Tretmani koji će pripremiti lice i telo za sunčane dane

Iako je kućna nega postala tema broj jedan, a njeni proizvodi obećavaju efekat istovetan onom nakon profesionalnih tretmana, procedure koje su kontrolisane od strane stručnih lica teško mogu biti zamenjene nizom seruma i krema za lice, pilinga i losiona za telo koje koristimo i drugih proizvoda. To ne znači da je vaša dnevna rutina uzaludna, naprotiv, ona održava zdravo stanje kože, međutim, u slučaju određenih dermatoloških i estetskih problema, ali i zarad prevencije, trebalo bi se barem nekoliko puta godišnje prepustiti rukama profesionalca. Kako nam se bliže letnji dani i izlaganje suncu, slanoj vodi i bazenima, koža će morati dosta toga da otrpi, stoga je poželjno pripremiti je za izazove kako nakon letovanja ne bi bila u znatno lošijem stanju, što je čest slučaj. A, ukoliko vas muči mali višak koji se tokom zime nagomilao na telu – i za ovaj problem postoji relativno brzo rešenje za koje morate posetiti profesionalne kozmetičke centre.

Šta podrazumeva ovakva priprema?

U najkraćem, da bi koža bila spremna za toplo vreme i sve što se pod tim podrazumeva, trebalo bi joj pružiti dovoljno hidratacije, regeneraciju i zaštitu, čiji je krajnji cilj da pojačaju odbrambeni mehanizam naše kože, kao i da je učine otpornijom na sunce i fotostarenje koje je, nažalost, neizbežno prilikom izlaganja sunčevim zracima. Zimski period ostavlja određene posledice kao što su suvoća, perutanje, ogrubelost, a kako i toplije vreme ume da ostavi slične simptome, trebalo bi sanirati ove probleme kako se stanje kože ne bi pogoršalo. U slučaju nagomilanog celulita i povećanog obima struka, butina i zadnjice, ako niste na vreme krenuli sa treninzima i regulisanom ishranom – instant rešenje donekle leži u masažama, ultrazvučnim tretmanima, vakuum procedurama i sličnim metodama koje će u nekoliko serija dati vidljive rezultate.

Kako tretirati lice?

Prvi korak ka regenerisanju kože lica (a svakako i tela) je piling – verovatno ga i sami primenjujete u kućnim uslovima, međutim, profesionalni piling će zahvaljujući jačoj koncentraciji određenih sastojaka nakon samo jednog tretmana imati velikog efekta. Uvek postoji dilema oko toga da li agresivnije pilinge, kao što je hemijski, treba primenjivati tokom sunčanih dana. Odgovor je – da! Nailazimo na oprečne i prilično šture informacije u vezi sa primenom profesionalnih pilinga pred leto, ali prava istina je da u kontrolisanim uslovima ovakav tretman povoljno utiče na pripremu kože. Naravno, hemijski piling nećete raditi neposredno pred putovanje ili planirano sunčanje jer je koža nakon tretmana izuzetno osetljiva, ali je sasvim u redu da ga uradite u periodu od dve do tri nedelje ili mesec dana pred letnji odmor. Rezultat ovakvog tretmana je potpuno regenerisana koža, odstranjene mrtve ćelije i podstaknut rad ćelija koji čini kožnu barijeru obnovljenom i snažnijom, a kožu spremnu za SPF preparate i druge proizvode. Osim toga, piling će omogućiti vašoj koži da ravnomerno dobije boju. Naravno, u skladu sa vašim stanjem i tipom kože, piling koji treba uraditi može biti i drugačijeg tipa (dakle, ne samo hemijski), dok će stručno lice odrediti njegovu jačinu. Naime, u slučajevima pilinga koji se rade u letnjem periodu, uglavnom se biraju oni koji deluju površinski, dok dubinski pilinzi ipak čekaju svoj red na jesen ili tokom zime.

Higijensko čišćenje lica predstavlja najosnovniji kozmetički i dermatološki tretman čija je uloga relativno zanemarena naspram svih noviteta koji nam se nude, a koji zapravo predstavlja osnovu oslobađanja kože od nepoželjnih materija. Ova vrsta tretmana je baza za sve dalje, složenije tretmane i temelji se na manuelnom čišćenju pora i adekvatnim preparatima koji se koriste nakon samog tretmana, a koji imaju umirujuće i negujuće dejstvo. Ukoliko niste poverljivi prema agresivnijim tretmanima pred leto, injektivnim metodama i tome slično, higijenski tretman lica će vam zasigurno biti od koristi, bez bojazni od nepoželjnih reakcija.

Biorevitalizacija je jedan od onih tretmana za koji ste sigurno čuli, dok postoje i brojni drugi tretmani sa ovim efektom koji nose drugačije nazive. Suština ove metode je dubinska hidratacija kože koja se postiže injekcionom metodom, slično mezoterapiji, koja se takođe preporučuje kao tretman pripreme za leto. Hranljivi koktel koji se aplikuje biorevitalizacijom obogaćen je, pre svega, hijaluronskom kiselinom, ali i drugim korisnim sastojcima poput vitamina, minerala, antioksidanasa, aminokiselina, kolagena i drugih. Ovaj tretman se preporučuje kako pre, tako i nakon letovanja zbog regenerativnog efekta. Estetski, postiže se osvežen i podmlađen izgled, dok je funkcionalna uloga kože znatno poboljšana dejstvom aktivnih sastojaka. Zahvaljujući minimalno invazivnoj metodi, birevitalizacije je preporučljiva tokom cele godine, tako da joj se bez bojazni možete prepustiti i pred letnji odmor.

Priprema tela

Jedna od prvih asocijacija na letnju sezonu svakako je i onaj mali višak, odnosno celulit koji bismo želeli da uklonimo preko noći. Kreme pomažu, ali nedovoljno, za treninge je možda kasno – pa, da li postoji mogućnost da zaista dobijemo instant efekat ako posetimo neki od kozmetičkih centara?

Ultrazvučna kavitacija je jedna od dobro poznatih metoda koja topi masne naslage u potkožnom tkivu putem neinvazivnog delovanja ultrazvuka – jasno je da ova metoda direktno utiče i na uklanjanje celulita, kao i na smanjenje obima određenih delova tela. Ultrazvuk u ovom tretmanu ima funkciju da potpmogne isparavanje vode u organizmu, a kada se ovaj proces dogodi u blizini membrana masnih ćelija, dolazi do pucanja tih membrana i na taj način se telo oslobađa masnoća. Naravno, efikasnost procedure zavisi od individualnog stanja tela, količine masnog tkiva, stanja masnih ćelija i međućelijske tečnosti. Efekat se zasniva na izlivanju masnoće iz masnih ćelija u međućelijski prostor, gde dalje podleže razgradnji. Tretman je potrebno ponoviti u pravilnim razmacima, tako da uz konsultaciju sa stručnim licem možete prilagoditi dinamiku procedura, a rezultati će zasigurno biti vidljivi.

Radiotalasni lifting tela otklanja čak i višak kože na problematičnim regijama, zateže je i donosi efekat podmlađene kože. Usput, ovaj tip liftinga topi masne naslage, čime se dobija 2 u 1 efekat. Radiotalasi se, tokom procedure, emituju putem sonde do srednjeg sloja kože u kojem se podstiče njena regeneracija, stvaranje novog kolagena i elastina, što posredno dovodi do zatezanja problematičnih regija. Procedura je potpuno bezbedna i neinvazivna tako da nema potrebe za oporavkom kože nakon tretmana što je još jedna prednost u pogledu brzih letnjih priprema tela.

Lipomasaža (LPG tretman) je jedna od popularnijih metoda kada je u pitanju zatezanje kože i, pre svega, uklanjanje celulita. Radi se o masaži putem LPG aparata, sa rotirajućim i vakuum sondama, koje utiču na dublje slojeve masnih naslaga, stimulišući njihovu razgradnju. Procedura deluje tako što masne naslage premešta ka površini kože čime se smanjuje vidljivost celulita. Zbog vakuum efekta masažera LPG tretman podstiče stvaranje kolagena i elastina u tretiranim delovima, te pospešuje mikrocirkulaciju i međućelijsku razmenu tečnosti. I ovaj tretman najbolje rezultate daje primenom u serijama, tako da je potrebno otprilike tri do četiri tretmana za potpun efekat. Osim uklanjanja celulita, lipomasaža će učiniti da izgubite i koji cenitmentar u obimu struka, zadnjice ili butina.

Za kraj, ne zaboravite da je i piling tela veoma važna stavka kada je u pitanju priprema kože za leto – iako je lice po tom pitanju osetljivije, jako je važno očistiti kožu čitavog tela od odumrlih ćelija sa površine, dok profesionalni pilinzi mogu ukloniti strije i pospešiti razgradnju celulita.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka