7 jasnih znakove da ne pijete dovoljno vode

Voda je ključni sastojak koji pomaže u izgradnji naših ćelija. Prema tome, od ključne je važnosti da unosimo dovoljno vode jer je ona neophodna za pravilan rad svih sistema u našem organizmu.

Voda pomaže kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt, pomaže u apsorpciji i prenosu hranjivih supstanci do ćelija, bitna je za održavanje telesne temperature, a ključna je za fizičke i mentalne sposobnosti„, rekla je nutricionista Libi Mils za Livestrong i dodala da je važno da ostanemo hidrirani da bismo mogli pravilno da funkcionišemo.

Ovi znakovi ukazuju na to da ne unosite dovoljno vode u organizam:

Žedni ste

Iako se može činiti očitglednim, žeđ je prvi prirodni znak tela da vam je potrebna voda i to je znak da postoji određeni stepen dehidratacije. Kada dođe do dehidratacije, dolazi do veće koncentracije elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma, zbog čega se javlja žeđ.

Retko mokrite

Kako se elektroliti koncentrišu u vašem krvotoku, mozak signalizira hipofizi da oslobađa antidiuretski hormon koji upućuje bubrege da luče manje vode i ne proizvode toliko urina. Takođe, ako je vaš urin promenio boju to je još jedan znak da ne pijete dovoljno vode. Normalna boja urina je bledo žuta. Ako se boja promeni i postane tamnožuta, to je znak da bi trebalo da popijete vodu, i da generalno unosite više vode u organizam.

Osećate se tromo

Iako ste se možda naspavali, ako niste popili dovoljno vode osećaćete se tromo i umorno. Nedostatak vode može da pojača zbunjenost i umor, a smanji oprez.

Često ste gladni

Mils navodi da se osobe koje unose dovoljno tečnosti duže osećaju sitim. Prema tome, ako ste često gladni i stalno imate potrebu za grickanjem, dodatna čaša vode mogla bi da vam pomogne da se osećate sito. Naravno, ako i dalje osećate glad, pojedite nešto.

Imate glavobolje

Dehidratacija može da podstakne pojavu glavobolja i migrena. Ako vas glavobolje često muče, moguće je da ne pijete dovoljno vode. Veći unos vode možda neće u potpunosti rešiti problem sa glavoboljom, ali može da ublaži negativne efekte migrene.

Koža vam je suva

Voda je prirodna hidratantna „krema“ za kožu. I dok zdrava koža izgleda lepo, ona takođe deluje kao barijera za zaštitu tela. Dehidratacija se može prepoznati i po suvoj koži. Ako primetite da vam je koža suva, pokušajte da pijete više vode jer će to pomoći u hidrataciji kože.

Imate zatvor

Ako ne unosite dovoljno tečnosti, možete da imate problema sa zatvorom. Voda pomaže u celom probavnom procesu, uključujući i pražnjenje creva. Osobe koje imaju zatvor trebalo bi da bi piju dosta tečnosti, jedu hranu bogatu vlaknima i redovno vežbaju.

Mils preporučuje da dnevno pijete između 11 i 16 čaša vode, što je u skladu sa smernicama koje je objavila klinika Mayo. Treba napomenuti da se oko 20 odsto potrebne tečnosti nalazi u hrani koja je bogata vodom, uključujući voće, povrće, jogurt i žitarice.

 

Foto: Giorgio Trovato on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka