Laringitis kod dece – ima li razloga za paniku?

Laringitis kod dece, odnosno zapaljenje grkljana, jedna je od čestih bolesti u dečijem dobu, naročito u periodu jeseni i zime zbog temperaturnih promena koje sa sobom nose, ali i u proleće koje podrazumeva i brojne alergije.

Grkljan povezuje gornje i donje disajne puteve i sprovodi vazduh od ždrela ka dušniku, a takođe, ovde se stvara i glas jer su tu smeštene glasne žice. Kod dece je otvor grkljana naročito uzak, tako da i najmanja upala može dovesti do otoka, promuklosti i otežanog disanja.

Razloga za paniku uglavnom nema, naročito uzimajući u obzir HiB vakcinu, koja deluje protiv različitih infekcija uzrokovanih bakterijama, odnosno protiv najtežih oblika laringitisa.

Laringitis se najčešće manifestuje napadima kašlja, ali infekcija uglavnom prolazi nakon nekoliko dana. Roditelji su često uplašeni jer je kašalj pri zapaljenju prilično agresivan, no radi se uglavnom o bezazlenoj bolesti koja će sama nestati nakon određenog uzrasta. 

Simptomi laringitisa kod dece

Simptomi laringitisa kod dece su uglavnom lako uočljivi. Najpre, javljaju se promukao glas i stridor. Glas deteta je promukao usled otoka glasnih žica, dok stridor predstavlja treperenje grkljana koji izaziva vibrirajući zvuk i najviše se čuje pri kašljanju. Može doći i do povišene temperature i ponekad do otežanog disanja.

Šta je krup?

Krup je upala gornjih i donjih disajnih puteva, uzrokovana virusima i najčešće pogađa decu uzrasta od 6 meseci do 3 godine. Pri infekciji dolazi do oticanja grla, što otežava disanje, a uz to se javljaju pomenuti stridor i promuklost. Karakterističan je po tome što su simptomi najizrazitiji noću, pa se tako kašalj skoro obavezno pogoršava tokom večeri. Krup se uglavnom leči oralnim steroidima, a u težim slučajevima epinefrinom. Simptomi su, osim kašlja i stridora, i pojava groznice, korize i uvlačenje kože između rebara. Uzroci su u većini slučajeva virusni, a u slučaju kada bakterije izazovu upalu, oboljenje je nešto teže.

Kod kojih simptoma laringitisa je hitno posetiti lekara?

Laringitis kod dece u nekim slučajevima ipak može postati razlog za veću brigu. Naime, zapaljenja koja su izazvana bakterijama mogu da zakomplikuju stanje deteta. Ukoliko dete ima visoku temperaturu, a uz to i stridor, plavi oko usta ili ubrzano i teško diše, potrebno je obratiti se pedijatru što pre. Plava boja oko usana govori da detetov organizam ne dobija dovoljno kiseonika, dok se otežano disanje lako uočava kada se dete skine – međurebarni prostor se uvlači, a takođe i jamica na mestu spajanja vrata i grudnog koša. To znači da je došlo do težeg suženja gornjeg disajnog puta i lečenje mora početi što pre.

Uzroci laringitisa kod dece

Laringitis kod dece uzrokuju mahom virusi, ali i bakterije mogu biti izazivači upale, u oba slučaja se radi o infektivnom laringitisu. Virusi su lakši neprijatelji – nalaze se u sluzokoži grkljana i dovode do otoka jer sužavaju promer grkljana, dok bakterije, predvođene Haemophilius influenzae vrstom, mogu dovesti do znatno težih oblika upale. Ovo je i najopasniji oblik laringitisa, ali mu se vakcinacijom može stati na put. Takođe, i alergija može biti uzrok nastanka zapaljenja, tada se radi o neinfektivnom laringitisu.

Alergijski laringitis

Alergijski laringitis nastaje pri delovanju agenasa sa alergogenim svojstvima, kada dolazi do zapaljenjskih procesa na sluzokoži grkljana. Simptomi su slični kao i kod akutnog, a to su otok, promuklost, otežano disanje, cijanoza. Uglavnom se leči kortikosteroidima, kalcijumom, antihistaminicima ili adrenalinom. Potrebno je izbegavati kontakt sa alergenima, a već pri pojavi curenja nosa, dobro je koristiti antihistaminik kako bi se sprečio napredak alergije.

Akutni laringitis

Akutni laringitis kod dece se javlja zbog veće sklonosti sluzokože zapaljenju. Ovde se radi o infektivnom i najčešćem obliku laringitisa, a još se naziva i nespecifični laringitis. Javlja se obično do sedme godine deteta i uzrokovan je najčešće ili virusima ili alergijom. Kasna jesen, zima i proleće su doba kada se uglavnom javlja ova bolest, iako je dete potpuno zdravo ili malo prehlađeno, a često se dešava da se bolest pojavi i bukvalno preko noći. Prepoznaje se po kašlju koji liči na lavež psa, a promuklost ne mora biti jedan od simptoma, kao ni temperatura. Neobično za ovu boljku jeste što zapravo pokazuje dobro opšte stanje deteta, a simptomi će sami od sebe prestati da se javljaju uglavnom nakon sedme godine.

Kako ublažiti simptome laringitisa?

Kako je jedan od najčešćih simptoma dečijeg laringitisa uznemirujući kašalj, najčešće i najteže ga je sprečiti. Pomalo neobično, ali pedijatri uz propisanu terapiju preporučuju i da se dete izlaže najpre naparenom prostoru, a onda čistom vazduhu naizmenično u kratkom vremenskom periodu, jer ova promena sredine dovodi do popuštanja stisnutog grkljana. To znači da bi dete trebalo da provede oko dva minuta u dobro naparenoj prostoriji, a onda da izađe na prozor i nadiše se svežeg vazduha. Takođe, preporučuje se i unos toplih napitaka koji sprečavaju dehidraciju i doprinose vlažnosti upaljenog i iziritiranog ždrela.

Lečenje laringitisa kod dece

Dobra vest je da se većina dece uspešno izleči od laringitisa putem inhalacija

Inhlatori funkcionišu tako što se u njima stvara oblak vodene pare u kojem je rastvoren lek koji dospeva do pluća. Postoje efikasni lekovi, na primer oni na bazi kortikosteroida, fiziološkog rastvora ili pantenola, koji se primenjuju putem inhalatora i otklanjaju tegobe. Ovi lekovi smanjuju otok glasnih žica i sluznice grkljana, te olakšavaju disanje i ublažavaju kašalj. 

Pošto se primenjuje lokalno, inhalacija je deci svakako draža od injekcija, a ono što ih može animirati su i inhalatori različitih oblika i dezena koji mogu da im privuku pažnju tokom lečenja. Koliko često će se dete inhalirati, zavisi od stanja, odnosno njegove kliničke slike, ali je uobičajeno da se barem dva puta dnevno izlaže ovoj proceduri. 

Kada dođe do infekcije i pojave bolova u grlu, dete bi trebalo da se umiri jer plakanje znatno otežava već otežano disanje.

Česta pojava laringitsa kod deteta – šta ako se vraća?

Neka deca imaju sklonost ka laringitisu, tako da nije za čuđenje ukoliko se bolest vraća. U tom slučaju bi trebalo konsultovati dečijeg otorinolaringoologa i pulmologa, ali bez panike –  to samo znači da  dete ima specifičnu reakciju na viruse koji borave u grkljanu, te da reaguje drugačije na one viruse koji kod druge dece neće izazvati laringitis. U tom slučaju, kada se laringitis često vraća, preporučuje se kućna inhalacija, odnosno potrebno je imati inhalator kod kuće koji će u svakom momentu pomoći pri tegobama, uz kontrolu pedijatra. 

Može li se sprečiti laringitis – preventiva

Sprečiti pojavu laringitisa kod dece je veoma teško, ali postoje neke preventivne mere koje mogu pomoći. Uopšteno, to podrazumeva izbegavanje glasnog govorenja, disanje bez naprezanja, a sa prvim znacima promuklosti, trebalo bi prestati sa pričanjem koliko je to moguće i priuštiti detetu odmor. Takođe, treba paziti na ishranu, jer neke od namirnica stvaraju sluz, poput mlečnih proizvoda, mesa, slatkiša i pšenice, koji izazivaju prromuklost, a treba izbegavati i unošenje tečnosti tokom jela jer ima isti efekat. Poželjno je da dete ispira grlo vodom svakog dana. Od prirodnih lekova, korisno je konzumirati limun i med u različitim oblicima, čaj od hrastove kore, sirup od kore divlje trešnje, zatim đumbir, ljutić, očajnicu, ali i kapi ehinacee, zatim čaj od bokvice i jagorčevine koji pomažu i pri upali, ali i kao preventiva.

Foto: City photo created by prostooleh – www.freepik.com

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka