Kratke frizure za starije dame – Predlozi 2022

Nepisano je pravilo da starije dame nemaju dugu kosu – naravno, dužina kose je, kao i sve drugo, stvar izbora, ali ovde se radi o praktičnim razlozima. I kosa stari, tako da menja oblik i teksturu, pa ju je lakše održavati kada nije dugačka. Naročito nakon ulaska u menopauzu, žene primećuju promene na kosi – dlaka postaje tanja, kosa ređa i sklonija oštećenju. Postoji bezbroj načina da frizura podmladi lice, tako da kraća kosa ne znači da ne možete pustiti mašti na volju i isprobati onu koja vam se najviše sviđa.

 

 Zašto su kratke frizure praktične?

Kratke frizure su dugo godina unazad u trendu, a njihova velika prednost je u tome što uglavnom ne zahtevaju suviše vremena za održavanje, deluju mnogo zdravije i uglavnom bolje ističu crte lica od dugačke kose, zbog čega dame sa kraćom kosom deluju podmlađeno. 

 Kratke frizure za tanku kosu

 

Ukoliko imate tanku kosu, a mnogim damama se kosa tanji i proređuje s godinama, postoji veliki broj kraćih frizura koje će učiniti da kosa izgleda gušće i zdravije. Neka od rešenja su duži bob, koji može biti obogaćen stepenima ili šiškama (što naizgled daje gustinu kosi), ravni bob do ramena (koji će učiniti da vam krajevi izgledaju „deblje”, a kosa potpuno zdrava i gusta), klasični bob sa šiškama, asimetrični bob koji će vašem licu dati poseban oblik, piksi frizure sa svim svojim varijacijama, koje su rezervisane za „hrabrije” dame jer zahtevaju da skroz skratite kosu.

 Kratke frizure za gustu kosu

Gusta kosa je san svake žene, ali je istovremeno i prilično komplikovana za održavanje. Ovaj tip kose važi za jedan od najkomplikovanijih za oblikovanje i stilizovanje. Kratke frizure za gustu kosu mogu biti spas, a kvalitet kose će u ovom slučaju doprineti da u svakom trenutku deluju negovano. Bob je i ovde neprikosnoven, naročito kada je reč o asimetričnom tipu ove frizure, jer kraća strana vizuelno odaje utisak manjeg volumena. Kratak bob do brade je takođe dobro rešenje, jer će naprosto ukrotiti kosu time što su krajevi stanjeni, ali to ne oduzima volumen ostatku kose. Ukoliko ste bile neodlučne, piksi je sada pravo rešenje za gustu kosu jer dopušta mnogo varijanti, a spasiće vas napornog stilizovanja – sa jedne ili obe strane, kosa može biti skraćena mašinicom, dok duži deo kose može imati različite oblike i biti stanjen po želji, što odaje utisak „poslušnije” kose.

 

 Kratke stepenaste frizure

Stepenaste frizure, nasuprot ustaljenom mišljenju, mnogo se češće primenjuju kod kraće kose, a stepenovanje doprinosi modernijem izgledu kraće kose, odnosno vaša kosa, iako skraćena, sa ovakvim stilizovanjem neće delovati „dosadno”. Morate biti spremne na to da ovaj tip frizure zahteva da skratite kosu iznad brade i da je ne možete vezati gumicom. Rezultat je praktična frizura koja ne zahteva mnogo vremena za oblikovanje, a i ako to ne uradite – delovaće sređeno. Stepenasta frizura može varirati od blagih do jakih stepenova i može biti simetrična ili asimetrična. Stepenasti bob, stepenasti lob (duži bob) ili kratka stepenasta frizura koju je ispromovisala Hali Beri – neki su od predloga koji odgovaraju skoro svakom obliku lica.


      

 Kratke frizure za okruglo lice

Okruglo lice je veoma zahvalno za kratke firzure, a kako ovaj oblik lica sam po sebi deluje mladalački, na vama je da samo odaberete frizuru koja će ga dodatno istaći. Znaci starenja su na okruglom licu manje vidljivi jer obrazi sadrže više masnoća (kao i brada), pa su bore mnogo blaže, odnosno ne dolaze do izražaja. Kada je reč o kratkim frizurama za okruglo lice, tajna je u tome da izbegavate potpuno simetrične frizure uglastog oblika, te da se odlučite za asimetrične varijante boba ili loba, kao i da skratite šiške, i to na dužinu ispod čela, kako bi suzile lice. Savetujemo i da razdeljak uvek bude sa strane, kako bi okruglo lice dobilo drugačiji okvir.

 Foto: Unsplash   

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka