Krema za samopotamnjivanje – Da li vredi pokušati?

Preplanuli ten je san svakog od nas i van letnje sezone, a postoji nekoliko načina da ga postignete i sami kod kuće. Solarijum je odavno prevaziđen, u nekim evropskim zemljama čak i zabranjen usled negativnih posledica po kožu i opšte zdravlje, ali tu su kreme za samopotamnjivanje, kojima, čini se, ne verujemo dovoljno. Ipak, ove kreme mogu biti pravi izbor za vas ako pravilno pripremite kožu i držite se propisanih uputstava, uglavnom ne koštaju mnogo i što je najvažnije – nema štetnih posledica po zdravlje kože. Donosimo činjenice o kremama za sampotamnjivanje koje vam mogu pomoći u odluci i izboru. 

 Šta treba da znate pre upotrebe preparata za samopotamnjivanje?

Najpre, pre korišćenja kreme za samopotamnjivanje, treba dobro da procenite vašu kožu i ten, te da ne postavljate nerealna očekivanja u vezi sa nijansom koju možete postići, kako ne biste postigli kontraefekat. Krema sigurno ne može da vam priušti ten identičan onom nakon deset dana letovanja, ali može umnogome pomoći da vaša koža deluje preplanulo, blistavo i da otvorena odeća na vama izgleda bolje. Boja tena postiže se postepeno, tako da ako imate svetao ten, treba odabrati kremu za nijansu tamniju od vaše boje kože. 

Ako je vaš ten nešto tamnije, maslinaste boje, možete se odlučiti za dve nijanse tamniju kremu. Još jedna važna stvar jeste priprema kože za ovu vrstu proizvoda – treba ukloniti što je moguće više nečistoća i nepravilnosti, a to ćete postići detaljnim pilingom. U suprotnom, krema će se prosto nagomilati na suvim i sličnim delovima kože i stvoriti tamne mrlje. 

Takođe, ako imate izrazito osetljivu kožu, sklonu dermatitisu, ekcemu, alergijama i crvenilu, bilo bi najbolje da se najpre posavetujete sa dermatologom ili kozmetičarem u vezi sa korišćenjem ovog proizvoda. 

 Šta u stvari radi krema za samopotamnjivanje i kako deluje?

Krema za samopotamnjivanje deluje postepeno i pravi efekat ćete videti tek nekoliko sati nakon nanošenja. Potrebno je neko vreme da se krema apsorbuje i da da potpun efekat, tako da nemojte biti razočarani ukoliko efekti nisu vidljivi odmah nakon primene. A, u čemu je zapravo tajna? 

Krema za samopotamnjivanje deluje na vašu kožu zahvaljujući dihidroksiacetonu, koji je njen glavni sastojak i u koji u dodiru sa kiselinama iz naše kože čini da ona potamni. Dakle, radi se o hemijskoj reakciji koja se odražava na površini kože. Ipak, i ovde treba biti oprezan jer, kao i svaki drugi proizvod, krema, serum, piling i slično – i krema za samopotamnjivanje dospeva u naš krvotok, tako da obratite pažnju na deklaraciju, odnosno sastav kreme i gledajte da kupite onu sa najmanje hemikalija

Činjenica je da krema za samopotamnjivanje deluje samo u površinskom delu kože, te da je zato i najmanje opasna od svih metoda potamnjivanja kože.

 

 Kako se koristi krema za samopotamnjivanje?

Кrema za samopotamnjivanje nanosi se lako, slično onome kada nanosite mleko za telo i to je jedna od velikih prednosti ovog proizvoda, jer za kratko vreme, u kućnim uslovima, možete postići vidljive rezultate. Pripadnice lepšeg pola najčešće se odlučuju za ovaj proizvod neposredno pre nekog događaja, gde odeća zahteva otkrivanje nekih delova tela, ali treba biti pažljiv s procenom. Najbolje je da prvo isprobate proizvod na jednom delu tela koji je inače prekriven odećom i da vidite kakva je reakcija vaše kože na proizvod i koju nijansu ćete otrpilike dobiti. Takođe, ova proba je pametan potez ako se ispostavi da proizvod izaziva alergijske reakcije. Imajte na umu da se krema za samopotamnjivanje ne skida tako lako i da zahteva dosta napora da se prevremeno skine. Najbolje ju je naneti uveče, da bi delovala preko noći. 

 Kako se pravilno nanosi krema za samopotamnjivanje?

Dan pre nanošenja kreme, treba da uradite temeljni piling kože celog tela, odnosno delova tela na koje ćete naneti kremu. Za to će vam poslužiti bilo koji piling, a možete ga napraviti i sami kod kuće, a mala pomoć pri ovoj proceduri može biti i klasičan sunđer za tuširanje kojim ćete dodatno očistiti mrtve ćelije s kože. 

Neposredno pre nanošenja kreme za samopotamnjivanje, ne treba da nanosite nikakve kreme, losione, parfem, dezodorans, jer može doći do stvaranja fleka usled hemijskih reakcija između različitih proizvoda. Krema ne treba da dođe u dodir sa nosnom i usnom šupljinom.

Tokom mazanja, možete koristiti rukavice kako vam šake ne bi bile flekave nakon tretmana, a njih ćete onda poslednje namazati tankim slojem kreme. 

Nakon što ste obavili ovaj tretman, u narednim danima je potrebno da izrazitije hidrirate kožu, te i ako nemate naviku da mažete mleko za telo posle kupanja, u ovom slučaju je to preporučljivo za održavanje hidriranosti kože, a samim tim i dugotrajniju boju.

Da bi efekat bio potpun, izbegavajte znojenje u narednih nekoliko sati i nosite laganu odeću koja se ne lepi za telo. 

 Koliko traje efekat kreme za samopotamnjivanje?

Efekat kreme za samopotamnjivanje smo već objasnili, odnosno princip po kom se stvara tamnija boja kože, a to će pomoći i da shvatimo dugotrajnost boje na koži. Kao što ste rekacijom između dihidroksiacetona i aminokiselina u površinskom sloju kože dobili preplanuli ten, tako će on usled određenih reakcija i početi da bledi. Koža se prirodno regeneriše vrlo brzo, tako da će efekat biti najpotpuniji 3 do 10 dana nakon nanošenja, a onda polako počinjete da gubite dobijenu boju. Zato se preporučuje da se krema iznova nanosi nakon određenog perioda kako bi se boja duže zadržala.

 Da li je krema za samopotamnjivanje štetna po zdravlje?

Krema za samopotamnjivanje nije štetna po zdravlje, naročito uzimajući u obzir da su sada na tržištu dostupni brojni proizvodi različitih kozmetičkih kuća koji povoljno deluju na  kožu, te imaju i druge benefite osim preplanulog tena. 

Ne bi se moglo reći ni da je krema za samopotamnjivanje proizvod koji izrazito neguje kožu, niti je tome namenjen, ali svakako da nije štetan i da neće ostaviti nikakve trajne posledice na vaš ten bez obzira da li ste zadovoljni rezultatom ili ne. 

 Krema za samopotamnjivanje za trudnice. Da li je to u redu?

Krema za samopotamnjivanje je sasvim bezbedna i za trudnice, jer deluje samo na površinu kože, a kao što smo već napomenuli, ako obratite pažnju na sastav kreme, nema nikakvih bojazni od štetnosti za trudnice. Najpre se svakako možete posavetovati sa vašim lekarom. I ovde se pre nanošenja na celo telo uradi mali test kreme za samopotamnjivanje na jednom delu kože, jer koža u drugom stanju prolazi kroz razne promene, menja se hormonski status i slično, tako da sve i da ste koristili kremu za samopotamnjivanje nekog proizvođača pre trudnoće, proverite da li će doći do nekih promena.

Krema za samopotamnjivanje i solarijum. Da li se sme kombinovati?

Iako nema preciznih objašnjenja niti zabrana na ovu temu, kombinovati kreme za samopotamnjivanje i odlazak u solarijum naprosto nije potrebno. Poznato je da, ako ste se već odlučili za odlazak u solarijum, treba da izbegavate kreme, sprejeve, parfeme, dezodoranse i slično neposredno pred sunčanje, pa je slična situacija i sa kombinovanjem krema za sampotamnjivanje i sunčanjem u solarijumu. U slučaju da krema nije ravnomerno naneta na svaki deo tela, zračenje solarijuma može dodatno istaći fleke. Optimalno rešenje bi onda bilo da, ako je solarijum vaš izbor, uradite piling tela i skinete boju.

 Fleke od kreme za samopotamnjivanje

Fleke od krema za samopotamnjivanje su sasvim uobičajena pojava kada je ovaj proizvod u pitanju, a javljaju se kao posledica grube kože – na kolenima, laktovima i slično, tako da se ovim delovima treba posebno posvetiti tokom pilinga, zatim mogu biti posledica neravnomernog nanošenja kreme ili alergijskih reakcija. Ako želite da uklonite boju, ponovite piling mlakom vodom, onoliko puta koliko je potrebno da boja izbledi. A, ako ste odlučili da fleke učinite manje vidljivim, onda sačekajte da prvobitno naneta krema bude skroz upijena i na problematični deo kože nanesite još jedan, manji sloj kreme.

 Najpopularnije kreme za samopotamnjivanje

Na tržištu su dostupne brojne kreme za samopotamnjivanje, tako da je teško odlučiti se, a žene mahom biraju onog proizvođača čije proizvode već koriste ili su dobile preporuku. Ovo su neke od najpopularnijih:

Ziaja – ovo je možda i najtraženija krema za samopotamnjivanje, koju odlikuju efikasnost i povoljna cena. Krema je obogaćena provitaminom B5, ekstraktima ćilibara i oraha, tako da hidrira kožu i ima dvostruki efekat. Lako se nanosi jer je hidratantna, a prijatnog je mirisa što je veliki plus, s obzirom na to da kreme za samopotamnjivanje najčešće ne mirišu primamljivo. 

LOREAL – i ovo je jedan od proizvoda za samopotamnjivanje koji je zadobio poverenje kod pripradnica lepšeg pola, ali je nešto skuplji od prethodnog. Nanosi se lako, nije toliko prijatnog mirisa, ali mu je efekat veoma brz i vidljiviji nego kod ostalih krema za samopotamnjivanje. Možete je pronaći u nekoliko različitih nijansi, a takođe sadrži korisne sastojke koji hidriraju kožu.

Dove – krema za samopotamnjivanje čuvene kozmetičke kuće opravdala je status koji Dove ima na tržištu, a velika prednost je i relativno povoljna cena zbog koje se mnoge pripadnice lepšeg pola odlučuju baš za ovu kremu. Miris kreme je prijatan, ali se vremenom razvija u nešto jači, kao i obično, što može da zasmeta. Dove krema za samopotamnjivanje je takođe obogaćena formulama za negu kože, odnosno hidrataciju, tako da nema bojazni od njenog isušivanja. 

Revuelle – specifičnost ove kreme jeste u zaštitnom faktoru (SPF 15), što je velika prednost ako ste se odlučili za ovaj tretman neposredno pre letovanja. Možete je koristiti i za lice. Takođe, krema je obogaćena hijaluronskom kiselinom, što garantuje hidrataciju kože i produžava efekat boje na koži. Ovo je jedan od proizvođača koji se odlikuje više nego zadovoljavajućim kvalitetom i relativno niskim cenama.

 Cene krema za samopotamnjivanje

Kreme za samopotamnjivanje možete naći u svim drogerijama, a raspon cena je negde od 400 do 2000 dinara, u zavisnosti od proizvođača (na primer, Sephora, Vichy, Collistar takođe poseduju liniju krema za sampotamnjivanje koje su nešto skuplje, kao i ostali prozvodi ovih kuća).

Foto: Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka