Savet dermatologa: Ovako se pravilno nanosi krema za sunčanje

Nanošenje kreme za sunčanje ne bi trebalo da bude komplikovan posao, zar ne? Nanesete kremu na kožu, razmažete je i gotovo. Ispostavilo se da, prema rečima dermatologa, postoji način na koji se krema za sunčanje pravilno aplicira na kožu.

Krema za sunčanje nije toliko delotvorna ako je ne nanosite po pravilima. S druge strane, ako znate kako da aplicirate ovaj neizostavan letnji proizvod, štitite kožu od sunčevih štetnih UV zraka, smanjujete rizik od opekotina, raka kože i preuranjenih znakova starenja.

Dermatološkinja Kler Čang tvrdi da je krema za sunčanje najvažniji korak u redovnoj rutini nege kože.

Najbolja krema za sunčanje je ona koju ćete redovno koristiti. Nijedna količina SPF ne može filtrirati 100 odsto UV zraka, ali preporučuje se minimalno SPF 30, a idealno je SPF od 50 ili više, pogotovo ako provodite mnogo vremena na otvorenom„, kaže dr Čang za portal Prevention.

UVA zraci su prvenstveno odgovorni za tamnjenje i prerano starenje kože, dok UVB zraci mogu da uzrokuju opekotine. Međutim, izloženost UVA i UVB može dovesti do raka kože, pa je ključno odabrati kremu za sunčanje s širokim spektrom koja štiti od jednog i od drugog. UV zaštita je svima neophodna, uključujući i tamnopute osobe.

Vodootporne kreme za sunčanje preporučuju se onima koji se previše znoje. „Nakon ​​40 minuta u vodi treba ponovno naneti kremu. Vodootporna krema za sunčanje ostaje na koži i nakon ​​80 minuta u vodi, ali posle toga je treba ponovno naneti„, objašnjava dermatološkinja.

Kako pravilno i učinkovito nanijeti kremu za sunčanje

1. Započnite debelim slojem. To znači da vam je za prekrivanje celog tela potrebna puna čaša kreme za sunčanje, odnosno pola kašičice za lice i vrat.

2. Krema za sunčanje trebalo bi da bude poslednji korak u jutarnjoj rutini nege kože pre nego što se našminkate. To znači da bi trebalo da je stavite odmah nakon što nanesete serum i hidratantnu kremu.

Možete koristiti i hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom, ali svakako morate naneti osnovni sloj kreme za sunčanje, čak i ako vaša šminka ima zaštitni faktor. Većina šminke sadrži samo SPF 15 ili manji, što nije dovoljno za potpunu zaštitu.

3. Ravnomerno je rasporedite. Ako stavljate kremu u ruke pre nego što je nanesete na lice, velika je verovatnoća da će se određena količina kreme izgubiti. Da biste to izbegli na ruke stavite veću količinu kreme od one koja vam je potrebna a potom je ravnomerno rasporedite.

4. Pokrijte često zaboravljena područja. Jedna od žarišnih tačaka za pojavu karcinoma kože je linija rasta kose i teme. To je zato što većina ljudi ne želi da stavlja zaštitnu kremu u kosu, ali postoje lagani, nemasni sprejevi namenjeni tim područjima. Uz to, obavezno zaštitite ruke, vrhove stopala, uši i usne.

5. Pustite da kože upije kremu pre nego što izađete na sunce. To se posebno odnosi na hemijske kreme za sunčanje kojima treba vremena da se upiju pre nego što postanu potpuno delotvorne. Sačekajte bar 15 do 30 minuta pre nego što izađete napolje.

6. Nanosite kremu tokom celog dana. Kreme za sunčanje vremenom gube svoju učinkovitost zato bi trebalo ponovo da je nanosite na svakih dva sata, ili čak 90 minuta.

7. Sklonite se u hlad kad god ste u mogućnosti. Čak i ako nosite SPF kremu i redovno je ponovno nanosite, to vas neće 100 odsto zaštititi od štetnih UV zraka. Zato dermatolozi predlažu da nosite odeću koja štiti od sunca, kape ili šešire, te da budete u hladu tokom najjačeg sunca.

 

Foto: RF._.studio from Pexels

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka