Koliko često u toku dana smem da nanesem dezodorans?

Postoji li „previše“ dezodoransa? Kako možete da budete sigurni da vaš dezodorans „radi“ tokom paklenih vrućina kada se svi prekomerno znojimo. Evo šta kažu dermatolozi.

Kratko i jasno, odgovor je: možete da nanosite dezodorans koliko god hoćete, pod uslovom da on ne iritira vašu kožu. Da budemo jasni, i oni prirodni dezodoransi jednako mogu da izazovu iritacije kao i tradicionalni. Naravno, veća je verovatnoća da će tradicionalni dezodorans izazvati upalu jer uglavnom sadrži više alkohola i konzervanasa koji oslobađaju formaldehid, najčešći iritant.

S obzirom na to da i drugi sastojci mogu izazvati iritacije – što je koža pazuha izložena manjem broju sastojaka, to je i manji rizik od alergijske reakcije.

Pročitajte i: Kad alergija ne dozvoljava da zaspiš…

Mnogi prirodni dezodoransi oslanjaju se na sodu bikarbonu jer upija vlagu i neutrališe mirise, ali previše sode bikarbone kod nekih ljudi može da izazove iritaciju.

Formule bazirane na kiselinama, poput rastvora na bazi glikolne kiseline, takođe su česti krivci. One efikasno snižavaju pH kože i čine je previše kiselom da bi se stvorile bakterije koje izazivaju neprijatan miris, ali nekima će ove formule prejake, posebno ako ih nanosite više puta tokom dana.

Pravilna upotreba dezodoransa

Opšte pravilo je da se dezodorans nanosi na čistu i suvu kožu, naročito ako koristite antiperspirant. Međutim, ako koristite kristalni dezodorans koji sadrži mineralne soli, preporučuje se da ga nanesete na čistu i blago vlažnu kožu. Najbolje odmah nakon kupanja ili tuširanja.

 

Foto: The Creative Exchange on Unsplash

Opširnije

Pronađite još sličnih članaka