nose sa tim jer se plaše da bi im neočekivani izazovi mogli dodatno poremetiti finansije.

Zabrinjavajuće je što skoro polovina ispitanica kaže da nema dovoljno ušteđenog novca za neočekivane slučajeve, što je dovelo do povećanja finansijskog stresa.

Tri od 10 majki reklo je da priuštanje dovoljno hrane za celu porodicu uzrokuje najveći finansijski stres, a 30 odsto otkrilo je da su preskakale obroke kako bi deca imala da jedu.

 

Foto: Marcin Jozwiak on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka