Laserska liposukcija: zlatni standard za skidanje masnih naslaga

Primena lasera rasprostranjena je u toj meri da se teško mogu zamisliti procedure u bilo kojoj oblasti medicine u kojima njegovo dejstvo nije pokazalo najrazličitije benefite. S tim u vezi, tradicionalna liposukcija je primenom lasera dobila drugačiji karakter te postigla jednostavnije izvođenje, kraći period oporavka, ali i niz drugih pogodnosti za pacijenta. U slučajevima kada dijete, redovni treninzi i kozmetički tretmani ne rade svoj posao, odnosno kada ne mogu dovesti do željenih rezultata zbog pojedinih delova tela na kojima se masne naslage uporno zadržavaju, laserska liposukcija jedno je od rešenja za tretiranje svakod od ovih delova tela – od lica do nogu.

 

Uporne masne naslage

Čak i ako osoba nema višak kilograma, uvek postoji ta jedna regija na telu gde se mogu uočiti masne naslage koje odolevaju svemu. Liposukcija i jeste namenjena ovakvim slučajevima, što znači da ne može rešiti problem gojaznosti i većeg viška kilograma, ali može doterati nedostatke koji su uzrokovani genetikom, naglim gubitkom kilograma, porođajem i drugim faktorima. Zadatak liposukcije je, najkraće rečeno, da ukloni višak masnih ćelija, što se može postići klasičnim metodama (ultrazvučnom i vakuumskom), ali i uz pomoć lasera koji predstavlja savremeno rešenje za problem viška masnih ćelija. Delovi tela koji se najčešće tretiraju su lumbalna regija (iznad pojasa), stomak, unutrašnja strana butina, zadnjica i nadlaktice, dok se višak masnih ćelija može nalaziti i iznad kolena, na obrazima, podbratku, muškim grudima, leđima i spoljašnjim butinama. Celo telo je pokriveno masnim ćelijama, tako da ne postoji ograničenje u pogledu regija na kojima se može vršiti laserska liposukcija, ali postoji ograničenje u vidu količine naslaga koje se mogu ukloniti, a koje uglavnom ne mogu premašiti količinu od oko 5 kilograma. Za razliku od drugih metoda, zbog manje invazvinog pristupa laserska liposukcija može pokriti svaki deo tela, u čemu je jedna od većih prednosti njegove primene.

Prednosti laserske liposukcije

Kao napredniji način da se uklone masne naslage, laserska liposukcija predstavlja i znatno manje agresivan put do željenih rezultata u poređenju sa starijom, tzv. suvom liposukcijom. Za pacijenta to znači manje bola, manje otoka i manje modrica, ali i primenu lokalne umesto totalne anestezije i kraći period trajanja same procedure. Trajanje zavisi od regije koja se tretira i varira od pola sata do dva sata u proseku. Laseri namenjeni liposukciji, kao i u drugim oblastima primene, imaju precizno ograničen domet delovanja i ne oštećuju druga tkiva. Njihova temperatura u tkivu doseže do oko 38 stepeni, što ne predstavlja rizičnu temperaturu za organizam. Pored toga, laser prilikom liposukcije deluje i na neke druge procese unutar tkiva, kao što je produkcija kolagena, tako da praktično njegova primena daje dvostruke benefite, ostavljajući za sobom kvalitetniju kožu i promene u njenoj strukturi. Zbog ovakvog delovanja, nakon laserske liposukcije ne ostaje višak kože na tretiranim delovima, kao što to može biti slučaj kod klasične liposukcije.

Izvođenje procedure

Laserski zrak se putem mikrokanile (prečnika od oko 1 mm) uvodi u masno tkivo, a potom razbija masne ćelije, nakon čega se njihov sadržaj pretvara u tečnost. Ova tečnost se delom automatski izbacuje iz organizma tokom procedure, dok se ostatak tečnosti izbacuje prirodnim putem u periodu od oko dva meseca nakon liposukcije. Dok se masne ćelije tope, laser istovremeno sabija kolagena vlakna, a elastin i kolagen su tako podstaknuti na proizvodnju, što rezultira zategnutom, čvršćom i elastičnom kožom na tretiranoj regiji. S obzirom na ovakvo dejstvo, laserska liposukcija je pogodna i za pripadnice lepšeg pola koje se bore sa celulitom jer tretman direktno deluje na razbijanje ovih naslaga.

Ono što predstavlja najčešću dilemu u vezi sa laserskom liposukcijom jeste dugoročnost rezultata. Dobra vest je da laser trajno uništava masne ćelije na koje je usmeren, što znači da se ne mogu vratiti, no manje dobra vest je da mogu nastati nove usled neadekvatne ishrane i načina života.

Pre samog tretmana, potrebno je da pacijent bude dobrog opšteg stanja, tako da moraju biti obavljeni određeni pregledi kao što su RTG pluća, EKG srca, pregled interniste i anesteziologa i kontrola krvne slike. Nakon procedure, pacijent je u obavezi da nosi steznike i u narednim danima bi trebalo da se pridržava propisanih mera u vidu umerenog kretanja i laganijih aktivnosti zarad poboljšanja cirkulacije. Uobičajene pojave jesu osećaj zatezanja u tretiranim regijama, kao i blagi otoci i modrice na ovim mestima, koji prolaze u kratkom vremenskom periodu. Može se desiti da se nakon procedure uoče nepravilnosti poput neravnina na telu, što se koriguje narednim tretmanima, ali s obzirom na to da je pacijent tokom laserske liposukcije pod lokalnom anestezijom te da može u nekom momentu ustati i omogućiti lekaru pregled dobijenih rezultata i popravku tamo gde je potrebno, i ova mogućnost je svedena na minimum.

U zavisnosti od želja pacijenta i same ustanove u kojoj se vrši liposukcija, dobijeno masno tkivo se može iskoristiti za druge namene. Naime, uzimajući u obzir to da je dobijeno tkivo bogato matičnim ćelijama koje se i inače nalaze u masnom tkivu i faktorima rasta, može biti iskorišćeno kao prirodni filer za podmlađivanje, volumenizaciju lica i drugih delova tela, antiejdžing tretmane i slično.

Laser Assisted Liposuction – terminološka dilema

Iako manje invazivna, laserska liposukcija jeste hirurški zahvat u kojem su mikrokanile ubačene u tkivo potpomognute laserskim delovanjem. Zbog toga se ovaj tretman najčešće i naziva Laser Assisted Liposuction, kako bi bilo naglašeno da laser ima pomoćnu ulogu u topljenju masnih ćelija, za razliku od cepanja ovih ćelija koje je rezultat klasične liposukcije. Drugim rečima, upotreba lasera je ovde zadužena za topljenje masnih nalsaga pre nego što se izvuku putem standardne procedure liposukcije, pa tako laser praktično olakšava njihovo uklanjanje.

Razlika između laserske liposukcije i lipolize

Još jedna zbrka u pogledu terminologije jeste i ona u vezi sa laserskom lipolizom koja često zbunjuje pacijente. Pre svega, laserska lipoliza nije hirurški metod, nego neinvazivan, zbog čega i predstavlja jako popularno rešenje za oblikovanje tela u poslednje vreme. I lipoliza, kao i liposukcija, može imati nekoliko načina izvođenja (pomoću ultrazvuka, raditolasa, i slično), no kako je ovde reč o laserskoj lipolizi, primećujemo i da je mehanizam delovanja sličan kao i kod laserske liposukcije. Laser se putem aparata sa mikroiglicama direktno usmerava na masne ćelije, ali ne podrazumeva njihovo ekstrahovanje van tela s obzirom na to da nema postupka (laserske) liposukcije. Zbog toga, nakon lipolize masne ćelije se izbacuju iz tela isključivo prirodnim putem. U tom smislu, lipoliiza ima „manu” u odnosu na liposukciju jer se masne ćelije ne mogu iskoristiti za neke druge korekcije na telu.

Da li je ovo tretman za vas?

Poželjno je da osoba koja se odlučila za lasersku ili klasičnu liposukciju ima optimalnu težinu, sa eventualnim malim viškom i sa lokalizovanim i izraženim masnim tkivom samo u pojedinim delovima tela. U pogledu viška kilograma, ne bi trebalo da prevazilazi 10 kg idealne težine, jer u suprotnom procedura može biti otežana. Zbog toga se ovakvim pacijentima predlaže najpre redukcija telesne težine. Starosno doba takođe igra ulogu pri odluci lekara. Idealni kandidati su oni do 35 godina starosti, čija koža još uvek čuva elastičnost i čvrstoću. Naravno, procedura se izvodi i kod starijih osoba, sa po potrebi pridodatim tretmanima koji će se pozabaviti viškom kože i opuštenom kožom nakon tretmana.

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka