Lipofiling: priodni fileri za izgled o kakvom ste maštali

Ako vam termin lipofiling i nije poznat, onda presađivanje ili transfer masti (fat transfer) verovatno jeste. Lipofiling, odnosno liposkulptura, predstavlja jednu od procedura kojom je moguće preoblikovati lice i telo, bez implanta i filera, samo uz pomoć sopstvene masti, tačnije – viška masti koji posedujemo u telu. Ovo je jedan od bezbednijih zahvata s obzirom na to da se ne radi ni o kakvom stranom telu koje se implementira tokom procedure, te praksa pokazuje da je dobro tolerisana, kao i da daje dugoročne rezultate. Mogućnosti koje liposkulptura pruža zaista su brojne, a samim tim i indikacije na osnovu kojih ovaj zahvat može biti preporučen.

Kako se izvodi lipofiling?

Najpre, da bi bilo moguće uraditi lipofiling, potrebno je da osoba poseduje delove tela sa viškom masnih naslaga, a to su najčešće stomak, zadnjica, bokovi, unutrašnje strane butina, pa čak i kolena i nadlaktice.

Lipofiling ili liposkulptura  podrazumeva uzimanje, tj. aspiraciju masnih ćelija iz precizno određenih regija. Metoda kojom se vrši uzimanje masnih ćelija istovetna je liposukciji. Nakon uzimanja masnog tkiva, potrebno je očistiti ga i obraditi tako da može biti implementiran nazad na potrebne regije. Iz donorske oblasti uzima se količina masnog tkiva koja je dovoljna za proceduru na željenoj regiji, a potom se dobijeno tkivo čisti od krvi i drugih primesa u tkivu kako bi se dobile seterilne masne ćelije. Implementacija masnih ćelija u regiju koja se koriguje vrši se mikroiglama (mikrokanilama), dok količina potrebnog masnog tkiva zavisi od dela tela koji se tretira.

Uzimajući u obzir individualne potrebe pacijenta, moguće je upotrebiti različite vrste masnog tkiva tj. masnih partikula. Najkrupnije partikule (macrofat) koriste se za korekciju, oblikovanje i uvećanje grudi, zadnjice i drugih delova. Srednje partikule (milfat) koriste se najčešće za korekcije koje se vrše na licu i u intimnoj regiji kod muškaraca i žena. Microfat ili sitne partikule predstavljaju rešenje za predeo oko očiju, tačnije za korekciju podočnjaka, kao i za regiju oko usana, potom za čelo i šake. Nanofat, kao najsitnije partikule masnog tkiva, koriste se za lečenje akni i ožiljaka od akni, posttraumatskih i drugih ožiljaka, ćelavosti, hiperpigmentacije, zatim za podmlađivanje intimne regije kod žena i muškaraca i za poboljšanje i regeneraciju tkiva. Tako se ispostavlja da masno tkivo može da reši jako širok spektar estetskih i zdravstvenih problema, a u kombinaciji sa pojedinim tretmanima (kao što je PRP) verovatno će tek pokazati svoju punu efikasnost.

Procedure liposkulpture uglavnom se vrše u lokalnoj anesteziji, bez potrebe za dugim oporavkom, a izvode je specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Kome je preporučljiv lipofiling?

Ukoliko kod žena ili muškaraca postoje nezadovoljstva u vezi sa izgledom tela i lica, pri čemu se misli na njegove konture, volumen određenih delova, podmlađivanje, neutralisanje ožiljaka i slično, lipofiling može biti rešenje. Lipofiling se takođe može koristiti i za lečenje, regeneraciju i antiejdžing, a velika prednost ove procedure jeste prirodna supstanca kojom se postiže rezultat. Masno tkivo može se ubaciti u bilo koji deo tela, tako da predstavlja rešenje za urođene i stečene asimetrije, hipoplazije (nedovoljnu razvijenost određenih organa) i sličnih problema, a ubrizgavanjem masnih ćelija postiže se i maksimalan biološki potencijal ovih ćelija. Naime, u masnom tkivu se nalazi i stromalna vaskularna frakcija koja sadrži matične ćelije, zbog čega je lipofiling jedna od metoda kojom se koristi regenerativna medicina, kako bi podstakla faktore rasta, odnosno regenerisala tkiva.

Korekcija i uvećanje grudi jedan je od najčešće traženih zahvata kada je u pitanju liposkulptura i može biti izvedena na grudima sa ili bez silikonskog implanta. Dojke se mogu uvećati samo sopstvenim masnim tkivom, čime se dobija potpuno prirodan izgled jer znatno uvećanje masnim tkivom zapravo i nije moguće. Lipofiling grudi je pogodan za žene koje žele da uvećaju grudi za jedan broj, dok je za veće promene potrebno primeniti druge metode. Osim toga, masno tkivo može i rekonstruisati dojke i primenjuje se najčešće u slučajevima delimične ili potpune mastektomije, kako bi se izgradila nova dojka. Rekonstrukcija se uglavnom radi posredstvom implanta, ali masno tkivo može poslužiti prirodnijem izgledu. Slično je i sa korekcijom asimetrije dojki, kada se masno tkivo primenjuje za ispravljanje nejednakosti. Takođe, i kod muškaraca je korekcija grudi sve prisutnija, s obzirom na to da se lipofilingom grudnog mišića može postići bolje definisan i uvećan grudni mišić.

Nedovoljno definisana i izražena zadnjica takođe je  jedna od indikacija za lipofiling, kojim se u ovom slučaju postiže rekonstrukcija glutealne regije. Kao rezultat, dolaze podizanje, uvećanje, odnosno volumen i konturisanje zadnjice. Ovaj zahvat je sve popularniji kod žena, ali bi trebalo biti realan u očekivanjima s obzirom na to da volumen zavisi od količine masnog tkiva koji se može ekstrahovati. Sasvim sigurno je da, osim određene veličine koja se može postići, lipofiling i te kako doprinosi boljoj definisanosti ove regije.

Kod asimetrije u potkoleničnoj regiji, odnosno u listovima, lipofiling je jedan od najboljih rešenja. Ako postoji urođena asimetrija ovog dela tela, ili je usled određene povrede došlo do smanjenog obima lista, lipofiling popunjava i povećava obim na potrebnom mestu.

Lipofiling šaka i nadlanica je pokazao je iznenađujuće rezultate, sa efektima podmlađivanja i punoće kože koja se vremenom tanji i dobija tzv. starački izgled. Transferom masti u ovu regiju regulišu se vidljivost vena, udubljenja u koži, i postiže se zatezanje kože šaka i nadlanica koje veoma brzo, kao i lice, počinju da pokazuju znakove starenja. Za potpun efekat, moguće je da će biti potrebno ponoviti proceduru s obzirom na specifičnost regije.

Sa zadatkom da regeneriše, popuni i uveća pojedine osetljive zone u genitalnim regijama, lipofiling se uspešno koristi i kod žena i kod muškaraca. Ovaj metod ne samo da može rešiti estetske nedostatke genitalne regije, nego može pomoći i kod funkcionalnih problema koji pogađaju oba pola. Kod muškaraca se najčešće sprovodi zarad uvećanja polnog organa, dok kod žena lipofiling spada u oblast estetske ginekologije koja rešava tegobe mahom nastale nakon trudnoće i tokom menopauze.

Lipofiling i ulepšavanje lica

Masno tkivo lica direktno utiče na izgled, odnosno na tonus lica. Nalazi se, pre svega, u obrazima, u predelu jagodica, usana i u uglovima donjih kapaka. Ono daje jedrinu i svež izgled mladom licu, međutim, već u dvadesetim, naročito kada je reč o ženama, masno tkivo menja svoj položaj, koža postaje tanja i moguće je primetiti prve znake starenja kao što su fine linije koje dolaze pre dubljih bora. Lipofiling je uspešno odgovorio i na ovaj zadatak, te pokazuje odlične rezultate kada je reč o podmlađivanju lica, ali i o korekcijama poput uvećanja usana, konturisanja jagodica i sličnim indikacijama. Liposkulptura će učiniti da uz manju količinu masnog tkiva lice izgleda mnogo svežije, a ono što je najveća prednost ovih prirodnih filera jeste činjenica da ih telo dobro prihvata, te da su alergijske reakcije gotovo nemoguće. Lipofilingom tretiraju se sve one regije lica koje se i inače tretiraju različitim filerima, pa i botoksom – jagodice, bore oko usana, bor oko očiju, čelo, usne.

Lipofiling i PRP tretman

U masnom tkivu postoji veliki broj matičnih ćelija i faktora rasta, zbog čega ono sadrži veliki potencijal kada je u pitanju regeneracija tkiva, a što dalje rezultira podmlađivanjem lica i zatezanjem tretiranih regija. PRP tretman, koji je baziran na sopstvenoj krvi pacijenta (krvnoj plazmi) iz koje se izdvajaju trombociti obogaćeni faktorima rasta, često se kombinuje sa lipofilingom zarad postizanja maksimalnog regenerativnog potencijala. Ovaj, kako se često naziva, „vampirski” tretman višestruko je koristan kako u pogledu antiejdž rezultata, tako i pri saniranju različitih ožiljaka, i uopšte, za regeneraciju tkiva, a koristi se čak i kod tretiranja ćelavosti, na koži glave, kako bi podstakao obnavljanje vlasišta i folikula dlaka. PRP tretmanom se najčešće tretiraju lice, vrat, dekolte, laktovi, kolena i šake, kao osetljive regije sa tanjom kožom, koja na ovaj način dobija punoću i tonus. Velika prednost PRP-a jeste u toleranciji koju su pokazali i problematični tipovi i stanja kože, skloni alergijama i oboljenjima, jer se radi o prirodnoj supstanci koja se procedurom praktično vraća u organizam. Kobinacija PRP-a i lipofilinga je postala učestala praksa zbog toga što PRP predstavlja prirodnu odbranu tela, odnosno pomaže masnim ćelijama da ostanu zdrave i iskoriste svoj regenerativni potencijal nakon transfera u tretiranu regiju, čime se postižu sigurniji i dugoročniji rezultati.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka