Ako vam desni krvare, možda vam nedostaje vitamina C

Ako vam se često dešava da vam desni krvare, možda ćete morati da povećate unos vitamina C, sugeriše nova studija Univerziteta u Vašingtonu.

Američko stomatološko udruženje tvrdi da bi krvarenje desni moglo biti znak gingivitisa, ranog stadijuma bolesti desni, te da bi bilo dobro da obratite pažnju na unos vitamina C.

Kada primetite da vam krvare desni prvo na šta pomislimo je da smo previše četkali zube i iritirali desni. Umesto da redukujete pranje zuba, pokušajte najpre da otkrijete zbog čega vam desni krvare. Nedostatak vitamina C je samo jedan od razloga„, kaže za US News dr Filip Hjudžel, stomatolog i profesor oralnih zdravstvenih nauka na Stomatološkom fakultetu u Sijetlu.

Za potrebe ove studije istraživači su analizirali rezultate 15 kliničkih ispitivanja iz šest zemalja.

Zaključili su da su krvarenje desni i krvarenja u oku (mrežnjači) povezana sa niskim nivoom vitamina C u krvi, a pojačan dnevni unos ovog vitamina pomogao je da se ta stanja poboljšaju.

Obe vrste krvarenja takođe mogu da budu znakovi mikrovaskularnog krvarenja u mozgu, srcu i bubrezima. S druge strane, ova istraživanja ne potvrđuju da će zaustavljanje krvarenja povećanim unosom vitamina C sprečiti moždani udar ili druge ozbiljnije ishode.

Pojačan unos vitamina C preporučuje se prvenstveno da bi se smanjio rizik od skorbuta, smrtonosne bolesti koju izaziva veoma nizak nivo vitamina C.

Dr Hjudžel savetuje da dovoljan unos vitamina C možemo postići konzumiranjem neprerađenih namirnica poput kelja, paprike ili kivija. Pored hrane koja obiluje ovim vitaminom, postoje i suplementi, a doktor savetuje 100 -200 miligrama dnevno.

 

Foto: cottonbro from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka