Maldivi u turističku ponudu uključili i vakcine

Kako bi podstakli rast turizma, koji im je neophodan za oporavak ekonomije, Maldivi su u svoju turističku ponudu uvrstili i vakcine za posetioce. 

Ministar turizma ove male ostrvske zemlje objavio je da će se buduća strategija privlačenja turista zasnivati na 3V – posetite nas (visit), vakcinišite se (vaccinate) i odmorite (vacation). Nije precizirao da li će turisti plaćati vakcine ili će one za njih biti besplatne, ali je jasno stavio do znanja da će ih biti dovoljno.

Oni koji dolaze da se vakcinišu moći će da uđu u zemlju sa negativnim PCR testom, a oni koji su već vakcinisani i dolaze samo na odmor neće morati da se testiraju.

Još nije poznat datum početka vakcinisanja turista jer će pre toga kompletno stanovništvo Maldiva morati da se imunizuje. Do sada je 53 odsto tamošnje populacije primilo prvu dozu vakcine. Među turističkim radnicima koji su najviše izloženi mogućnosti zaraze čak 90 odsto njih je imunizovano.

I ovaj potez bi mogao ohrabriti oprezne turiste da se upute na atraktivnu letnju destinaciju budući da je manja mogućnost da će se tamo zaraziti. A Maldivima su turisti preko potrebni. Računaju da bi njihovu ekonomiju ove godine spasilo 1,5 miliona turista koji bi ostvarili bar 10 miliona noćenja. Do sada je ovu zemlju posetilo 350.000 turista, prvenstveno iz obližnje Indije.

U međuvremenu, gosti su počeli da rezervišu i duži boravak na ostrvu, a mnogi koriste Maldive za takozvani workation, odnsosno „radni odmor“. Vlasti Maldiva nadaju se da će ovaj trend da se nastavi i da će turisti tokom boravka moći da prime i prvu i drugu dozu, prenosi Bif.

 

Foto: Ittemaldiviano 🇲🇻 on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka