Probudite kosu iz zimskog sna

Ako imate osjećaj da vam je kosa u poslednje vreme beživotna, niste jedini. Naime, kosa posle zime često gubi na volumenu i sjaju, bez obzira na to koliko ste je negovali.

Zašto imamo suvu, beživotnu kosu? Vaše koža i kosa se menjaju u skladu sa životnom sredinom. Budući da su izložene spoljnim uticajima, dolaze u kontakt sa kojekakvim stresorima koji utiču na njihovo zdravlje i izgled.

I zato ne treba da vas čudi što morate da prilagodite svoju beauty rutinu u skladu sa godišnjim dobima, kako biste pomogli telu da odgovori na spoljne faktore.

Kada je napolju vazduh hladan i suv, kosa je lomljiva i sklona oštećenjima. A onda, kada se sklonimo u zatvoreni prostor, grejni sistemi takođe mogu da utiču na dehidrataciju kose.

Zimi je kosa izložena toplini radijatora, automobila, te suvom i hladnom svežem vazduhu. Takav kvalitet vazduha može da uzrokuje ekstremnu suvoću i statičnost kose, u zavisnosti od njene tekstur„, kaže za MGB stilista Leonardo Maneti. Na sve to, verovatno pojačavate i temperaturu vode prilikom tuširanja, što kosu dodatno čini beživotnom.

Postoji još nekoliko razloga zbog kojih vaša kosa može biti beživotna. Na primer, nošenje zimskih ili taloženje šampona za suvo pranje kose na temenu, te preterano korišćenje proizvoda za oblikovanje kose, naročito onih koji se ne ispiraju.

Pa, kako obnoviti kosu? Da se ne lažemo, trebaće vam neko vreme da probudite kosu iz zimskog sna. Žene sa kovrdžama moraju da se usredsrede na hidrataciju, dok će onima s ravnom kosom trebati doza prirodnog šampona.

Evo nekoliko saveta kako svoju kosu da pripremite za proleće:

Suve, lomljive kovrdže

Odlučite se za obnavljajući intenzivni tretman, jednom ili dva puta nedeljno dok ne počnete da primećujete rezultate. Na kosu stavite masku preko noći i zamotajte je kapom za tuširanje. Pustite da kosa upije hranljive sastojke preko noći, a zatim isperite ujutro. Možete isprobati i tretman vrućim uljem.

Ravna, beživotna kosa

Ako vaša beživotnost proizlazi iz nakupljanja proizvoda za kosu posegnite za prirodnim bistrim šamponom kako biste svoju kosu vratili u život.

Oštećeni krajevi

Ispucali krajevi apsolutno mogu biti uzrok beživotne kose, stoga je savet vrlo jednostavan – vreme je za šišanje! Odsecite krajeve i vratite frizuri oblik i svežinu.

Ukoliko vašoj kosi možda očajnički trebaju neke hranljive stvari, u tom slučaju postoji nekoliko prirodnih sastojaka poput aloa vere, avokada ili arganovog ulja.

 

Foto: Tim Mossholder on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka