Najpopularnije alternativne metode lečenja alergija

Homeopatski preparati, tretmani akupunkture i kineska terapija biljem, pritisak na određene akupresurne tačke, kao i meditacija, odnosno uklanjanje psiholoških uzroka alergije neki su od alternativnih načina kojima možete suzbiti alergije.

Sa dolaskom proleća dolaze i alergije – odgovor imunog sistema na alergen koji obično nije štetan za ljudsko telo, ali može uzrokovali odgovor u vidu upale, kijanja ili niza drugih simptoma. Alergijska reakcija nastaje udisanjem agensa ili patogena, kao što su polen, trava, plesan, kedar, ambrozija ili čak neke hemikalije.

Postoje razni simptomi i mogu se razlikovati od čoveka do čoveka, ali ono što je najvažnije – mogu se tretirati prirodnim dodacima. Pored raznih probiotika, vitamina C, ulja eukaliptuasa i jabukovog sirćeta, možda i najpoznatiji lek za alergije, posebno one polenske, jeste med. Iako ne postoje naučni dokazi, alternativna učenja ukazuju na to da se korišćenjem ekološki proizvedenog meda vremenom smanjuje alergijska reakcija na polen.

Važno je napomenuti da, ako patite od težeg oblika alergije ili astme, obratite se svom lekaru.

Ulje crnog kima ima dugogodišnju istoriju medicinske upotrebe koju je u modernom svetu podržala nauka. Izvorno uzgajano u Egiptu, seme Nigella sativa (crno sjeme) prepuno je bioaktivnih sastojaka i antioksidativnih komponenata, pružajući širok spektar zdravstvenih blagodeti, poput regulacije krvnog pritiska, upravljanja težinom i ublažavanja alergija.

Kada su u pitanju alergije, poznato je da protivupalna svojstva crnog kima doprinose smanjenoj nazalnoj kongestiji i ozbiljnosti simptoma. Ovo je jedan od najviše istraženih prirodnih lekova koji se zbog svojih lekovitih svojstava koristi već više od 2000 godina.

Semenke crnog kima imaju protivupalno dejstvo i sprečavaju reakciju imunog sistema. Takođe opuštaju glatke mišiće i bronhije i tako pospešuju funkciju disanja, odnosno omogućuju nam da udahnemo više kiseonika što je izuzetno važno svakome ko ima problema s astmom, polenskom alergijom, prehladom i gripom.

Alternativne metode lečenja alergija

  • Homeotapija

Homeopatija se temelji na uverenju da se telo može samo izlečiti, odnosno da nešto što dovodi do simptoma kod zdrave osobe može – u vrlo maloj dozi – lečiti bolest sa sličnim simptomima.

U praksi to znači da se pacijentu koji kašlje, kije i suze mu oči, propisuje homeopatski preparat od luka, jer luk izaziva iste simptome kad ga seckaš. Osim njega, popularno bilje koje se koristi u homeopatskim napicima su otrovni bršljan, beli arsen te biljka zvana arnika.

Lekari homeopate oslabljuju ove sastojke dodavanjem vode ili alkohola. Zatim smesu promućkaju kao deo procesa koji se naziva „potenciranje“. Oni veruju da ovaj korak prenosi isceliteljsku nit. Homeopate takođe veruju da, što je manja doza to je lek snažniji.

  • Akupresura

Uloga akupresure veoma je važna tačka u tradicionalnoj kineskoj medicini, a činjenica da se i danas koristi svedoči o njenoj delotvornosti u lečenju bolesti i bola. Akupresura je u osnovi metoda slanja signala telu (iglom ili drugim sredstvima) da „uključi“ sopstvene mehanizme samoizlečenja ili regulacije.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini chee je poznata kao životna snaga koja cirkuliše prirodnim putevima u telu koji se nazivaju meridijani. Blokada ovog protoka ili neravnoteža u jinu i jangu mogu uzrokovati bolest i bol.

Akupresura tada stupa na snagu i pomaže u ispravljanju funkcionalne neravnoteže i obnavljanju protoka čime se telo vraća u stanje blagostanja. Ako se redovno radi, ova metoda može poboljšati ili minimizirati ponavljanje simptoma.

  • Akupunktura

Akupunktura je metoda koja uključuje umetanje vrlo tankih igala kroz kožu u razvojne tačke tela. Ključna komponenta tradicionalne kineske medicine, akupunktura, najčešće se koristi za lečenje bola, a sve češće je u upotrebi za upravljanje stresom.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava akupunkturu kao tehniku ravnoteže protoka energije ili životne snage. Umetanjem igala u određene tačke duž meridijana, protok energije trebalo bi da se vrati u ravnotežu.

Suprotno tome, mnogi zapadni praktičari na akupunkturne tačke gledaju kao na mesta za stimulaciju nerava, mišića i vezivnog tkiva. Neki veruju da ova stimulacija pojačava prirodna sredstva protiv bolova u ljudskom telu.

  • Meditacija

Iako drevna tradicija, meditacija se još uvek praktikuje u kulturama širom sveta kako bi se stvorio osećaj smirenosti i unutrašnjeg sklada. Iako je ova praksa povezana s mnogim različitim verskim učenjima, meditacija se manje odnosi na veru, a više na promenu i pronalaženje svesti i postizanje mira. To je jednostavna praksa dostupna svima, koja može smanjiti stres, povećati smirenost i jasnoću te promovirati sreću.

Učenje meditacije je jednostavno i njeni benefiti mogu se brzo osetiti. No, ona se ne odnosi na to da pustite svoje misli da odlutaju, već uključuje pažljivo praćenje sadašnjeg trenutka – posebno sopstvenih misli, osećanja i emocija, piše WebMD.

 

Foto: Antonika Chanel on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka