Ljubimci pomažu deci da se oslobode stresa tokom pandemije

Nastava od kuće promenila je živote brojnim mališanima (a i njihovim roditeljima), te su neka deca umesto druženja sa svojim vršnjacima ostajala kod kuće i družila se, između ostalog, sa svojim ljubimcima. 

Kompanija Mars Petcare nedavno je sprovela istraživanje o tome kako su kućni ljubimci uticali na učenike koji su zbog pandemije imali nastavu na daljinu.

U studiji je učestvovalo više od 2.000 roditelja iz SAD-a i Velike Britanije koji imaju decu starosti od pet do 17 godina i najmanje jednog psa ili mačku. Istraživanje je pokazalo da većina roditelja smatra da su ljubimci bili idealni prijatelji njihovoj deci naročito tokom stresnih perioda.

Pročitajte i: Danski “recept” za vaspitanje: Ne zatrpavajte dete obavezama

Čak 83 odsto ispitanika potvrdilo je da su ljubimci umanjili teskobu kod deteta, naročito tokom virtuelne nastave, te da su deci uopšteno olakšali nastavu na daljinu.

Roditelji su saglasni i u tome da su ljubimci pomogli deci da izgrade samopouzdanje, pomogli im u dnevnoj rutini. Takođe, deca koja imaju ljubimce su fizički bila aktivnija. Generalno, opšte raspoloženje u domaćinstvu tokom pandemije je uspelo da se održi na visokom nivou, i to baš zahvaljujući ljubimcima.

 

Foto: Alicia Jones on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka