Da biste dobili savršena kristalna jaja u vinu evo šta NE treba da uradite

Već smo pisali o tehnici farbanja jaja prirodnim bojama, odnosno bojenju pomoću namirnica i začina koje svako od nas ima u kuhinji. Svi znamo da je jedna od tih prirodnih namirnica crno vino, koje nam daje ljubičastu, plavu ili čak braon boju jaja – u zavisnosti od toga koliko dugo ostavite jaja da odstoje u vinu.

Da biste dobili kristalna jaja u crnom vinu važno je da sledite sledeće korake. Iako mnogi preporučuju upotrebu domaćeg vina, možete da koristite bilo koje crno vino koje imate u kući. Ili, ako nemate nijedno, kupite ono najjeftinije.

Jaja sobne temperature stavite u šerpu i prelijte crnim vinom tako da sva budu potopljena, odnosno da nijedno „ne viri“ iz tečnosti. Ostavite 10 – 15 minuta da odstoje, a zatim uključite ringlu. Kuvajte na laganoj vatri, pa kad provri ostavite još 15 minuta da se krčkaju.

Pročitajte i: Uskršnje igre za celu porodicu

Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite preko noći da odstoje, kako bi se nahvatali kristali. Kada ih budete vadili, važno je da ih ne pipate previše. Uzmite jaje sa dva prsta i jedno po jedno stavljajte na karton za jaja da se osuše. Jaja ni slučajno ne premazujte uljem jer ćete tako obrisati i kristalčiće.

Postupak možete ponoviti i koristeći belo vino, za svetložuta jaja sa kristalima.

 

Foto: Alena Koval from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka