Kondilomi: Mnogo je pitanja, a evo i odgovora na sve nedoumice

Credit: Dainis Graveris, Sexual Alpha

Kondilomi su polne bradavice koje se ispoljavaju kao posledica hpv-a (humanog papiloma virusa), koji predstavlja polno prenosivu bolest i epidemiju novog doba. Ovo je jedno od najčešćih ginekoloških, odnosno uroloških problema, s kojim se susreće veliki broj seksualno aktivnih osoba, prema nekim istraživanjima, njih preko 80 odsto.

Iako ne mora biti veliki razlog za brigu, važno je napomenuti da se hpv, nakon inicijalnog inficiranja, ne može trajno ukloniti iz organizma, te zahteva redovnu kontrolu jer predstavlja jedan od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, a kod muškaraca takođe, doduše mnogo ređe, može izazvati brojne probleme.

Kako prepoznati kondilome?

Ukoliko ste u genitalnom području primetili kožne promene, promenu boje kože malog obima, bradavice koje variraju od braon, ružičaste do bele boje, sasvim izvesno je da se radi o kondilomima. Jedan od glavnih problema kod ovog oboljenja jeste i to što mogu biti – neprimetni. Odnosno, polne bradavice i promene na koži ne moraju da se ispolje, ali osoba može biti zaražena hpv virusom, te biti prenosnik virusa. Slučaj da se kondilomi ne ispolje češći je kod muškaraca.

Šta su kondilomi?

Humani papiloma virus je najčešće seksualno prenosivo oboljenje do kog dolazi usled izbegavanja zaštite, neredovnih pregleda, ali i zbog nepopularnosti vakcine protiv hpv-a, koja se u mnogim evropskim zemljama koristi za osobe oba pola i to već u uzrastu od 12 godina.

Hpv broji preko 130 tipova, od kojih se većina u vidu kondiloma ispoljava na površini tela i relativno lako se leči. Kondilomi se pojavljuju kao  bradavice na vulvi, u vagini, na grliću i oko anusa, a kod muškaraca na penisu i oko njega. Utešna činjenica jeste da tipovi virusa koji se ispoljavaju kao kondilomi, najčešće nisu opasni, ali postoji nekoliko tipova (najčešće se radi o tipu 16, 18, 31 i 33) koji su visokorizični jer su odgovorni za promene u DNK ćelija, odnosno mogu izazvati karcinom. Kako virus završava svoj životni ciklus na površini kože, odnosno sluzokože, njegovo prisustvo se ne može dijagnostifikovati analizom krvi.

Uzrok nastanka kondiloma

Kondilomi se uglavnom javljaju kada opadne imuni sistem, uzročnici su široko rasprostranjeni u našoj okolini.

Da li su kondilomi opasni?

Ukoliko se otkriju na vreme i pravovremeno tretiraju, kondilomi nisu opasni. Medicina pruža razne efikasne načine da se oni uklone, no kako bi se organizam na duže staze odbranio od hpv virusa, potrebno je jačati imunitet, inače je vrlo moguće da će se kondilomi vraćati. 

Simptomi kondiloma

Simptomi kondiloma se ispoljavaju kao male izrasline ili plikovi (ili jedan plik), nekada i kao fleke na koži (ravni kondilomi), najčešće nešto tamniji od boje kože. Problem je što simptomi mogu biti i nevidljivi, odnosno virus može da se ne ispolji dug vremenski period od samog nastanka oboljenja.

Može proći nekoliko meseci, ali i godina nakon kontakta sa zaraženom osobom, a da se virus ne ispolji. Pojaviće se u momentu kada je organizam slab i kada je imunitet u padu, kada je organizam napadnut nekom drugom bolešću, opterećen manjkom sna i slično.

Da li kondilomi svrbe?

Svrab u genitalnom predelu, kao i peckanje, mogu biti jedan od simptoma kondiloma, a najčešće kod muškaraca. Ovaj simptom govori da je koža iritirana, ali je neophodno da se izbegne češanje jer može doći do prenošenja bradavica i na okolnu površinu i do povećane aktivnosti virusa uzročnika. U drugim slučajevima, kondilomi ne izazivaju nikakvu neprijatnost tog tipa, pa se uočavaju golim okom ili dodirom.

Kako nastaju kondilomi?

Kondilomi nastaju tako što virus prodire na mesto oštećene kože i sluzokože, jer na njoj tokom seksualnog odnosa nastaje veliki broj oštećenja u koje virus lako dospeva. Kod žena je to uglavnom područje velikih i malih usmina, vaginalni ulaz, predeo oko klitorisa i grlić materice.  To su mesta primarne infekcije, odnosno mesta na kojima infekcija postaje vidljiva u vidu kondiloma.

Kako izgledaju kondilomi?

Oblik i izgled kondiloma se u manjoj meri razlikuju kod muškaraca i žena. Ženski kondilomi se ne ispoljavaju uvek kao bradavice, već površina može biti ravna, ispupčena, sa teksturom sličnom karfiolu, uglavnom bele ili crvenkaste boje. Kod muškaraca se radi najčešće o malim zaravnjenim izraštajima na genitalnoj regiji, slične su boje kao i kod žena, a  takođe mogu se javiti  i kao smeđe, hrapave ploče u perianalnoj regiji.

Kako se prenose kondilomi?

Kondilomi se skoro uvek prenose seksualnim putem, a iako postoji mogućnost infekcije pri dodiru sa zaraženim peškirom, posteljinom i slično, to su mnogo ređi slučajevi. Takođe, kondilomi se dobijaju putem regularnog, ali i analnog i oralnog seksa, tako da se izrasline mogu pojaviti i u ovim regijama.

Vrste kondiloma

Šiljasti kondilomi

Najrasprostranjeniji tip kondiloma, koji se javlja unutar malih i velikih usana.

Ravni kondilomi

Tip kondiloma koji se manifestuje samo kao promena boje tkiva, bez ikakvih izraslina.

Unutrašnji kondilomi

Registruju se kolposkopskim pregledom uglavnom, koji utvrđuje da li su rašireni i unutar vagine ili analnog otvora.

Kondilomi u ustima

U praksi retka pojava, a nastaju kao posledica oralnog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom.

Kondilomi kod žena

Kondilomi kod žena imaju mnogo povoljnije uslove za razvoj usled anatomskih i fizioloških karakteristika, nego što je to slučaj kod muškaraca. Osobenosti ženskih kondiloma jesu da se javljaju pojedinačno ili u grupicama, najčešće na spoljnim genitalijama, kod ulaza u vaginu, vaginalnoj sluzokoži, vaginalnom delu grlića, anusu i međici. Karakteristično je i da površine kondiloma ne moraju biti u vidu bradavica, nego ravnih ili ispupčenih površina sa teksturom sličnom karfiolu, uglavnom bele ili crvenkaste boje.

Kondilomi u trudnoći

Kondilomi u trudnoći imaju naročit potencijal za razvoj jer je imuni sistem oslabljen, a trudnica podložna virusima i infekcijama. Zato se u trudnoći kondilomi često šire i uvećavaju, ali to ne znači da kondilomi u većoj meri utiču na rizik od pobačaja, prevremeni porođaj ili neku komplikaciju, niti znači da će, ako su kondilomi bili prisutni pre trudnoće, sada opet da se pojave.

Može se desiti da polne bradavice prokrvare ili da zbog prekomernog rasta utiču na mokrenje ili blokiraju porođajni kanal kada se pristupa porođaju carskim rezom. Lečenje kondiloma u trudnoći nikako ne treba zaobići niti odlagati, radiotalasna intervencija je, na primer, efikasna i potpuno bezbedna tokom trudnoće, tako da, iako se često iz straha odustaje od bilo kakvih intervencija tog tipa, to ne sme biti slučaj sa lečenjem kondiloma.

Uticaj kondiloma u trudnoći na bebu

Ako i dođe do prenošenja virusa na bebu, ona uglavnom neće imati posledica. Do toga može doći u slučaju vaginalnog porođaja, a beba u jako retkim slučajevima infekcije može imati bradavice u grlu.

Kondilomi kod muškaraca

Muškarci su najčešći prenosioci kondiloma, za koje je osobeno da se često ne ispoljavaju, jer za razliku od ženskih anatomskih i fizioloških osobina, kod muškaraca ovi uslovi nisu toliko povoljni za razvoj polnih bradavica. Osnovne karatkeristike muških kondiloma su zaravnjen izgled izraštaja u genitalnoj regiji ili izgled smeđe, hrapave ploče u perianalnoj regiji, a kao i kod žena mogu biti nalik karfiolu bele ili ružičaste boje. Jedan od čestih simptoma kod muškaraca javlja se u vidu osipa.

Lečenje kondiloma

Lečenje kondiloma je najčešće dugotrajan proces, jer se radi o upornom virusu koji se aktivira svaki put kada je telo pod određenom vrstom stresa. Lečenje može biti kratko i bezazleno, ali i zahtevati hiruršku intervenciju. Jako je važno, nakon bilo kakve intervencije, voditi računa o opštem stanju organizma, te ga jačati na svaki mogući način jer se jedino tako dugoročno može odbraniti od hpv-a. Svaka terapija će pomoći uklanjanju kondiloma, ali ne i samog virusa.

Uklanjanje kondiloma

Metode uklanjanja su brojne, od destruktivnih termičko-kaustičnih tehnika koje u znatnoj meri oštećuju tkivo, do modernijih, radiotalasnih intervencija koje su potpuno bezbedne. Ukoliko se kondilomi nalaze na površini i nisu veće od zrna graška, mogu se ukloniti krioterapijom, odnosno – zamrzavanjem bradavica tečnim azotom.

Sledeća metoda je rastvor tečnosti podomina, koji se stavlja na bradavicu, kao i drugi rastvori poput trihlosirćetne kiseline koji se koriste protiv unutrašnjih kondiloma. Ukoliko dođe do velikih promena na koži, neophodno je hirurško uklanjanje, što znači da se bradavice odstranjuju skalpelom. Ova metoda se uglavnom primenjuje u slučaju prekomerne raširenosti i uvećanih kondiloma.

Što se tiče lečenja samog uzročnika, odnosno virusa, novija istraživanja idu u smeru vakcine protiv hpv-a i lokalnog korišćenja interferona. U kućnim uslovima je moguća terapija lokalnim antimitotskim i  antivirusnim lekovima i imunomodulatorima koji jačaju imunitet.

Vaporizacija kondiloma

Predstavlja isparavanje ćelija zaraženih hpv-om, beskrvnu metodu uklanjanja i obavlja se pod lokalnom anestezijom. Ova metoda ima nizak procenat recidiva, a oporavak je bez posledica, odnosno ne izaziva oštećenja niti skraćenja cervikalnog kanala.

Skidanje kondiloma laserom

Laserska hirurgija uspešno uklanja kondilome, a primenjuje se kada oni pokrivaju veću površinu ili tokom trudnoće. Primenjuje se i kod žena i kod mušakaraca, a nakon tretmana je potrebna kontrola. Ukoliko se utvrdi da su kondilomi u nekoj meri i dalje prisutni, moguće je ponoviti postupak.

Radiotalasno uklanjanje kondiloma

Podrazumeva korišćenje talasa niske temperature, što znači da tkivo neće biti sprženo kao što je slučaj kod elektrohirurgije, jer ovi talasi manje prodiru u okolno tkivo. Samim tim, ova metoda je preciznija i oporavak je brži. Radiotalasno uklanjanje je ubedljivo najbezbednije po okolna, zdrava tkiva, u poređenju sa svim ostalim načinima uklanjanja.

Oporavak posle skidanja kondiloma

Oporavak nakon skidanja kondiloma zavisi od primenjene metode, a ukoliko se radi o prethodno pomenutim medicinskim zahvatima, oporavak je kratak i vrlo brzo se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Tretiranu površinu potrebno je tokom nekoliko dana negovati antiseptičkim rastvorima u spreju koji bi sprečili eventualnu infekciju, a preporuka je da se neposredno nakon tretmana miruje i poželjno je ne nositi veš nekoliko sati. Nakon hirurške metode, oporavak je nešto komplikovaniji i duži, te se normalnim aktivnostima pacijenti vraćaju tek nakon tri dana, a potpuni oporavak može potrajati i do mesec dana.

Odnosi nakon uklanjanja kondiloma

Nakon uklanjanja kondiloma preporučuje se korišćenje zaštite, a tokom terapije seksualne odnose bi trebalo izbegavati u potpunosti. Kondom ne pruža apsolutnu zaštitu jer ne pokriva sve regije koje mogu biti zaražene, ali u svakom slučaju je dobra prevencija.

Kreme za kondilome

Jedan od načina uklanjanja kondiloma su kreme koje sadrže imikvimod, a nanose se na područje zahvaćeno bradavicama i primenjuju se do njihovog iščezavanja. Interferon-alfa i 5-fluorouracil se mogu dobiti u vidu kreme, odnosno masti ili u injekcionoj formi. Takođe, i keratolitici se koriste za ovu svrhu, a deluju tako što nagrizaju kožu i isušuju bradavice, ali zahtevaju stručno nanošenje, te se ne možete sami kod kuće lečiti njihovom primenom.

Prirodno lečenje kondiloma

Najpoznatije metode prirodnog lečenja kondiloma se uglavnom odnose na brojne prirodne meleme koji imaju keratolitičko dejstvo na bradavice. Ricinusovo ulje se preporučuje zbog kiselina u svom sastavu koje mogu eliminisati bradavice, a takođe ima i hidrirajuću ulogu i uklanja toksine. Sledeći na spisku efikasnih prirodnih metoda je maslačak koji povoljno utiče na imunitet i regeneraciju oštećene kože.

Smola iz listova maslačka, ukoliko se lokalizuje i stavi na bradavice, može doprineti njihovom uklanjanju. Za ovu namenu pogodan je i krompir čija se primena preporučuje u početnom stanju lečenja. Ukoliko stavite polovinu krompira na ugroženu regiju i ostavite dovoljno dugo da ona pokupi lekovite sokove, kroz nekoliko nedelja se mogu primetiti pozitivne promene.

Kao i obično, i ovde se preporučuje korišćenje sode bikarbone koja deluje kao antiseptik i protivupalno, tako da sprečava dalje širenje kondiloma. Prirodno lečenje kondiloma očekivano nema istu efikasnost kao medicinske metode, te zahteva duži vremenski period lečenja, ali u svakom slučaju mogu doprineti boljem opštem stanju organizma i ne mogu naškoditi.

Čuvarkuća za kondilome

Čuvarkuća važi za provereni prirodni lek za uklanjanje bradavica, a koristi se otprilike 15 dana, nakon čega bi trebalo da su bradavice nestale. Recept koji se često preporučuje je supena kašika soka od čuvarkuće koja se pomeša sa čašom vode i oko 200 grama svinjske masti, zatim greje na šporetu dok se ne ujednači i sipa u čistu teglu. Bradavice je potrebno mazati nekoliko puta dnevno.

Ulje čajevca za kondilome

Ulje čajevca se preporučuje kao antiseptik i ima antivirusno dejstvo, smanjuje otok i svrab, te leči različite rane, bez ostavljanja ožiljaka. Neophodno je razblažiti ulje čajevca manjom količinom vode jer može izazvati iritaciju, a poželjno je kombinovati ga sa još nekim prirodnim uljima kao što su bademovo ili kokosovo. Uljem treba natopiti vatu ili tufer i staviti na mesto pokriveno bradavicama, pričvrstiti flasterom, pa ostaviti da deluje preko noći, a ujutru isprati toplom vodom. Postupak ponavljati svakodnevno dve nedelje.

 

Foto: Dainis Graveris on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka