Pre nego što uzmete magnezijum za spavanje, ovo bi trebalo da znate

Stalno slušamo o tome kako je zdrav i kvalitetan san neophodan za svaki aspekt vašeg mentalnog i fizičkog blagostanja. To znači da, ako imate problema da zaspite i generalno ne spavate dobro, trebalo bi da razmislite da se javite lekaru jer bi mnoštvo zdravstvenih stanja moglo da izazove problem, poput apneje u snu, demencije ili čak nekih mentalnih poremećaja.

Ponekad iza nesanice ne stoji ništa konkretno, i rešenje problema leži u promeni životnih navika – u prevodu potrebno vam je samo malo više odmora. Ljudi se često opredeljuju za suplemente melatonina kako bi poboljšali kvalitet sna, ali malo njih zna da i magnezijum može da ima isti efekat.

Uzimanje dovoljne količine magnezijuma važno je iz nekoliko razloga. Prvo, neophodan je da bi vaše telo proizvelo dovoljno energije. Magnezijum takođe igra važnu ulogu u razvoju kostiju, te pozitivno utiče na srčani ritam i kontrakcije mišića.

Odlični izvori magnezijuma su lisnato zeleno povrće poput spanaća, te orašasti plodovi, semena, mahunarke i celovite žitarice.

Kako vam magnezijum može pomoći da zaspite

Da razjasnimo, propisivanje magnezijuma za bolji san nije uobičajena lekarska praksa, ali u teoriji magnezijum umiruje centralni nervni sistem. Ta teorija je stekla veliku popularnost, ali do sada nije naučno dokazano da magnezijum poboljšava kvalitet spavanja.

Ipak, neka istraživanja su rađena u prošlosti i pokazalo se da uzimanje magnezijuma za spavanje ima efekta samo kod starijih pacijenata.

Pročitajte i: Ukočenost može ukazivati na nedostatak magnezijuma u telu

Važno je napomenuti i da vam uzimanje suplemenata magnezijuma svake večeri pre spavanja neće nužno naštetiti, ali se o tome morate konsultovati sa stručnjakom.

Ako mislite da vam ovaj mineral može pomoći da se lakše odmorite, povećajte unos magnezijuma kroz ishranu. Preporučena doza za žene starosti od 19 do 30 godina je 310 mg dnevno, dok je posle 32. godine savetuje 320 miligrama.

Budite oprezni i vodite računa da ne preterujete jer visoka koncentracija magnezijuma u telu možee povećati nivo magnezijuma u krvi što može uticati na srce.

Uzimanje suplemenata magnezijuma svake večeri je još jedna opcija, ali za nju je svakako neophodan lekar. Ako on prihvati vašu odluku da uzimate magnezijum, kao i kod svih lekova – držite se uputstva sa pakovanja i preporučene dnevne doze.

 

Foto: Sammy Williams on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka